stjerntegn børn
SPONSORERET indhold

Omsorgfuld krebs eller loyal løve? Det siger stjernetegnet om dit barn

Hvad er kendetegnende for den lille vægt, tyren eller krebsen? Bliv klogere på din lille stjernes stjernetegn her.

Af: Mette Seimann Simensen i samarbejde med astrolog Eva Ganvig Foto: Getty Images – Illustrationer: Ditte Breineberg
31. jan. 2023 | Børn | Vores Børn

Vædderen 20. marts - 19. aprilvaedder.jpg

Vædderbarnet har krudt i måsen, elsker frikvarter og stræber altid efter at være nummer 1. Men din lille Pippi skal også lære, at alting ikke er en konkurrence.

Vædderens personlighed

Vædderen foretrækker at være den bedste til det hele; at løbe hurtigst, kravle højst op i træerne, at vinde. Det er især den fysiske udfoldelse, som tænder Vædderen, og hun elsker konkurrencer. Det kan være meget intenst at være sammen med en Vædder, fordi hendes energi er så høj. Det handler ikke om at tryne andre, men at vise hvad man kan, og hvor langt man kan komme.

Din lille Vædder kører formentlig i højeste gear, fra hun står op, til hun dejser omkuld om aftenen, for der er ikke langt fra tanke til handling. Vædderen har ikke tålmodighed og braser gennem døren i stedet for at vente på, at nogen åbner den.

Din lille Vædder kan selv, vil selv, og er typisk ret selvhjulpen. Hvis flyverdragten ikke vil på, er det flyverdragten, den er gal med. Naturligvis ikke Vædderen. Andre kan godt synes, at Vædderen fylder for meget, men hvis andre har ømme tæer, må de flytte fødderne.

Vædderen i leg

Hun kan sagtens være at finde på fodboldbanen eller højst oppe i træerne. Vædderen er ikke bange for at tage initiativ, så hun kunne også fordele roller og sværd til Superheltelegen, inden de andre børn overhovedet har nået at overveje, hvad de har lyst til at kaste sig over.

Der er krudt i bagdelen på et Vædderbarn, og det gør nærmest fysisk ondt at sidde stille og vente på tur eller på, at andre får snøvlet sig færdige. Vædderen lærer med kroppen og fysikken, så det kan altså være svært at sidde stille på en stol og koncentrere sig med hovedet. Matematik siger du? Snooooork (... medmindre det gælder om at blive først færdig)!

Hvis Vædderen var en børnekarakter

“Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt!” Pippi verdens stærkeste pige MÅ være Vædder, for intet kan slå den benhårde pige af pinden. Fysikken er i top, og hun brager ind ad døren med masser af gåpåmod. Bamses Billedbog viser en anden side af den skønne lille Vædder, for den kære gule Bamse med det velkendte røde tørklæde om halsen gør, hvad han har lyst til – men han bliver også ofte selvhævdende og misundelig, når Kylling eller Ælling er bedre end ham. Øv, det er så nederen for en Vædder, når man ikke er nummer 1!

Et godt råd til mor og far

Giv din lille Vædder plads til at udfolde sig fysisk. Pak hende endelig ikke ind i vat, for så føler hun sig ikke set og anerkendt. Din Vædder har brug for at vise, hvad hun kan og teste sine grænser, for på den måde lærer hun sine egne grænser at kende. Dog skal hun lære at dosere sin energi i situationer, der kræver omsorg og omtanke. Hun skal kunne rumme, at andre er langsommere eller har brug for tid til at mærke efter, føle og dvæle.

Hjælp dit barn med at reflektere, for det kommer ikke af sig selv med en lille Vædder, der har mere travlt med at komme videre i teksten. Lær også dit barn, at alt ikke er en konkurrence. Hvis Simon har lavet en rigtig flot tegning, er det noget nær umuligt for en Vædder at sige: ”Den er godt nok flot. Meget flottere end min”.

Det gør simpelthen ondt på Vædderen, at Simon har lavet noget, der er bedre, for der er ikke et alternativ til nummer 1. Hun skal lære at anerkende andres bedrifter og at rumme andres succes.

Tyren 20. april - 20. majTyr.jpg

Sansende, loyal – og en stædig lille rad. Tyren har sans for æstetik, men fleksibilitet er ikke hendes største styrke. Til gengæld er hun vedholdende og forstår at færdiggøre sine projekter.

Tyrens personlighed

Dufte, smage, røre … Hos den lille Tyr står sanserne på vid gab, for hun har brug for at mærke og føle sig frem. Hvordan føles græsset mod de bare fødder, hvordan smager tomaten i munden, hvad dufter rosen af? Tyrens sanselighed er med til at udvikle en høj grad af æstetik og en fornemmelse for god kvalitet.

Måske har dit Tyrebarn en mening om indretningen af børneværelset eller farven på sengetøjet. Vil din lille Tyr kun gå i flotte kjoler i bløde materialer? Selvfølgelig! Det ser pænt ud OG er rart at have på. Win! Din lille tumling er sikkert vild med at mærke konturerne på træets blade, at fornemme årerne på træstubbens overflade og strukturerne i buksestoffet. Tyren går op i former og farver og vil på sigt kunne skabe sig en god fornemmelse for kvalitet og godt design.

Ro, stabilitet og magelighed er nøgleord for den lille Tyr, for hun trives godt i det forventelige. Nej tak til pludselige indfald og ændring af planer! Hvis hun er blevet lovet en tur på stranden, “så skal vi altså af sted – uanset om det regner. Det havde vi jo aftalt”, kan en lille Tyr stædigt fastholde.

Hun har svært ved at vige fra sin kurs og kan virke ret ufleksibel. Omvendt medfører stædigheden også en stærk vilje til at holde fast og gøre ting færdige. Hun trives godt ved at have et skema: hvad er planen, og hvad sker hvornår. Hun vil i øvrigt gøre sig umage med at være klar til tiden.

Tyren kan være lidt introvert, og er ikke nødvendigvis den, der hele tiden rækker hånden op i klassen eller til samlingen i børnehaven. Hun skal mærke sig frem og finde trygheden i det. Når hun er ny i noget, tier hun stille og mærker efter. Hun kigger og er til stede, mens hun fornemmer, hvad der sker.

Tyren i leg og læring

Når en Tyr har kastet sin kærlighed på en ven, følger der en stor loyalitet og hengivenhed med, for hvis en Tyr elsker en forælder, en søskende eller en kammerat, så er det en følelse, som bliver i hende. Hun falder ikke ud af kærligheden. En Tyr kan derfor føle sig meget svigtet, hvis en ven hellere vil lege med en anden. “Hvorfor vil han ikke lege?”, spørger hun måske pædagogen gentagne gange i stedet for at finde en anden legekammerat.

