Gråd
SPONSORERET indhold

24 råd om din babys gråd

I det første år kommer du helt sikkert til at bruge lang tid på at trøste og berolige din ulykkelige baby. Bliv rustet til opgaven med de bedste råd mod gråd.

Af:: Eline Holm, Vores Børn, September 2013 Foto: Nimastock og Colourbox
30. aug. 2013 | Børn | Vores Børn

Nyfødt: 0-3 måneder

1. Accepter gråden
Nyfødte græder. Sådan er det. Alligevel kan du komme til at føle dig utilstrækkelig, når dine forsøg på at trøste mislykkes. Prøv at tænke gråden ind i dagsrytmen: spise, pusle, sove, græde. Og find ro i, at alle spædbørn græder, nogle mere, nogle mindre – i gennemsnit 80 minutter om dagen.

2. Stå ved, at du er i vildrede
Du har måske fået indprentet at ‘en mor kan høre på sit barns gråd, om han er sulten, træt, har ondt eller skal skiftes’. Glem det – det er en myte! Dit barns gråd fortæller dig, at noget er galt – men ikke præcis hvad, hun har brug for.

3. Tilbyd altid trøst
En lille baby, der græder, skal trøstes. Punktum. Du kan ikke opdrage det lille menneske til at lære at udsætte sine behov. Men ingen regel uden undtagelse: Klynker dit spædbarn i søvne, så vent lidt og se, om den trætte trold falder til ro af sig selv.

4. Vent med at prøve noget nyt
Vugge, svøbe, amme, ae … og forfra igen! Rooolig nu. Din baby bliver frustreret og forvirret – og endnu mere ked – hvis du stresser rundt mellem trøsteforsøgene. Tag en ting ad gangen, og vent lidt, før du prøver noget andet.

LÆS OGSÅ: 10 trin til mere søvn

5. Tal beroligende
Dit barn forstår ikke, at du lige skal knappe blusen op, sætte dig til rette i en god stol eller varme flasken, før der er mad. Men den lille ædedolk føler sig forstået og bliver roligere, når du siger ‘sååå, lille skat, er du så sulten? Jeg skynder mig alt, hvad jeg kan’.

6. Luk ørerne for bebrejdelser
‘Dit barn bliver smittet af din nervøsitet’. ‘Dårlig kontakt mellem dig og dit barn giver meget gråd’. Ja, det er nemt for svigermor, sundhedsplejersken eller en helt tredje at skyde skylden på dig, hvis du har et meget grædende barn. Luk af over for det! Nogle børn græder meget, selv om du gør
alt det rigtige. Gentager: alt det rigtige.

7. Tænk i perioder
Sig til dig selv, at intet varer ved. Og ofte er der en sammenhæng mellem lille baby/mere gråd og stor baby/mindre gråd. Så er det lidt nemmere at komme igennem dagene med en klynkende hængemule klistret til kroppen.

8. Husk kropskontakt
Fra livet i maven er den lille vant til at være omsluttet af din varme krop hele tiden. Derfor kan han let blive ked af det, når han pludselig skal ligge og flagre med armene i sofaen, helt alene. Så op på armen eller i bæreselen med ham!

LÆS OGSÅ: Mindfulness: Kom tættere på dit barn

9. Tag pauser
Det er hårdt hele tiden at være den, der trøster – både fysisk og psykisk. Lad far, bedstemor eller en veninde gå en tur med barnevognen et par timer indimellem, så du selv kan lade op.

10. Brug fagfolkene
‘Det er sikkert noget, jeg bare skal klare selv … ’. Sådan kan du let komme til at tænke, hvis du som helt ny mor føler, at de små mundvige vender nedad lige lovlig ofte. Men du hverken kan eller skal kunne det hele selv! Få hellere din læge eller sundhedsplejerske til at kigge på den lille en gang for meget end en gang for lidt.

11. Sig ‘sshhh’
Det kommer helt automatisk, når din baby brister i gråd: ‘Ssshhh’, hører du dig selv sige. Bliv endelig ved! Sagt på den beroligende, trøstende måde, hjælper lyden dit barn med at falde til ro. Vær dog opmærksom på, at du ikke siger lyden på ‘shh! Ti så stille!’-måden.

12. Bed om hjælp
Tårer smitter. Mærker du dine øjne flyder over i afmagt over babys ditto, så få en anden til at tage trøstetjansen – din kæreste, bedstemor, en veninde – indtil du har fået grædt ud.

LÆS OGSÅ: Må børn græde sig i søvn?

