Babymos
SPONSORERET indhold

Babymad: Kom godt i gang med mos og grød

Det er en stor dag, når du første gang putter andet i munden på baby end mælk – både for dig og den lille. Find ud af, hvornår trolden er klar til babymad, og hvordan du får succes fra allerførste mundfuld.

Af:: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn Mini, oktober 2011
27. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

Din lillebitte baby er pludselig ikke så lillebitte mere, og det er tid til at blive mæt af andet end bryst eller flaske.

Baby er da også begyndt at sende lange blikke efter din mad, så han er nok parat til at gå om bord i menuen – men hvad med dig?

Klik her, og få eksempler på en typisk maddag for baby

Hvis du har flagermus i maven over alt det, der kan gå galt, er du ikke den eneste.

LÆS OGSÅ: Babymad – opskrifter på lækker mos og grød

Det er naturligt at frygte at gøre noget forkert, når du bare vil det bedste for din baby, og det kan være svært at begribe, at baby er blevet så stor, at der skal mere end mælk til, siger privatsundhedsplejerske Lena Dyhrberg fra Sundhedsplejerske.com.

Maden pludselig interessant

“Babys første skridt mod selvstændighed tages, når navlestrengen bliver klippet ved fødslen. Det næste er, når barnet slipper brystet eller flasken.

Selv om det kan være svært, er det godt at give slip, for baby skal udvikle sig som individ og lære at knytte sig til andre end kun dig,” indleder hun.

Din baby plejer måske at være totalt ligeglad med, hvad der foregår ved middagsbordet. Men pludselig er din mad genstand for stor opmærksomhed fra den lille.

Det er typisk, når barnet er mellem fire og seks måneder, at han begynder at interessere sig for jeres mad og kan bevæge tungen frem og tilbage og bruge overlæben til at hjælpe mad af en ske og ind i munden.

Prøv babymad ved dårlig søvn

Men det er ikke kun sultne blikke efter din tallerken, der kan tyde på, at baby er klar.

Hvis din gennemsovende engel for eksempel har forvandlet sig til en nattedjævel, kan det også skyldes sult efter mere end mælk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fuldammer, til dit barn er seks måneder. Men viser dit barn tegn på ikke at blive helt mæt bare af mælk omkring firemånedersalderen, må du gerne begynde med skemad. 

Hvornår det rette tidspunkt er hjemme hos jer, kan kun du selv vurdere ved at kigge på, om netop dit pus er klar til at smage på verden.

LÆS OGSÅ: Babymad – Lækre håndholdte snacks til baby

“Er dit barn tynd og sover dårligt om natten, kan det være et tegn på, at han skal til at have noget mere end mælk. Har baby derimod masser af elastikker og trives fint, kan du sagtens vente lidt med skemaden – det nedsætter desuden risikoen for at udvikle allergi,” forklarer Lena Dyhrberg.

Babymaden hostes op

Den store dag, hvor baby skal have sit første rigtige måltid, er kommet. Er du nervøs? Det skal du ikke være.

“Forsøg at slippe nervøsiteten. Det er nemlig vigtigt, hvad du putter i munden på baby, men det er mindst lige så vigtigt, at stemningen er god,” råder Lena Dyhrberg.

“Gør det hyggeligt, og forbered baby på, hvad der skal ske. Fortæl ham, hvor lækker maden er.”

Måske er du nervøs for, at baby skal få maden galt i halsen, du farer op ved den mindste hoste og bliver panisk, hvis baby laver bræklyde. Men bare rolig.

“Babyer har en medfødt hosterefleks, og de vil i de fleste tilfælde selv kunne hoste maden op igen. Det sker yderst sjældent, at barnet ikke kan klare det selv,” fastslår Lena Dyhrberg.

Måske når du slet ikke til de tanker, for hvad nu hvis baby bare spytter alle dine retter ud med stor væmmelse? Det behøver ikke betyde, at din mad ikke smager godt, beroliger Lena Dyhrberg.

LÆS OGSÅ: Opskrifter på babymad

“Det kan være, fordi baby lige skal vænne sig til den anderledes smag og konsistens. Eller måske er din baby bare ikke klar til lige den type mad endnu.

Du skal altid respektere et nej – og så vente en uge eller to, før du prøver igen.”

Start med babygrød og grøntsagsmos

Baby går selvfølgelig ikke fra mælk til mos på en dag. Den første uge eller to skal du blot give små smagsprøver, og to små tilfredse teskefulde er en større sejr end fem sure skefulde.

Du skal bare huske at supplere med bryst eller flaske efter hvert måltid, så baby bliver mæt.

Lena Dyhrberg anbefaler at lade aftensmaden med hele familien være babys første måltid. Projekt Skemad bliver mere hyggeligt og afslappet, når al fokus ikke er på, om den lille spiser en, to eller ingen mundfulde af maden.

LÆS OGSÅ: 22 tip til at snige grønt i maden

De fleste begynder med at give grød, men du kan også starte med grønsagsmos, lavet af for eksempel gulerødder, pastinakker eller blomkål.

Pres aldrig baby til mad

“Men nøjes med at tilbyde baby en enkelt fødevare ad gangen. Hvis du giver risgrød, så lad være med at blande den med noget andet – for hvis baby så ikke kan lide maden, så ved du ikke, hvilken fødevare der er den ‘skyldige’,” råder Lena Dyhrberg.Du har måske allerede forsøgt med alt fra risgrød til gulerodsmos og frugt, men baby kniber munden sammen og siger nej tak. Det må du springe op og falde ned på.Din baby skal nok lære at spise, og han ender ikke som en sur teenager, der skriger efter bryst eller flaske ved middagsbordet.“Hvis baby ikke vil åbne munden, så er han nok bare ikke parat endnu. Du må aldrig presse dit barn, for det kan gøre oplevelsen ubehagelig for den lille. Så hellere vente lidt, til barnet er helt klar, og det kan blive en god oplevelse for jer begge,” siger Lena Dyhrberg. Børn er bare forskellige. Nogle babyer skovler maden ind fra første smagsprøve, mens andre skal have længere tid til at vænne sig til både smag og konsistens. Èn ting er sikkert: Din baby skal nok komme til at spise.

MADPLAN: Se ugens madplan for hele familien her!

LÆS OGSÅ: Babymad opskrifter- let mos og grød til baby