Tyren har svært ved at give slip – både på følelser, men også på ejendele. At dele sit legetøj når andre kommer på besøg kan være svært for en lille Tyr. Og ve den mor eller far, der har tænkt sig at sætte legetøjet på loftet! Måske fordi der er så mange minder tilknyttet. Alle de gode stunder hun har haft med dukke Lise eller byggeklodserne. Det må I da kunne forstå, mor og far!

En Tyr kan godt lide at bruge sin fysik. At få gang i hænder og krop. Hov, kunne man lige skrue den her metaldims ind i væggen? Sådan en møtrik ER altså spændende, når man ved, hvordan den kan bruges. Stik hende en værktøjskasse eller et legekøkken, og Tyren går straks i gang med at lege. Især hvis du hælder lidt pastaskruer i legegryden eller en tomat på panden. Uh, hvor lækkert at dufte og røre. Eller endnu bedre: inddrag dit barn i madlavningen i husets køkken – eller i rengøringen.

Måske synes din lille Tyr, at det vildeste er at se det beskidte tøj snurre rundt i vaskemaskinen eller at lægge tøj ind i maskinen, inden den vasker løs. En Tyr vil gerne se, hvordan man gør tingene. Det er learning by doing.

Hvis Tyren var en børnekarakter

Hun er det bedste sidekick – loyal, trofast og kærlig. Det er Klokkeblomst vi taler om. Og ligesom bedstevennen Peter Pan vil Klokkeblomst helst blive på Ønskeøen for evigt. Det kender hun, og her er der trygt og godt. Lige noget for en Tyr.

Et godt råd til mor og far

Lad barnet udvikle sine sanser, lad det bare smage på citron og græs, så hun kan se og opleve, hvordan ting smager, føler og dufter. Lær barnet at håndtere forandringer; hvis turen i børnehaven bliver aflyst, fordi en pædagog er blevet syg, kan Tyren blive utryg. Sig for eksempel: “Lena er blevet syg, øv! Men I skal lave perleplader i stedet. Se, perlerne står allerede klar på bordet!”

Den lille Tyr skal lære, at ikke alt er forudsigeligt (selvom Tyren virkelig ville ønske, at alt forløb som planlagt). Når tingene ikke flasker sig efter planen, kan Tyren blive meget vred. Er det i virkeligheden ligegyldigt for dig, om hun tager den røde eller den blå kjole på? Vælg dine kampe. Et vredesudbrud kan dog også betyde, at Tyren har fået for mange udtryk. Måske er det på tide at tage hjem?

Tvillingerne 21. maj - 20. juniTvilling.jpg

Livlig, udadvendt og nysgerrig. Sig hej til Tvillingen, der er vild med nye oplevelser. Til gengæld har han det lidt stramt med rutiner og detaljer.

Fis og ballade – der er liv og glade dage med en lille Tvilling. “Hvad skal vi lave i weekenden? Skal vi på tur?” En Tvilling har store forventninger til, at der skal ske noget, og han bliver rastløs, hvis han ikke bliver stimuleret.

Han vil lære, vide og opleve. Han er barnet, der vil stå ved hegnet i børnehaven og tale til de mennesker, der går forbi, for hvad foregår der mon derude? Modsat Tyren er barnet meget fleksibelt og kan hurtigt omstille sig: “Nå, sker der ikke noget her ved hegnet? Så går jeg bare hen til klatrestativet.”

Når Tvillingen tager på legeaftale, vil han formentlig endevende vennens værelse straks, for hvad er der her i æsken eller under sengen? Din nysgerrige lille Tvilling vil også stille masser af spørgsmål: “Hvorfor har du ingen søskende? Hvad hedder din kusine?” Han har altid et ekstra spørgsmål i ærmet, og Tvillingen er rigtig god til at kommunikere og snakke med alle.

Han er meget social og er god til at skabe nye kontakter. Det sker ofte, at Tvillingebørn lærer at tale tidligt og også at læse, når den tid kommer, for alle de ord giver adgang til viden. Lige noget for en videbegærlig Tvilling!

Ord er ganske enkelt dejlige, right?! Også udenlandske ord er tiltrækkende, for det er sjovt at lære andre sprog, hvis du spørger en lille Tvilling. Alt er som udgangspunkt spændende for et Tvillingbarn med et nysgerrigt sind, og det kan være noget nært umuligt at beslutte sig.

Hvis pædagogen spørger: “Vil du med ud på legepladsen, eller vil du blive indenfor og lege mor, far og børn?” Åh, hvor er det svært, for en Tvilling vil meget nødigt gå glip af noget. Big time fomo! De hader simpelthen at blive udelukket fra noget, der potentielt kunne være sjovt. Tænk, hvis nogen fra børnehavegruppen får lov at komme på tur, mens den anden halvdel skal blive hjemme. Gæt, hvilken gruppe Tvillingen håber på at ende i?!

Tvilling i leg og læring

Hvorfor lege alene, når det er så skægt at være sammen med andre? Jo flere desto bedre, hvis du spørger Tvillingen, som let får nye venner, men måske ikke er blandt de mest loyale. Tvillingen har bare ikke behov for lange og dybe venskaber, og ser det ikke som et svigt, hvis han finder sig en ny, spændende ven. Og det gør han typisk, hvis der opstår magtspil i vennegruppen, for han har hverken interesse eller forståelse for den slags.

Han kan til gengæld have svært ved at lege alene, medmindre han har en computer i hænderne, hvor han kan spille (med andre selvfølgelig). Han vil typisk være hurtig til at finde ud af, hvordan teknikken virker, for han er ikke bange for at trykke løs på knapper og tastatur. Han kan altid (og hurtigt) finde en vej. Han er nysgerrig af natur og elsker at lære nyt, men han kan have svært ved at sidde stille i skolen og gøre som læreren siger.

Han er meget mental og kommer let til at kede sig. Især når ting skal gentages. Rutiner er k-e-d-e-l-ig-e! Tvillingen bliver rastløs, når han ikke bliver stimuleret. Faktisk føler Tvillingen sig decideret hæmmet af rutiner og begrænsninger. Så meget at han sjældent har tålmodighed til at gå i dybden med ting. Stik modsat Tyren.

Et godt råd til mor og far

En lørdag formiddag i fred og ro med en avis, en bog eller en podcast i ørerne. Lyder det ikke vidunderligt, mor og far? Det kan du glemme, hvis du har et Tvillingebarn. Medmindre han selv kan løbe i gården eller ud på villavejen med vennerne, for han kan ikke bare sætte sig til at lege selv. Det kan i hvert fald være udfordrende for en nysgerrig og rastløs sjæl. Han vil alligevel afbryde dig i tide og utide med spørgsmål.

Tag dig tid til at tale med dit barn og svar på spørgsmålene. Han stiller alligevel et nyt – om du har svaret eller ej. Tvillingebarnet er i tanker og hoved, og kan nemt komme til at skjule følelser. Det kan være rigtig fint – men det er også godt som forælder at have et øje på følelserne. “Hvad kan gøre dig ked af det?”, “Hvorfor tror du, Benjamin blev ked af det? Kan du forestille dig, at andre kan blive ked af at høre sådan noget?”

