Fårking far
SPONSORERET indhold

Krigsfotograf Jan Grarup: "Jeg tror, at en faderrolle er ligeså vigtig som en moderrolle"

Krigsfotografen Jan Grarup har ingen ambitioner på sine fire børns vegne, andet end at de skal følge deres hjerte. Og så er han i øvrigt ligeglad med sukkerpolitik og forældreintra. Det fortæller han om i Vores Børns podcastserie ’Fårking Far’.

Af:: Mette Hovmand-Stilling og Mattias Hundebøll Foto: Jan Grarup
11. jun. 2019 | Børn | Vores Børn

Når Jan Grarup sætter sig på flyet til endnu et af de katastrofeområder, han har gjort til sin levevej at dokumentere, så efterlader han samtidig fire børn herhjemme i Danmark. Hvis man selv er forælder, kan det være vanskeligt at forstå, at man vil udsætte sig selv for så stor fare, men for Jan Grarup er det et livsprojekt, som er langt større end hans egen familie. Det handler om at sætte ansigter på de mennesker, der er ofre for konflikter og vise, hvad vi er i stand til som mennesker. På ondt og godt.

- Det, der altid ligger som et fast element er, at børn har en fantastisk evne til at overleve. Og jeg går på røven over det gentagende gange. Hvordan fanden kan de det der,” reflektere han til Mattias Hundebøll, som er vært på Vores Børns podcastserie Fårking Far. Her fortæller han bl.a. om en episode fra sidste år, hvor han mødte en kvinde i Somalia: 

- Hun havde gået med sit underernærede barn - 850 kilometer, for at få hende frem til et stabiliseringscenter lavet af UNICEF Danmark. Prøv at forestil dig, hvordan det ville være i Danmark. Du skulle gå en tur til Skagen og tilbage igen!, forklarer han.

Og det er noget af det, han forsøger at sætte fokus på gennem sit arbejde. At forældres kærlighed til deres børn ikke kan gradbøjes, hvad enten man er flygtning i Afrika, eller middelklassefamilie i Danmark.

- De der børn bliver jo ens et og alt. Jeg kan næsten ikke komme i tanke om noget, som ligger mig tættere på hjerte, end at de har det godt og at det fungerer i skolen eller i børnehaven eller hvor de nu er i deres liv. Men det er jo det samme, jeg oplever ude i verden bare i et andet fokus. Det er jo mennesker, der går igennem en krig, men hvor omsorgen for deres børn er præcis den samme. Man kan ikke gradbøje sorg. Hvis en kvinde mister sit barn i Afrika, så bliver hun sgu lige så ked af det, som hvis en kvinde mister sit barn på Rigshospitalet. Det er fuldstændig det samme. Det kan ikke gradbøjes, siger han i Fårking Far.

Når Jan Grarup er væk, er han helt væk, men når han er hjemme, er han der til gengæld 110 procent. Han er manden, der blandt andet har taget et halvt års selvbetalt barsel med sine børn, for:

- Børn skal mærke, at de har ikke en forælder, de har faktisk to – og at vi gør tingene forskelligt.  Vi har bare forskellig tilgang til det at være forældre, hvis man er kvinde, og hvis man er mand. Jeg tror, at en faderrolle er ligeså vigtig som en moderrolle, siger Jan Grarup.

En dag kommer det til at gøre ondt

Hans opdragelse af efterenøleren Viola på 8 år, kan sikkert provokere mange: 

- Fuld smadder på hele baduljen. Hun kan få lov til at se al det iPad, der overhovedet kan ligge på hende. Til sidst kommer hun og siger ”far skal vi ikke tage i Zoologisk Have eller, skal vi ikke gå en tur eller gøre et eller andet, andet?” Så i stedet for at det bliver et krav fra mig om, at nu skal vi have et fællesskab, så ender det med, at det er hende selv, der kommer,” forklarer han. 

Han tror på, at så længe børn får kærlighed, mad og omsorg, så skal det hele nok gå. For der er ikke en facitliste på forældreskabet. Alligevel er han godt klar over, at hans livsstil har sine omkostninger:

- Der kommer en dag, når mine børn bliver så store, at de begynder at reflektere over deres barndom og deres opvækst, hvor mine børn vil sige: Hvorfor fanden gjorde du egentlig sådan der? Det kunne du ikke være bekendt. Der havde jeg brug for, du var der, men så var du ude at rejse. Så jeg lever med den virkelighed af, at en eller anden dag kommer de til at vende tilbage og ramme mig på nogle punkter, som jeg også tror, vil gøre ondt, siger Jan Grarup i Vores Børns podcast, Fårking Far.

Hør hele episoden her

Anbefalet til dig