Baby: 4-7 måneder

13. Tillad ‘generthed’
‘Farfar smiler til mig – wraaa!’. Du ryster måske på hovedet over, at det lille ansigt krymper helt sammen, når bedstefar nærmer sig. Men angsten for fremmede er en sidegevinst ved, at din baby nu er bevidst om, at mor og far er de bedste. Så lad være med at presse den generte trold over til andre.

14. Hjælp med at skifte stilling
‘Hyyyl, jeg ligger på siden!’ prøver din baby at signalere, når han vækker dig med et vræl ved midnat. Din lille gymnast er blevet mere mobil men kan stadig ikke helt styre lemmerne, og det kan give motorisk uro om natten. Så er det godt, at mor kan hjælpe en tilbage på ryggen!

15. Stimuler med måde
Din baby er ivrig efter at udforske verden i denne alder, men tumlelegene, cafebesøgene og svømmehalsudflugterne kan også hurtigt blive for meget. Og så flyder bægeret over! Så husk: Efter leg kommer ro.

LÆS OGSÅ: Test: Hvilken type er din baby?

16. Kom ned i gulvhøjde
Uha, det er hidsigheds-fremkaldende at være seks måneder og skubbe sig baglæns, hver gang man prøver at komme fremad! Det går straks bedre, hvis mor kommer ned på gulvet og hjælper med at få skubbet kroppen i den rigtige retning.

17. Giv lindring til ømme gummer
Det kan være en hård omgang at få de første bisser – også for dine øregange! En bidering, en agurkeskive eller en bjælke ristet rugbrød (sidstnævnte først fra seks måneder) kan være gode at gumle i, når tænderne bryder frem.

18. Respekter gråden
‘Hov, mor kommer, når jeg græder!’. Din syv måneder gamle baby begynder at forstå, at de høje skrål har en effekt på dig. Men miniputten kan ikke græde med vilje for at få noget fra dig. Så beregnende er hans hjerne slet ikke i stand til at være – så respekter altid, at gråden har en reel årsag!

LÆS OGSÅ: 10 tigerspring: Forstå babys udvikling

Stor baby: 8-12 måneder

19. Afhjælp frustrationer
Baby sidder i sin høje stol og skubber til sin gaffel. Den ryger på gulvet. Nu kan han jo ikke nå den … underlæben bævrer, og … piiiv! Ja, verden er et frustrerende sted, når man vil det hele, men stadig har så meget at lære. Godt at mor er der til at sige ‘det var ærgerligt, at den faldt ned. Nu skal jeg hjælpe dig med at få den op!’.

20. Anerkend separationsangst
Det er hårdt, når du kun kan bevæge dig i en radius af to meter fra dit barn, uden at tårerne springer frem. Men separationsangst er en naturlig del af processen ‘adskillelse fra mor’. Mini er simpelthen ved at erkende, at du kan forsvinde! Tag hende med ud og hent kaffe, tal til hende, mens du er i et andet rum eller kald på den lille kravlenisse, så hun lærer at følge efter dig.

21. Giv trøst efter pasning
‘Mærkeligt, han var så glad, lige indtil du kom’, funderer din svigermor, når du henter lillemanden. Så kan du godt få lyst til at svare spydigt igen! Men forklar i stedet, at hans gråd blot er et udtryk for, at han har savnet dig. Kram og kys dit barn – og sig, at det er helt o.k. at være ked af det, men nu er mor her igen.

LÆS OGSÅ: 9 øvelser: Om på maven, baby!

22. Kom nysgerrighed i møde
Bliver et ‘nej, du må ikke rode i skuffen med mel’ fulgt op af et forurettet vræl? Dit barn er ikke fræk – hun er bare umådelig nysgerrig! Indret en særlig skuffe i køkkenet med sjove (ufarlige) køkkenredskaber, som du kan vise hende i stedet. Så er alle glade!

23. Spar på nej’er
Det er surt at få nej, nej og atter nej. Også for en baby! Lad derfor være med at lire det begrænsende ord af som en automatreaktion, når mini for eksempel tværer grøden ud i hovedet. Ja, hun bliver beskidt. Men det er så meget nemmere at håndtere et nej, når man også indimellem får ja!

24. Indret dig ‘grådfrit’
Bliver der åbnet for sluserne, hver gang du stopper dit eventyrlystne barn i at pille ved glasvasen, hive bøger ud af reolen eller kravle op af trappen? Fjern de ting, du er øm over, hav et gitter for trappen og sæt børnesikring på ‘forbudt for baby’-skuffen. Vupti – du har indrettet et (næsten) grådfrit hjem!

LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel

LÆS OGSÅ: Derfor er babygråd fantastisk

LÆS OGSÅ: Sådan er livet med en baby – troede jeg!