At andre kan have et andet tempo end Tvillingen og have brug for mere tid er også en vigtig læring for et Tvillingebarn. Fordybelse og alenetid? Det vil en Tvilling gerne undgå, så det skal nok ikke være et heldagsprojekt, hvis I vil øve det. Men hvad med en stille stund i badekarret? Eller højtlæsning? Hvis barnet selv kan læse, kan I måske indlægge læsetider som fordybelsesstund.

Hvis Tvillingen var en børnekarakter

Hurtig, kvik og videre til det næste. Sådan er Peter Pan, og han er indbegrebet af frihed og at gøre, som man har lyst. Han kan lege med alle på Ønskeøen og elsker at have det sjovt. Han er ikke udpræget omsorgsfuld – den del klarer Wendy. Mon ikke Peter Pan er født i Tvillingens tegn?

Krebsen 21. juni - 21. juliKrebs.jpg

Omsorgsfuld, loyal og en ven for livet. Krebsen elsker at passe på og vise kærlighed. Især hvis hun får lov til at bestemme. Men fornærmer du en lille Krebs, lukker hun i som en østers. Og det kan være svært at lirke hende op igen.

Krebsens personlighed

En hård skal med et delikat indre. Krebsen er omsorgsfuld og kærlig over for sine omgivelser, men ikke altid god til at italesætte sine egne følelser. Udfarende? Nej, krebsen er ofte lidt introvert og har brug for tryghed. Hun kan godt lide at lege hjemme hos sig selv og har det fint i eget selskab. Krebsebarnet er ikke det mest modige, men tag ikke fejl; når hun føler sig tryg, har hun intet problem med at sætte retningen og bestemme.

Faktisk kan Krebsen være ret dominerende, men på en så subtil måde, at andre ikke helt opdager, at Krebsen har udstukket rammerne. Hun går ikke ind i klassen eller på stuen i børnehaven og råber: “Nu skal vi alle lege cirkus”. Hun gør i stedet det, hun gerne vil, og det trækker andre til. Måske fordi hun ikke har behov for at bestemme over andre. Hun vil bare gerne bestemme, hvad der skal ske lige der, hvor hun selv er.

Ikke alle og enhver får lov at mærke Krebsens kærlighed, men venner, som får hende til at slappe af, får masser af loyalitet fra den lille Krebs. Krebsen har ofte venner, der går langt tilbage, så hvis dit barn allerede i børnehaven har en god ven, kan der sagtens være et behov for at holde fast i den ven selv efter tiden i børnehaven. Og vennerne fra skolen kan hun have resten af livet.

Krebsen i leg og læring

Traditioner er lige noget for en Krebs – at gøre som man plejer, ahhh! Hvorfor lave om på det, vi plejer, når nu det fungerer så godt?! Derfor vil et krebsebarn ofte nyde at gentage lege. “Skal vi ikke lege far, mor og børn?”, foreslår den lille Krebs formentlig sine venner igen på fjerdedagen. Og den omsorgsfulde Krebs vil selvfølgelig helst være moren. Eller læreren hvis det at lege skole er det foretrukne.

Bare hun får lov at bestemme – og at give omsorg og passe på de andre i legen. Hun indbyder dog ikke hvem som helst i legen. Nej, det er de udvalgte, for en Krebs åbner ikke op for alle og enhver. En Krebs kan til gengæld få masser af intimitet og nærvær fra vennerne – og meget stærke venskaber.

En skolekrebs passer typisk godt ind i rutinerne i klassen. Hun vil nyde at lytte til undervisningen og agere i det årshjul, som en skole også er: I efteråret lærer vi om Halloween, i december er der julehygge – åh, hvor er traditioner og tryghed dog herligt!

Det sociale kan imidlertid volde Krebsen lidt besvær. I hvert fald hvis der er en dårlig energi i klassen, for hun bryder sig ikke om de kampe, der kan være mellem nogle børn, og hun har en tendens til at bekymre sig, om alt det, der kan gå galt. Hvis et barn stormer ind i legen og vil sætte rammerne, skaber Krebsen ikke et stort drama. Hun trækker sig bare og går sin vej.

Og ve den, der træder Krebsen over tæerne! Så får du i hvert fald den hårde krebseskal at mærke, for den forsmåede Krebs bliver både hård og afvisende. Der skal meget til at bløde skallen op igen.

Hvis Krebsen var en børnekarakter

Hun vil gøre alt for at redde sin søster Elsa og bevare kongeriget Arendal. Hun er ekstremt loyal over for sin familie og er kærlig og omsorgsfuld over for vennerne Olaf og Kristoffer. Hun er parat til at gå vejen alene – men alligevel får hun på subtil vis både Olaf og Kristoffer til at følge hende. Mon Anna fra Frost er en lille Krebs?

Et godt råd til mor og far

“Kontrol, vi har taget kontrol.” Præcist som i MGP-sangen drømmer en lille Krebs også om at tage kontrollen og bestemme. Og det de ikke kan kontrollere og bestemme, forsøger de alligevel at tage kontrol over ved at tænke på det, der kan ske. På godt og især på ondt. Det gør nemlig en lille Krebs utryg, hvis ikke hun har kontrol, og så bliver hun bekymret.

Hjælp dit Krebsebarn med at indse, at ikke alt hvad hun forestiller sig, kommer til at ske. For når hun er tryg, har hun masser af mod og vil gerne sidde for bordenden og skinne. Et kæledyr kan også gøre underværker for en lille Krebs. Tænk at kunne drage omsorg for en lille Kaninus eller en plydset puddel. Krebsen vil elske at passe på sit lille kæledyr og sørge for mad og vand til Fido.

Løven 22. juli - 22. augustloeven.jpg

Her-kommer-jeg-attitude og et ønske om at blive set – den lille Løve fører gerne an. Et stort og varmt hjerte banker i Løvebarnet, og han passer på dem, han har kær, for han er både generøs og kærlig.

Personlighed

Se mig, anerkend mig! Stur, stur nummer … Den lille Løve står ikke i et hjørne og gemmer sig, for her er der tale om et barn, der er glad for opmærksomhed. En løve har både mod og selvtillid til at træde frem og lade sig se. Faktisk er mange Løver afhængige af at kunne skinne for et publikum. Det er nemlig så skønt, når andre griner af ens fjollerier eller ser med beundring på de cirkuskunstner, man optræder med i stuen foran gæsterne.

Løvebarnet har bare et stort behov for at blive set af andre for det, han gør. Det er ganske enkelt, fordi Løven så gerne vil give noget til andre. Han er enormt generøs og har et stort, varmt hjerte. Den lille Løve vil så gerne hjælpe sine venner og sin mor og far. Han er på ingen måde bange for at tage ansvar og træde frem. Hvem vil være duks eller mælkehenter? Løvebarnet rækker fluks hånden op! Lederskabet ligger lige for hos en Løve.

