Tag baby med på restaurant
SPONSORERET indhold

Sådan tager du din baby med på restaurant

Hvis I absolut skal ud at spise, så tag de restauranter, der er indrettet til børn, siger familievejleder Lola Jensen.

Af:: Amalie Nebelong
11. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

Mange nybagte mødre kender sikkert fornemmelsen af at føle sig lidt “indelukkede” med en lille ny baby, der konstant skal ammes, skiftes og puttes. Så kan lysten til at komme lidt ud i den virkelige verden melde sig – og måske især lysten til at komme på restaurant med sin kæreste. Men tør man det med sin baby? Kan det overhovedet blive en hyggelig oplevelse både for store og små?

– Hvis du tager din baby med på restaurant, må du være indstillet på at skulle gå udenfor og trøste den, hvis den græder meget, siger familievejleder Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: Babymad på glas skal kun bruges som nødløsning

Pædagogisk psykolog og familievejleder Pia Rasmussen er enig med Lola Jensen i, at det er vigtigt ikke at have for høje forventninger, hvis man tager sin baby med på restaurant:

– Du kommer nok ikke til at flette fingre med din kæreste og sidde og have en dyb samtale. I må tage det lidt, som det kommer. Hvis din baby ikke trives, må I tage hjem efter forretten. Du skal ikke forvente, at det bliver, som før I fik barn, siger Pia Rasmussen.

Små babyer skal ikke med


på restaurant

Ingen af eksperterne er vilde med idéen om at gå ud at spise med en baby. Især Lola Jensen er lidt skeptisk.

– Overordnet er det min holdning, at så små babyer ikke skal med på restaurant. For de bliver meget nemt overstimulerede. Hvis man absolut skal ud at spise, vil jeg anbefale, at man får en barnepige, som kan blive derhjemme med barnet, mens de voksne stikker af, eller at man benytter sig af de mange take away-tilbud, der findes i dag. Der er ingen grund til at tage sit barn med på restaurant, og I vil få det tilbage med renters rente, hvis I beskytter jeres barn, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kræsen: Sådan får I madglæden tilbage i familien

Pia Rasmussen supplerer:

– Jeg synes ikke, at man skal tvinge sig selv ud med sin baby bare for at vise omverdenen, at man har overskud. Der er mange, der har den indstilling, at når man får børn, skal man gøre, som man altid plejer, men det synes jeg ikke, man skal. Det at have små børn er så kort en periode af ens liv, og i den periode må man gøre tingene lidt anderledes, siger hun.

Når det er sagt, kan Pia Rasmussen sagtens forstå nybagte forældres følelse af, at det kan være utrolig dejligt og befriende som forældre at gøre de ting, man plejede at gøre. Og hun synes, at hvis man får overskud af at gå ud at spise med sin baby, så skal man ikke holde sig tilbage, bare fordi man er blevet forældre. Men god timing og forventningsafstemning slipper man ikke for.

Man sidder jo ikke og nyder en forret i 30 minutter

26-årige Heiddis Arnadottir, der er studerende, har fra hendes nu knap toårige datter Luna var omkring fem måneder, taget hende med på restaurant. Og Heiddis Arnadottir ved godt, at de fleste forældre ikke kan overskue at have deres baby med på restaurant, da de allerede fra starten af forestiller sig et skrækscenarie med mange tilskuere. Men hun vil alligevel varmt anbefale det til andre.– Vi har alle tre altid haft det rigtig hyggeligt. Og det handler selvfølgelig også om, at vi er indstillet på, at vi tager på restaurant på en anden måde nu, end vi har været vant til. Man sidder jo ikke og nyder en forret i 30 minutter, man sidder og deler, smager, griner og tager på oplevelse en gang imellem. Det er møghyggeligt. Book et bord til klokken 17-17.30, og få en rigtig god aften ude, siger Heiddis Arnadottir.LÆS OGSÅ: Sådan overlever I det første år med barnHeiddis Arnardottir har selvfølgelig oplevet udfordringer ved at have Luna med på restaurant, men hun har taget det med opløftet pande og været god til at afværge situationer under opsejling.– Vi har rejst meget med Luna, og hendes første rejse og restaurantbesøg var allerede i en alder af fem måneder, da vi tog en måned til Thailand. Der var intet bøvl ved at have hende med på restauranter. Hvis hun blev lidt rastløs, så gik vi lige en lille tur eller kiggede ud i køkkenet og så, hvad de lavede.  I dag, hvor hun er knap to år, skal hun aktiveres mere, så hvis der opstår en udfordrende situation, er det typisk fordi, hun er blevet nysgerrig. Og så skal vi ofte lige ud og kigge os lidt omkring, men det er der også noget hyggeligt ved, siger Heiddis Arnadottir.

