Overvægtige børn bliver ladt i stikken
Børn behandles for alverdens sygdomme og problemer. Men overvægtige børn og deres familier er i alt for høj grad overladt til sig selv, mener børnelæge Jens-Christian Holm.
Børn bliver tilbudt behandling i sundhedssystemet, uanset om de har diabetes, astma eller tisser i sengen om natten. Men lider de af overvægt, er de og deres familier i høj grad overladt til sig selv, mener børnelæge Jens-Christian Holm.
”Vi lever i et velfærdssamfund, og alligevel tager vi ikke det voksende problem med overvægtige børn alvorligt. Det gør mig vred, at der går så stor en gruppe børn rundt og har det dårligt, fordi de vejer for meget, men ingen tager ansvar for at hjælpe dem. I mine øjne lader vi den største sygdomsgruppe blandt børn i stikken,” siger han.
Det mest nærliggende er naturligvis at lægge ansvaret for børnenes overvægt over på forældrene. Men det hjælper ikke at slå nogen oven i hovedet, for det går hurtigt hen og bliver et samfundsmæssigt problem, da overvægtige børn ofte har et lavt selvværd og risikerer at blive ensomme og depressive. Og denne dårlige, sociale trivsel følger med op i voksenlivet, hvor de ydermere vil være disponeret for en lang række alvorlige følgesygdomme.
”Så ikke bare ud fra børnenes tarv, men også set med samfundsøkonomiske øjne står vi over for et meget stort sundhedsmæssigt problem,” siger Jens-Christian Holm.
Derfor har han taget initiativ til at starte en enhed for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, så børnene nu kan blive henvist til et reelt behandlingstilbud i sundhedssystemet.
”Når vi i dag behandler et barn med lungebetændelse, tager vi ansvar for, at barnet får medicin og bliver raskt igen. På samme måde vil vi i den nye enhed for overvægtige børn tage ansvar for barnet og dets familie,” siger han.
Langsigtet indsats
Der findes allerede en lang række tilbud til overvægtige børn i kommuner, træningscentre og julemærkehjem. Men det er oftest tidsbegrænsede forløb.
”Flere undersøgelser viser, at når man slipper børnene og deres familier, tager barnet på i vægt igen. Derfor har jeg kæmpet for at oprette dette tilbud i behandlingssystemet, hvor hensigten er at følge børnene og deres familier barnealderen ud,” siger Jens-Christian Holm.
Han fortæller, at det enkelte barn er under et stort personligt pres, når det tager udfordringen om vægtkontrol op.
”Hvis du slipper barnet igen efter et kortvarigt vægttab, vil du blot tilføje barnet endnu et nederlag, når det begynder at tage på igen. Derfor er det afgørende at opretholde en langvarig kontakt med barnet og dets familie. Her er støtte og god energi afgørende, specielt når barnet trues af nederlag i forhold til sin målsætning,” siger børnelægen.
Slut med nederlag
Det er med nederlagene og den dårlige, sociale trivsel i baghovedet, at børnelæge Jens-Christian Holm tager imod disse børn og deres familier.
”Både barnet og forældrene er meget ulykkelige over, at barnet vejer for meget. Derfor er vores indsats baseret på støtte og omsorg. Det foregår i et positivt miljø, og det skal ikke være flovt at komme til kontrol, selv om man har taget på,” siger Jens-Christian Holm.
Han oplever, at både barn og forældre er meget motiverede for at få hjælp. Derfor er behandlingen baseret på en gensidig kontrakt, hvor familien forpligter sig til at møde op til de aftalte undersøgelser og overholde den plan, der er lagt for barnet.
”Jeg er ikke interesseret i kortvarige vægttab eller ændringer i barnets liv, som det ikke selv vil være med til. Derfor taler vi om, hvilke ændringer i spisevaner og aktivitetsniveau der er realistiske at gennemføre. For er målene ikke realistiske, dropper barnet ud igen. Og det har ikke brug for flere nederlag,” siger han og fortsætter:
”Det gør ondt på mig at se disse børn bruge en masse energi på, at de vejer for meget. I stedet for skal de have lov til at være børn i en barnealder og tage på fisketur med deres far eller løbe ud at spille fodbold,” siger han.
Helhedssyn
Jens-Christian Holm tager fat om overvægten ud fra et helhedssyn. Til det formål har han samlet et team af behandlere, der står sammen om barnet og dets familie. Ud over børnelægen består teamet af en sygeplejerske, en børnepsykolog, en diætist og en socialrådgiver.
”Vores udgangspunkt er en forståelse for barnets situation. Ved at gribe tingene an ud fra et helhedssyn kan vi sammen med familien afdække årsagerne til, at barnet vejer for meget.”
Når familiens vaner er kortlagt, er det ofte let at se, hvor der skal sættes ind:
Hvis barnet for eksempel har 4-6 timer digital kontakt hver dag, bliver der lavet en aftale om at halvere tiden foran pc’en og fjernsynet. Men det er ikke bare det overvægtige barn, der skal ændre vaner. Det gælder også resten af familien.
”Hele familien er nødt til at stå sammen om det her,” siger børnelægen.
ENHED FOR OVERVÆGTIGE BØRN PÅ HOLBÆK SYGEHUS
Målgruppen er børn i alderen 5-18 år med overvægt eller hastigt stigende vægt.
Første mål er at opnå tillid, så at barnet og familien bliver ved med at møde op og selv ønsker at følge den lagte plan. Dernæst at stabilisere vægten, og tredje mål er et langsomt og vedvarende vægttab gennem barnealderen.
Det gælder også om at styrke barnets sociale færdigheder ved at støtte barnets selvværd.
Teamet består af en børnelæge, sygeplejerske, diætist, psykolog og socialrådgiver.
Indsatsen omfatter individuelt program med hyppige kontrol besøg, og vejledning om motion, diæt, spisemønstre, familiemønstre sociale kompetencer med mere.
BØRNELÆGENS BEDSTE RÅD
Det er vigtigt, at barnet indgår nogle aftaler med sig selv og sin familie, som det er realistisk at overholde. På den måde opnår barnet små succeser frem for nederlag.
• spis ordentlig morgenmad
• tag cyklen til og fra skole
• husk en god madpakke
• find en idrætsgren, du synes, er sjov
• inddrag hele familien
• drop usunde belønninger
• halvér tidsforbruget foran pc og tv
Isabel på 10 år har tabt 7,5 kg.