Løven i leg og læring

Der er både energi, lyst og drive i en lille Løve, og mange børn finder Løven interessant, fordi han har en generel tro på, at tingene nok skal gå. Frygt og bekymringer? Ikke her! Næ, den lille Løve tør godt lede an, og mon ikke det er ham, der har de gode ideer til næste leg?

Han uddeler naturligt rollerne, og det er (selvfølgelig!) ham, der er kongen i legen eller den største af alle de mægtige dinosaurusser. Hvad hvis, der er andre, der vil være stor dinosaurus i legen? Intet problem – så længe Løvebarnet er den største. For hey, løven ER jo dyrenes konge. Er der to Løver på spil, kan der gå alfahan i den, og de ender nok med at lede hver sin flok.

Til gengæld vil Løven være meget generøs og beskyttende over for sin egen gruppe, for han passer på sine kære. Kommer der et nyt barn på stuen eller i klassen, vil Løven række ud og tage den nye til sig, for Løven elsker at passe på dem, han er sammen med. Også dem, der er knap så stærke som ham selv. For så føler han sig stærk i rollen som beskytter og ven. At vise sit store hjerte frem for verden er naturligt for Løven – modsat Krebsen, der venter med at vise det, til hun er tryg.

Lysten til lektier kan imidlertid være lille, hvis barnet ikke får den ros og anerkendelse, han så gerne vil have. Og går den lille Løve til sin pædagog med sine farvestreger på papiret, og siger: “Se, jeg har lavet en tegning”, har især Løvebarnet enormt behov for at høre, hvor umage han gjort sig og få anerkendt indsatsen. Så skal du se en ivrig lille tegner!

Hvis Løven var en børnekarakter

Tænk, hvis man kunne opfylde tre brændende ønsker for en ven, fordi det ligger i ens magt? Og tænk, hvis ens ven nærmest falder i svime, når man toner frem? Sådan har Ånden fra Aladdin det, og han elsker at blive kaldt frem, lyttet til og set på. Han puster sig op, som var han den vigtigste på jorden (og helt ærligt, det ER han jo også i flere situationer for Aladdin). Mon ikke Ånden er Løve?

Et godt råd til mor og far

Giv endelig dit barn anerkendelse og opmærksomhed. Han har brug for det! Dog må han lære, at man af og til skal dele opmærksomheden med andre. Søskende, venner og klassekammerater har også brug for at blive set og hørt. Det er naturligvis ikke alle Løvebørn, der fylder en hel masse, men selv et tavst Løvebarn kan formentlig lide at bestemme.

Jomfruen 23. august - 22. september Jomfruen.jpg

Kvik og udholdende som Hermione fra Harry Potter og regelret og loyal over for sine venner – men hvordan leger den lille detaljerytter egentlig sammen med andre børn?

Jomfrubarnets personlighed

Din lille Jomfru er sat i verden for at skabe orden og gøre ting på den rigtige måde. Det er et barn, der observerer og er meget opmærksom på detaljer. Jomfruen vil også fluks få øje på fejl og mangler.

Her er tale om et roligt barn, men hvis ikke, der er orden, hvor barnet vil have det, kan det skrue op for vreden. Ve dig, mor eller far, hvis du har sat legetoget på den forkerte hylde – eller hvis du eller Jomfrubarnets lillesøster har forlagt en togskinne, for hver ting har sin plads i jomfruens univers.

Jomfrubørn er hurtigopfattende og gode til at analysere. Bliv ikke overrasket, hvis dit lille skolebarn lynhurtigt lærer at læse, for hun suger viden til sig og vil gerne forstå, hvordan ting hænger sammen på et praktisk og jordnært plan. De vil gerne lave opgaverne rigtigt og løse dem på den korrekte måde.

Det er vigtigt for dem at kende alle detaljer, inden de skal noget nyt: hvad skal man sige, hvis man skal tisse, og hvor lægger jeg mit penalhus, spørger det lille skolebarn måske. Hvor skal jeg sove lur, og hvordan finder jeg min madpakke, når vi skal spise frokost, kan det lille nye børnehavebarn have brug for at vide.

Jomfrubarnet i leg

Hvad rimer på en god ven? Det gør Jomfruen. Her bliver der gjort en umage indsats for venskabet, for Jomfruen søger efter at være en ven på den rigtige måde og finde den optimale leg. Det er et barn, som er god til at integrere sin viden i legen. Hvis barnet ved en hel masse om køretøjer, kan det lynhurtigt inkorporere både racerbiler og mejetærskere i rollelegen.

Men barnet har samtidig brug for tryghed og rammer, når det leger, og drøner et andet barn med sin racerbil igennem Jomfruens sirligt ordnede garage, kan der opstå både vrede og gråd. Til gengæld vil det elske at lege den samme leg eller spille det samme spil igen og igen, for Jomfrubarnet oplever, hvordan man kan blive bedre og bedre til at spille vendespil eller billedlotteri ved gentagelser.

Hvis Jomfrubarnet var en børnekarakter

... kunne hun meget vel være Hermione fra Harry Potter, som gerne vil vende hver en sten og forstå. Hermione er eminent til at lære udenad, hun er snarrådig, principfast og loyal. Hun benytter sig i højere grad af sin logiske sans fremfor flagrende spådomme.

Jomfrubarnets børnesang

Så går vi rundt om en enebærbusk MÅ være skrevet til et Jomfrubarn, for her er rammerne helt tydelige: mandag vasker vi tøj, tirsdag skyller vi tøjet, onsdag tørrer vi det og så videre.

Et godt råd til mor og far

Et Jomfrubarn trives rigtig godt med klare rammer og struktur. Det kan berolige din lille Jomfru at have ritualer: For eksempel at blive puttet på den samme måde. Jomfruen er ofte meget i hovedet, så det kan være en rigtig god idé at sørge for at stimulere kroppen. Grib cyklen, løb en tur eller få tumlet godt på gulvet. Lær også dit lille Jomfrubarn, at det er naturligt at fejle. En Jomfru kan godt være ængstelig over ikke at være perfekt.

Vægten 23. september - 22. oktobervaegten.jpg

Harmonisk, social og en rigtig god ven. Din lille Vægt er social stærk – men når der er optakt til konflikt, bliver charmebøffen utilpas.

Vægtbarnets personlighed

En social lille charmetrold, som er udadvendt og snakkesalig. Den lille Vægt elsker at være sammen med andre, for han lærer en masse om sig selv og livet igennem den sociale kontakt. Vægten vil ofte have mange venner, for han er inkluderende, åben og rummelig. Her er der plads til forskellighed, og vægtbarnet er ikke fordømmende, hvis nogle ser anderledes ud eller gør noget helt andet, end ham selv. Han er enormt nysgerrig , og din lille Vægt vil nødigt gå glip af noget.