At stavre rundt er et no go

Mens Lola Jensen mener, at helt små babyer ikke har noget at gøre på restauranter, så mener hun godt at børn, der har den alder, hvor de kan sidde selv, men endnu ikke gå, kan være hyggelige at have med på restaurant, hvis man altså har et roligt barn.– Når barnet selv kan sidde med i en høj stol – omkring syvmånedersalderen – kan de måske godt tåle at sidde på skift i stolen og på skødet i den tid, et måltid varer. Men når de så begynder at stavre rundt lidt senere, så er det no go igen. Nogle børn er klar fra de er fire-fem måneder, hvor andre børn har et sjette gear, der gør, at de ikke skal med på restaurant, fordi det bare vil betyde endnu flere skideballer til barnet. Hvis I absolut skal ud at spise, så tag de restauranter, der er indrettet til børn, siger Lola Jensen.Familievejleder Pia Rasmussen mener også, at nogle babyer og små børn er bedre egnede til restaurantbesøg end andre.– Hvis man f.eks. har et af de her rolige pigebørn, der har det fint med bare at sidde på skødet og kigge, så kan man sagtens gå ud at spise. Men det er synd, hvis man skal igennem en halv times tudetur for at få barnet lagt til brystet eller få det til at sove – eller hvis du for eksempel har et barn, der lige er midt i at skulle lære at spise grød, siger hun.LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første årHeiddis Arnadottir har helt klart været den lykkelige indehaver af ét styks charmetrold, når hun har været på restaurant. Og hun har endnu ikke oplevet noget, der var decideret pinligt – i hvert fald ikke noget, hun selv synes var pinligt.– Der var engang for ti måneder siden, hvor vi sad på en restaurant, og det virkede som om, Luna troede, at alle, der var på denne restaurant, var der for at se hende. Så hun snakkede, vinkede og grinede til alle de gæster, der sad omkring os. Heldigvis var det en klokken 17-reservation, så hun vinkede ikke uafbrudt til kæresteparret ved siden af, som gerne ville fejre en årsdag i fred og ro. Folk grinede tilbage, og det var en rigtig hyggelig aften. Men den var nok ikke gået et par timer efter, siger Heiddis Arnadottir.

Forældrene ødelægger det for de andre

Netop det med at tage hensyn til de andre gæster på restauranten, synes Lola Jensen, er ekstremt vigtigt.– Man kan ikke tage et barn med, der går rundt mellem bordene eller banker sit bestik ned i bordet. Og det gør børn jo i dén alder, så dét der med at gå ind og spise femretters gourmet-menuer og så have sin baby eller sit lille barn med, er simpelthen ikke i orden for de andre gæster, der har betalt mange penge. Jeg synes, det er en ærgerlig udvikling, at der findes en gruppe af forældre, der tænker: “Jeg har retten til at tage mit barn med i byen og med alle vegne og amme, lige hvor det passer mig. For dem omkring må forstå, at børn også har lov til at være her”, siger Lola Jensen.LÆS OGSÅ: Barsel: “De første to måneder var ren undtagelsestilstandHun synes, at den gruppe af forældre ødelægger det for de mange forældre, der har et barn, der har kunnet finde ud af at være med på restaurant fra starten af, eller de forældre, der har ventet til deres børn var klar til det senere. Lola Jensen ser disse forældres opførsel som grunden til, at vi efterhånden ser “børnefrie-” og “ammefrie zoner” alle steder.– Og det er ærgerligt, for vi kan få så meget glæde af at være sammen. Men man skal netop kunne tage hensyn til hinanden, og det bidrager de forældre, der tager udgangspunkt i, at de “har retten”, ikke til, siger Lola Jensen.

Planlæg efter babys rytme

Hvis du alligevel gerne vil have din baby med på restaurant, slår Pia Rasmussen fast, at det simpelthen skal være på babys præmisser. For ellers bliver det ikke hyggeligt for nogen, og man vil som forælder fra starten af være anspændt og frygte, hvordan hele seancen udspiller sig. Og denne frygt vil enormt hurtigt smitte af på barnet, der så netop er dømt til at reagere på en ikke-restaurant-venlig måde.

– Hvis man har et barn, som er uroligt om aftenen, eller man som forældre kan se, at det her ikke bliver hyggeligt, så skal man ikke gøre det. Vi er forskellige som forældre, for der nogle, der ikke bliver særligt påvirkede af det kaos, der nogle gange opstår omkring en baby, hvorimod andre ikke kan hygge sig, fordi deres baby skal ammes eller bare er urolig. Og så synes jeg ikke, man skal tage sin baby med på restaurant. Hvis du til gengæld kan planlægge tidspunktet, så det passer med din babys rytme, og den lille kan sove i barnevognen uden for vinduet, så du kan holde øje, kan jeg ikke se nogle problemer i det overhovedet, siger Pia Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Hvilken mortype er du?

LÆS OGSÅ: Opskrifter: 5 børnefavoritter – på den sunde måde

LÆS OGSÅ: 22 tip til at snige mere grønt i maden