Forstå dine drømme som gravid

Foto: Getty Images Hvorfor drømmer gravide ofte om utroskab? Og hvad betyder det? Drømmeforskeren giver svaret her.

Derfor drømmer du om utroskab og monsterbabyer, når du er gravid

Har du drømt om at føde et monster med tre hoveder eller at glemme baby i vasketøjskurven? De fleste gravide drømmer faktisk vildere end nogensinde, og du kan bruge dine drømme til at forberede dig på fødslen og livet med en baby.

Gravides drømme er ofte mærkelige, fjollede og urealistiske. De giver ingen mening. Eller gør de? Ja, mener drømmeforsker Michael Rohde, som er aktuel med bogen Når gravide drømmer.

"Mange siger, at de syrede drømme kun skyldes, at hormonerne raser i din gravide krop. Men dine drømme betyder noget, uanset hvor syrede de er. De er udtryk for, at du i dit indre er ved at vænne dig til tanken om, at du om lidt får ansvaret for et nyt lille menneske", siger han.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Intense drømme

Når du er gravid, kan det føles som om, du drømmer mere end ellers. Men ud over, at gravide i perioder kan sove mere og måske dér også drømme mere, så drømmer gravide generelt ikke mere end ikke-gravide – du husker bare bedre dine drømme.

"Gravides drømme er ofte vildere, mere intense og lidt urealistiske. Der sker utroligt meget inde i en kvinde, når hun er gravid, og det afspejler sig i intensiteten af drømmene. De kan fx være så intense, at de vækker dig – og så vågner du som gravid også ofte, fordi du skal tisse, og det gør faktisk også, at du bedre kan huske, hvad du lige har drømt", siger Michael Rohde.

Klar til fødslen

Vi drømmer alle sammen – ja, også dig, der måske tror, at du ikke drømmer. Du kan bare ikke huske dine drømme, men det kan du lære at blive bedre til. Og der er mange gode grunde til at arbejde med at huske og forstå dine drømme som gravid.

"Det kan gøre dig bevidst om ellers ubevidste følelser og tanker, der ofte opstår, når man skal være mor. Måske er du usikker på, hvordan man tager sig af det lille væsen? Måske spekulerer du over, hvordan du gerne vil være som mor – og hvad der vil ske med dit parforhold?", siger drømmeforskeren og fortsætter:

"Drømmene sætter billeder på din uro og kan hjælpe dig med at bearbejde tanker og følelser inden fødslen, så du kan gå mere afklaret ind i rollen som mor. Der findes endda studier, som peger på, at jo mere, du har arbejdet med dine drømme, des lettere kan din fødsel blive, fordi du er mere afklaret og rolig på den store dag!"

LÆS OGSÅ: Klumme: Ja, jeg spiste min moderkage, efter jeg havde født

Tal om dine drømme

Dine drømme som gravid er altså en unik mulighed for at få øje på ting, som rumsterer i dit ubevidste og kan give dig indre uro eller stress. Dine drømme afspejler nemlig, hvordan du inderst inde har det, når du er vågen, så det gælder om at finde ud af, hvad de vil fortælle dig.

"Det kræver, at man kan huske sine drømme, men det kan alle lære. Prøv at sige til dig selv hver aften, at du vil huske dine drømme. Når du vågner, skal du skrive drømmene ned eller indtale dem på din telefon. Med tiden vil du blive bedre og bedre til at huske dine drømme," siger drømmeforskeren og slutter:

"Dernæst er det en god ide at tale om dine drømme. Det kan være med din partner eller en veninde, og det kan ofte gøre, at du finder forbindelsen mellem drømmen og dit vågne liv, så du bliver mere afklaret og mindre bekymret omkring fødslen og at skulle være mor."

8 typiske gravid-drømme

1. Din baby kan både gå og tale!

Drøm: Du føder en KÆMPE baby – måske et 3-4 år gammelt barn, der allerede kan gå og tale!
Betydning: Det kan skyldes, at det er lettere at bonde med et barn, der er så stort, at du kan tale med det. Eller at du springer 'det besværlige' med fødsel, amning og dårlig nattesøvn over, fordi du er usikker på, hvordan man passer på en nyfødt baby.

2. Du glemmer din baby!

Drøm: Du glemmer din baby i vasketøjskurven, giver den ikke mad eller går på arbejde og efterlader den lille derhjemme.
Betydning: Det handler oftest om, at du er bange for ikke at blive en god mor – for en god mor glemmer jo ikke sin baby. Tag det som et positivt tegn, for det betyder faktisk, at du er i fuld gang med at forberede dig til at blive mor og lære at drage omsorg for dit barn.

3. Din partner knalder med en anden!

Drøm: Din kæreste, mand eller partner er sammen med en anden eller har forladt dig og jeres lille baby.
Betydning: Måske er du bange for at miste din partner? De fleste gravide opdager pludselig, at de er mere afhængige af deres partner end før og kan derfor blive mere angste for at miste. Måske føler du dig også mindre lækker med den store mave og frygter, at din partner finder en anden?

4. Din ekskæreste er tilbage!

Drøm: Pludselig er du sammen med din eks igen – eller din partner er gået tilbage til sin eks.
Betydning: Når I skal være forældre for første gang, vælger I for alvor hinanden til – og dermed det gamle fra. Derfor er det ikke så underligt at drømme om det gamle.

5. Du eller din partner dør!

Drøm: Du dør pludseligt. Eller din partner dør fra dig og barnet.
Betydning: Ofte handler det om, at du går fra at være ikke-mor til mor (eller fra mor til ét barn til mor til flere børn). Du skifter altså identitet, og det kan komme til udtryk som død i drømme, fordi man sørger over det, man mister.

6. Du mister babyen i maven!

Drøm: Din baby dør i maven, og du aborterer det lille foster.
Betydning: Ingen grund til panik. I langt de fleste tilfælde fører drømme om abort jo ikke til abort i virkeligheden. Det handler mere om din FRYGT for, at det sker, og drømmen hjælper dig samtidig til at bonde endnu mere med din baby, når du mærker sorgen ved at miste.

7. Du er helt alene til fødslen!

Drøm: Det er blevet den store dag, veerne skyller ind over dig... men hvor er din partner? Du er helt alene på fødestuen!
Betydning: Det handler om, hvor stort et behov du som gravid har for ikke at være alene ved fødslen. Også kvinder, der vælger at få børn alene, kan have denne drøm, og det understreger bare behovet for ikke at være alene under fødslen.

8. Din baby er en lille missekat!

Drøm: Ja, eller hundehvalp, marsvin og hvilket som helst andet dyr, du kan komme på.
Betydning: Drømme, hvor din baby er et lille dyr, opstår oftest omkring uge 8-9-10 i graviditeten, hvor det lille liv går fra at være et embryon til et egentligt foster. Nu begynder den egentlige bonding, og dit omsorgssystem aktiveres – nu er det jo en rigtig baby!

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Graviditetsgener og Drømmetydning

610x200_woordy_knap2.jpeg