Men han bryder sig ikke om konflikter og spændinger. Fremfor at sige: “Lad være med at sprøjte med vand”, finder han et andet sted at lege eller forsøger at glatte ud, hvis vennerne kommer i konflikt. Til gengæld kan Vægten være manipulerende og forsøge at påvirke stemningen i den retning, han synes, er den rigtige – men andre bemærker det sjældent. Smart!

Vægtbarnet i leg

Fællesskabet vejer tungt i vægtskålen, og den lille Vægt siger ja, når andre spørger, om de må være med i legen. De rækker gerne en hånd ud til dem, der har brug for at blive inkluderet. De er initiativrige og elsker rollelege, der handler om relationer som far, mor og børn.

Og Vægten fordeler rollerne, uden at nogen opdager det. Skolebarnet kan have svært ved at holde koncentrationen, hvis der er uro i klassen, for det sociale fylder så meget for det, og det kan have svært ved at lægge konflikter og spændinger til side, mens der bliver øvet tabeller og bogstavrim.

Hvis Vægtbarnet var en børnekarakter

Da alle er gået fra Snøvsen, rækker Eigil hånden ud og tager Snøvsen til sig. En lille mærkelig fyr med kun ét ben, en tå og ingen hænder. Hvor spændende, synes Eigil blot at tænke, og hurtigt tager han den lille fyr med på eventyr, for de skal finde Katten i sækken og hele molevitten.

I løbet af Benny Andersens klassiker om Snøvsen møder Eigil de mest utrolige mennesker og dyr. Og han elsker det. Eigil må være en lille Vægt med sin store rummelighed, sin lyst til at møde alle typer mennesker og initiativet til at gå ud i verden med sin brogede flok af venner.

Et godt råd til mor og far

Der er mange, der gerne vil være sammen med din lille menneskemagnet, men sæt nogle grænser for sociale aktiviteter og legeaftaler, for selv en Vægt kan blive brugt op. Lær barnet at lege alene, for barnet skal også have tid for sig selv og lære, at der er værdi i at gøre ting på egen hånd.

Fortæl ham også, at han ikke behøver at tage ansvaret for at løsne op for alle konflikter, for den slags går dem meget på. De skal lære at sætte grænser. Giv dem for guds skyld heller ikke for mange valg! En vægt synes både, at den røde kjole er vildt flot, men den blå buksedragt er jo også megafed. What to do? Tag valget for dem.

Skorpionen 23. oktober - 21. novemberskorpionen.jpg

En eminent fornemmelse af stemninger, og et hjerte fyldt med loyalitet og mod. En skorpion er ikke bange for tabuer, og hun har din ryg, hvis du er en god ven. Men hvordan støtter du din lille Skorpion, når hun fortaber sig i følelserne og eksploderer i et rungende “nej”?

Skorpionens personlighed

En lille skorpion er typisk lidt introvert og tøvende, for det er et barn, der mærker sine omgivelser, stemninger og energier, og hun skal lige finde ud af, hvad du er for én. Hun kan sagtens fornemme, når folk prøver at imponere, når de lyver og puster sig op. Skorpioner er ret akkurate i deres læsninger.

Et Skorpionbarn er ofte observerende, og er der en underliggende konflikt til stede mellem nogle børn på stuen eller i klassen, så kan den lille Skorpion mærke det. Hun har brug for tryghed, for hun bliver ret påvirket på det følelsesmæssige plan, men samtidig er Skorpionen det mest modige tegn. Hun tør godt spørge ind til døden og andre svære emner.

Skorpioner er typisk interesseret i tabuer, og netop derfor holder de øje med, hvad andre gør, og det de føler og mærker. De er ofte ret kategoriske eller sort/hvide i deres anskuelser.

Skorpionen i leg

Fordybelse og lege, der kun inkluderer barnet selv – intet problem for en Skorpion. Barnet har det fint i sit eget selskab. Skorpionbarnet er typisk ret kreativt og holder ofte af rollelege, der involverer en vis grad af drama; måske skal dragen slås ihjel, inden man kan befri sin ven i fangekælderen. De er meget intense og temperamentsfulde, og deres bedste forsvar er et angreb – men kun når de selv føler sig angrebet. Til gengæld er skorpionen en meget loyal og hengiven ven.

De vælger deres venner med omhu, og de vil gå gennem ild og vand for deres gode venner. Skorpionhjertet er stort, og der gemmer sig masser af følelser bag den hårde skal. Den lille skorpion har intet behov for at promovere sig selv eller puste sig op. Det er et følsomt og roligt barn, men den lille Skorpion kan blive fanget i følelser som misundelse og jalousi. Følelser, som kan få den stikkende side af Skorpionen frem.

Hvis Skorpionen var en børnekarakter

Et barn, der tør gå mod sin fars vilje for at beskytte sin allerbedste ven. Tjek. En pige, der nægter at overtage familiens levevej, når man ønsker sig noget andet. Jeps. Også selvom det er no-go i en familie, hvor man altid er gået i sine forfædres fodspor. Sådan er Ronja Røverdatter, der bliver født på en intens uvejrsaften med lyn og torden. Hun vil gå sine egne veje. Og det gør hun.

Hun bliver bedste venner med Birk fra den rivaliserende røverbande. De to venner støtter hinanden i alt. Også i modgang. Ronja ofrer sin egen frihed og hopper i frivilligt fangenskab hos Birks røverklan, da hun opdager, at far-Mattis har taget hendes bedste ven som gidsel. Modigt og loyalt. Ronja må være Skorpion.

Et godt råd til mor og far

Anerkend, at dit barn har masser af følelser, og lær din lille Skorpion at sætte ord på den intuition, som barnet har. ”Er du glad eller ked af det?”, ”Hvor sidder den følelse, i maven eller i hjertet?” På den måde lærer dit barn at sige fra på en konstruktiv måde. Måske har hun alligevel ikke lyst til at lege med Anna i dag. Respekter det.

Mange børn ville måske sige: ”Jeg gider ikke lege med Anna, for hun var sur i går”, mens Skorpionbarnet kunne sige: ”Jeg gider ikke lege med Anna, for jeg har ondt i maven”. De mærker ulysten fysisk, så de skal lære at sætte ord på. De kan godt sige nej, men det gør de oftest først, når de er kommet så langt, at nej’et eksploderer ud af dem, og det kan virke voldsomt.

Rum også, at dit barn kan blive misundelig eller jaloux, men lær hende at håndtere følelsen. Bare fordi Lilja fik ros for sin tegning, og din lille Skorpion ikke gjorde, betyder det ikke, at Lilja er succesfuld, og Skorpionbarnet er en taber.

Tilgivelse er også en vigtig lektie for en Skorpion. Hun holder ofte fast i følelser, fordi de sidder fast i kroppen. Anna repræsenterer den dårlige (lege)oplevelse, og en skorpion kan derfor sige, at hun aldrig vil lege med Anna igen. Men hvorfor var det en dårlig oplevelse – hvad handlede det om? Hjælp dit barn med at sætte ord på, og få følelsen ud af maven, så Anna kan tilgives.

Skytten 22. november - 20. decemberSkytten.jpg

Fuld af begejstring og masser af passion – den lille Skytte er en sand energibombe. Men han er også utålmodig og kan have svært ved at indordne sig ydre rammer.

Skyttens personlighed

Et energibundt med viljestyrke og intensitet. Skytten er evig nysgerrig og er på jagt efter viden og mening. Hvad sker der mon om det næste hjørne? Hvad leger vennerne henne ved gyngen? Sker der noget interessant i legehuset? Den lille Skytte bliver nemt begejstret og entusiastisk, når noget fanger hans interesse, og han smitter andre med sin begejstring.

Skytten kan blive meget passioneret, og når han har sat sig noget for, kan det være svært at få ham til at ændre retning og mening. Skytten synes, at andre skal gøre som ham og kan til tider blive krakilsk og pege fingre, hvis andre gør noget helt andet.

Skytten går op i retfærdighed, principper og etik og er ikke bange for konflikter – faktisk elsker Skytten diskussioner, samtaler og debatter. Din lille Skytte er nok lidt uhæmmet og er absolut ikke genert, men spørger umiddelbart og ligetil.

Det kunne sagtens være et Skyttebarn, der i Kejserens nye klæder siger: ”Jamen, han har jo ikke noget tøj på!” Måske spørger din lille Skytte også pædagogen i børnehaven om, hvorfor hun altid går i sort tøj, eller om hun elsker fugle, for ”dit hår ligner en dejlig fuglerede”. Som forælder skal du være klar til lidt af hvert med en uhæmmet og spørgelysten Skytte.

Skytten i leg

Den lille Skytte er ikke afhængig af legekammerater, for de kan sagtens selv suse af sted i en god leg. De leger lige godt alene som med andre. De synes dog, det er sjovt, når de finder nogen, der kan følge med. De gider ikke dem, der står stille. De bliver tændt af en idé eller en leg, og så løber de med den uafhængigt af, om andre løber med. Men det gør de andre oftest, for Skytten smitter med sin begejstring og entusiasme.

Til gengæld er det virkelig svært at få viden ind i hovedet på dem, hvis de ikke er tændt på emnet. De bliver meget egenrådige, stædige og viljestærke og går mentalt et andet sted hen. De higer efter viden, men de skal tændes, og det skal sættes i relation til deres verdensbillede. De kan have enormt svært ved at indordne sig en ydre struktur, for de er meget utålmodige og hader at skulle vente.

Sådan en lille skole-Skytte kan måske i visse situationer få det lidt svært… Til gengæld kan han blive bannerfører på bestemte områder. En elevrådsformand, der er Skytte, kan ændre mange ting på sin skole, for han er ikke bange for at gå nye veje og prøve nye tiltag af. Til gengæld hader han rutiner og gentagelser.

Skytten er ikke bange for konflikter og konfrontationer, og han fortæller læren eller pædagogen, hvis nogen ikke opfører sig ordentligt – og han siger det gerne foran alle: ”Bertram slog Villads ude på legepladsen, og det var tarveligt, for Villads gjorde ikke noget”. Eller ”Molly holder de andre piger udenfor”.

Han siger det, fordi han synes, det er forkert, og Skytter kan have en opfattelse af, at de skal redde verden. Han kan for eksempel kaste sig ud i en (krigs)leg, hvor han udkæmper et slag, gør noget heroisk eller løser et problem. Det er imidlertid ikke den enkeltes problem, der interesserer en Skytte. Det er de strukturelle, det er klima, politik og store emner. I børnehavealderen kan det sagtens være problemer i gruppen og på legepladsen, men det vokser til endnu større temaer i takt med alderen.

Hvis Skytten var en børnekarakter

Robin Hood kunne godt have været Skytte. Af princip tager han fra de rige og fordeler sagerne blandt de trængende. Han er drillende og sjov, og folk kommer til ham. Han nærmest drager dem til sig med sit smittende humør og engagement.

Et godt råd til forældrene

Lær din lille Skytte at læse andres signaler. Ikke alle har den samme energi og ihærdighed som ham, og Skytten skal også lære at begå sig blandt mennesker, der ikke har hans hurtighed. Skytten vil gerne have andre til at få øje på det lys, han selv ser – men det samme lys er ikke nødvendigvis den rette indstilling for andre.

Din Skytte kan ikke lokke Nora med på gyngen, for den slags gider hun ikke. De skal respektere, at folk er forskellige. Tag din lille Skytte med i naturen, og giv ham noget jordforbindelse. Rod rundt i jorden, klap en hest, og bliv ladet op. Det er også en god idé at dyrke idræt. Send dit Skyttebarn til holdsport eller andet, der kan få de mange indskydelser og ideer fra hovedet og ned i kroppen.

Stenbukken 21. december - 19. januarStenbuk.jpg

Målrettet og ansvarsfuld – en lille Stenbuk hader at spilde sin tid, og hun leger for at lære. Hvordan imødekommer du bedst dit ambitiøse barn? Og hvorfor føler hun ofte et stort ansvar over for andre?

Stenbukkens personlighed

Ansvarsbevidst og pligtopfyldende – den lille Stenbuk er ofte et lidt alvorligt barn, der påtager sig ansvar og drager omsorg. Også hjemme i familien. Hun vil gerne gøre tingene rigtigt og ordentligt, og Stenbukken har som mål at bestige bjerget og se horisonten.

Hvis andre ikke gider gå med op på bjergtoppen, fortsætter den lille bjergged bare alene. Stenbukken er nemlig ikke bange for at gå sin egen vej, og kan andre ikke følge med, bliver de sat af. Hvem gider også vandre op ad bjerget med en ven, der er for langsom?!

Hun kan være meget stædig og viljestærk. Når klodserne vælter, bliver den lille Stenbuk arrig – men hun begynder forfra og kan blive ved og ved, indtil hun er nået i mål.

Hvis mor siger: “Du kan bare gøre det færdigt i morgen”, får det ikke en lille Stenbuk til at stoppe. Hvis hun har sat sig for, at klodserne skal stables til det højeste tårn, stopper stenbukkebarnet først, når det er lykkes. Derfor er Stenbukkebarnet også god til at holde sig i gang med ting, der giver mening for hende.

Er dit barn mon tumlingen, der hele tiden prøver at komme op på to ben i forsøget på at lære at gå? Har du et barn, der bliver ved og ved med at gentage ord, det gerne vil lære at sige? Stenbukkebarnet er ambitiøs helt fra barnsben. Hun trives bedst med at være i gang med et projekt og har en naturlig higen efter at opnå noget. Ofte bliver den voksne Stenbuk leder, for hun er ikke bange for at tage ansvar på sig.

Men for meget ansvar kan tynge en lille Stenbuk, og hun kan til tider minde om en lille voksen. Hvis familien skal på tur, spørger Stenbukken gerne: “Hvordan kommer vi derhen? Skal vi holde pauser undervejs? I så fald hvor?” Hun har brug for rammer og en tidsplan.

Stenbukkebarnet i leg og læring

Den flittigste elev i klassen kunne sagtens være Stenbuk, for hun er god til at ‘gøre hvad man skal’ og rette ind efter autoriteter, for det kan hun godt se, at hun får noget ud af. Hun forstår præcis, hvad det handler om og rækker straks hånden op. Skolen er som skabt til en lille Stenbuk.

Leg og læring går hånd i hånd for Stenbukkebarnet, for hun leger for at lære. Derfor vil hun ofte også påtage sig rollen som politibetjent eller skolelærer i en rolleleg. Hvad er helt ærligt bedre end at være en autoritet?!

Stenbukken kan sagtens igangsætte en leg, hvis det er en leg, hun meget gerne vil være en del af. Hvis andre ikke gider lege netop den leg, så fortsætter Stenbukkebarnet bare alene. Det samme kommer til udtryk i valg af fritidsinteresser. Det kan godt være, at størstedelen af klassen spiller fodbold eller går til spejder, men hvis en Stenbuk allerhelst vil gå til svømning eller Judo, så gør hun det.

Hun har både styrke og mod til at gøre, hvad hun synes er rigtigt. Stenbukken er ikke afhængig af, at andre klapper ad hende – men hun vil meget gerne nyde udsigten fra toppen, og hvis dit lille stenbukkebarn har sat sig for at blive dygtig til svømning, så svømmer hun, indtil den rygcrawl sidder i skabet! En Stenbuk hader at give op og lægger en meget stor indsats i det, hun har sat sig for.

Stenbukken kan blive meget vred, hvis mor eller far forsøger at få hende til at gøre noget (andet), som hun ikke gider. Derfor bliver hun også irriteret, når familiens voksne forsøger at få hende til at komme op af swimmingpoolen på ferien, for ‘nu skal vi alle spille minigolf ’. Grrrr!

Hvis Stenbukken var en børnekarakter

Høvdingen på øen Motunui arbejder stærkt på at engagere sin datter Vaiana i høvdingeopgaver, for en dag skal hun overtage hans rolle. Men Vaiana har andre planer. Hun VIL sejle ud over revet for at se, hvad der findes på den anden side. Selv om hun slet ikke kan sejle. Men hvor der er vilje, er der vej, og Vaiana øver sig indædt, indtil hun bliver en verdensklasse søfarer.

Samtidig ser hun det som sit ansvar at redde øen fra ødelæggelse. Selv om ingen støtter hende, drager hun ud på det store hav alene for at skaffe andre måder at få fisk og nye forsyninger til øens beboere. Mon ikke Vaiana er Stenbuk?

Et godt råd til mor og far

Rum dit barns bekymringer, men tag gerne noget tyngde af hendes skuldre. Det er vigtigt at skelne mellem, hvad der er barnets ansvar, og hvad der ikke er. Som udgangspunkt tænker stenbukkebarnet, at alting er hendes ansvar, og hun kan have en tendens til at bekymre sig.

“Mor, har du tid til at bage kagerne til min fødselsdag? Har du også husket at købe lys til lagkagen?” De vil gerne tage sig af det hele. Som forælder er det en god idé at være klar i spyttet, når du taler. Sig gerne: “Det klarer jeg. Det er mit ansvar!”

Vandbæreren 20. januar - 18. februar vandmand.jpg

Iderig som en opfinder og en evig strøm af spørgsmål – Vandbærerbarnet er en lille fremsynet original. Men følelser kan være lidt svære at få kontakt til for den (til tider) påståelige vidensbank.

Vandbærerens personlighed

“Hvad er det?”, “Hvorfor er månen rund?”, ”Hvor kommer dyrene fra?” Er din lille Vandbærer en Spørge-Jørgen? Selvfølgelig! Vandbæreren elsker at indsamle viden og inspiration, som var det vand, han kunne fylde på en kande. Herefter deler han vandet med alle andre. Vandbæreren er et mentalt tegn, der ikke er bange for at være højtflyvende, og han er nysgerrig, nytænkende og videbegærlig.

Vandbærerbarnet taler ofte meget, og det kan være svært at følge talestrømmen, for han kobler en masse til sammenhænge, som andre måske ikke lige kan få øje på. Han elsker udvikling og bevægelighed – med mindre du anfægter din lille Vandbærers idé og forslag, for han kan være meget påståelig og stædig.

Når din lille tænketank mener at have set lyset, så ER det altså sådan. Han kan være meget svær at få væk fra sit synspunkt. Han er nemlig meget frihedshungrende og vil have lov til at tænke selv. Det er vigtigt at have muligheden for at skille sig ud – men vandbærerbarnet har også behov for at være en del af fællesskabet, så længe han har mulighed for at søge sit eget rum.

Vandmanden i leg

Loyal og alsidig – sådan en ven er Vandbærerbarnet, og han vil typisk have venner mange forskellige steder; dem fra børnehaven, venner på vejen eller i opgangen, venner fra gymnastik – og han kunne også godt have en god voksenven i sin omgangskreds, for her er der viden at hente, og det elsker han!

Måske fordi voksenvennen også synes, at alt, hvad der sker i det ydre rum, er det vildeste. Vandbærerbarnet finder nemlig ofte sine venner ud fra interesser. Han er ret social, når interessen driver venskabet. Men er klassekammeraterne meget lidt opfindsomme, så gider han ikke lege!

Hvis vennerne derimod er med på at lege Jorden er giftig – med et tvist (som Vandbæreren selvfølgelig finder på. Det er klart. Hans idé er den bedste, hvis du spørger ham), så er du inde i varmen. Vandbærerbarnet kan sagtens se gevinsten i at være en del af fællesskabet. Især når det foregår på hans præmisser. Ellers går han solo. S

kolelivet kan til tider være udfordrende for et Vandbærerbarn, for her er der nogle klare rammer, han skal indordne sig under, og det har han det ikke altid godt med. Desuden kan han blive rastløs, når der er noget, han har fattet. Til gengæld er han ofte vild med teknik – især når han kan skille ting ad. Hvordan ser en fjernstyret bil mon ud indefra? Han ville også elske at bygge lego, at spille brætspil eller Minecraft, for din lille Vandbærer elsker mentale udfordringer.

Hvis Vandmanden var en børnekarakter

Hvem kan finde på at hejse sin lillesøster op i en flagstang, så hun kan se den smukke udsigt? Det må være en opfindsom Vandbærer – og Emil fra Lønneberg. Han er drevet af opfindsomhed og nysgerrighed; han lokker for eksempel den unge pige i huset, Line, op på taget med en snor i munden, så hendes dårlige tand kan komme ud. Smart!

Han laver aldrig ballade med skumle bagtanker, men fordi han ikke kan lade være med at afprøve nye metoder. Det kan godt være, han bliver sendt ud i skuret for at snitte træfigurer og tænke over sin opførsel, men det bremser altså ikke en lille Vandbærer.

Et godt råd til mor og far

Giv dit barn frihed, for det har den lille Vandbærer brug for. Vær dog klar og tydelig om rammer og begrænsninger, men gør det på en måde, så du viser barnet, hvor meget frihed der er inden for rammerne. Hvis ikke du er tydelig nok, vil din lille frihedsrytter bruge meget tid på at finde sine grænser. Det er også en god idé at stimulere Vandbærerbarnet mentalt; læs højt for barnet, og følg ham i de interesser, der optager ham.

Hvis han er vildt interesseret i dinosaurer, planeter eller nisser, så skal I måske låne bøger om månen? Tage på tur til Zoologisk museum eller finde på godnathistorier? Vandbæreren er mest i hovedet, og han kan have svært ved at forstå og mærke den verden af følelser, som vi også alle besidder. Måske har han gjort en ven ked af det, og han har lært at sige undskyld. Men en undskyldning er andet end ord. Man skal også mene det.

Lær dit barn at sætte ord på følelserne, for det er sundt for den lille Vandbærer at anerkende, at han også kan føle sig trist, vred og udenfor. Kroppen kan være et godt værktøj til følelsesregistret for et barn, der elsker at befinde sig i hovedet. Måske skulle han begynde til karate? Nok er det en kropslig aktivitet, men der er også mental styrke i den sport. Med mindre karate keder ham. Så får du ham ikke til at lave spark og slag under nogen omstændigheder.

Fisken 19. februar - 20. marts fisken.jpg

Det lille Fiskebarn er en umanerlig god kammerat, der altid hjælper dem, der har det svært, men han føler også alting utroligt stærkt og kan have brug for hjælp til at mærke, hvad han selv har lyst til.

Fiskens personlighed

Et kreativt og fantasifuldt minimenneske – sådan er dit barn formentlig, hvis du har en lille Fisk. Måske befinder han sig ofte i sin egen fantasiverden og kan tilbringe timer i sit eget (fortryllende) selskab. Bare lad ham!

Han har nemlig et rigt indre liv, og han sanser, føler og fornemmer sin omverden. Det kan være hårdt arbejde at føle så meget, så pauser med alenetid er rigtig godt for en fisk med fornemmelser. Dit barn kan nemlig hurtigt mærke, om pædagogen i børnehaven er stresset, om mor og far er blevet uvenner eller om en af vennerne er ked af det.

Det særlige ved denne egenskab er, at Fisken låner sit hjerte ud til andre. Han er nemlig fuld af empati og vil gerne hjælpe sine kammerater. Han sætter sit eget tempo ned for at støtte vennen, der er sakket bagud på gåturen med spejderflokken.

Han rækker hånden ud til den nye elev, der netop er startet i klassen, for han kan fornemme usikkerheden hos ham. Ligesom han kan mærke fortvivlelsen hos kammeraten, hvis forældre skal skilles. Den påvirkelige Fisk kan godt komme til at tage andres følelser til sig og selv blive ked af det eller få en knude i maven, fordi vennens forældre skal skilles. Derfor er vi tilbage ved alenetiden, som er så godt for en lille Fisk. Det giver barnet en pause fra alle følelserne.

Intuitionen er meget stærk hos en Fisk, og han fornemmer straks, hvor det er rart at være, og hvor det ikke er. Skændes nogle af klassekammeraterne? Så ser du hurtigt halen af den lille Fisk. Adios amigos!

Leg og læring

Hjælpsom, helt klart! Fiskevenner er fantastiske, og de har sjældent behov for at fremhæve sig selv, og det de kan eller gør. Fantasiverdener med vidunderlige væsener kan optage en legesyg Fisk i timevis – med eller uden venner – for Fisken stornyder (også) sit eget selskab.

Tegning, maling, dans, musik – alle former for kreativitet kan være til stor glæde for Fiskebørn, for det kreative kan være kanal til at oversætte de mange indtryk, som Fisken tager ind hver eneste dag. Følelserne er det primære sprog hos dette stjernetegn, og milde makrel, hvis han får mulighed for at danse glæden, vreden eller sorgen ud. Det kan gøre underværker, for kreativiteten kan lære ham at sætte ord på alt det, der foregår indeni.

Fisken er typisk meget mild og bevægelig som en fisk i vandet. Det vil sige, at han hurtigt kan omstille sig, hvis han har brug for at gøre noget andet, eller hvis vennen foreslår en anden leg. Intet problem. Men da Fisken er styret af sine følelser, er han primært bevægelig, hvis han føler for det. Og gider han ikke matematik netop nu, kan det godt blive et problem for en Fisk i skolealderen. Han kan også komme til at sige ja til ting, bare for at gøre andre glade.

Hvis fisken var en børnekarakter

Mild med hele sit væsen. Charlie fra Charlie og chokoladefabrikken kunne godt være Fisk af stjernetegn. Han bliver lykkelig over at vinde en billet til den berømte slikfabrik, og han tager alle de storslåede indtryk til sig på rundvisningen. Mens de andre børn, vil have mere eller opnå noget, er Charlies sigte bare at nyde sin oplevelse mest muligt.

Lader han sig påvirke af alt, hvad der sker? Absolut, men han har en fin forståelse for de andre karakterer og bliver ikke skræmt af den mystiske Willy Wonka – i stedet får han empati for fabriksejeren og rækker hånden ud mod ham.

Et godt råd til forældrene

Lad endelig barnet dyrke sin kreative side, og hjælp derigennem med at sætte ord på alt det, der foregår inden i din lille Fisk. Kig på lerfigurerne og tegningerne sammen, og tal ud fra dem: ”Jeg kan se, at pigen på tegningen smiler. Hvad er det, hun smiler ad?”, ”Den her del af figuren er grøn. Hvorfor valgte du den grønne farve?”

På den måde kan du måske hjælpe dit barn med at beskrive deres følelser – og med at skille følelserne fra hinanden. Og du lærer også noget om dit barn ad den vej.

Det kan også være en god idé at lære dit barn at sætte grænser, for barnet bliver let påvirkede af andre. Hvis bedstevennen synes, at Far til fire er den mest spændende film at se, vil Fisken give samme tilkendegivelse. Bare for at glæde sin ven. Og han vil strække sig meget langt for sine venner. Det er naturligvis en god egenskab – så længe han ikke glemmer at mærke, hvad han selv har brug for og lyst til.

Uhyggelige film eller spil kan påvirke fiskebarnet ret meget, for de mærker al uhyggen og ondskaben. Se film sammen med dem, og lad dem ikke se med hos større søskende, før du er sikker på, at din lille Fisk er klar.

Anbefalet til dig