Samtale med børn om coronavirus
SPONSORERET indhold

Mor, hvad er corona? 8 gode råd til, hvordan du taler med dit barn om coronavirus

Den nye coronavirus kan virke uhyggelig og give anledning til bekymring – især hos børn. Men hvor meget skal børn egentlig vide om smitten – og hvordan skal vi som forældre forholde os, når vi ikke kan styre informationerne, der når vores børn? Her får du de gode råd til at tale med dit barn om virussen.

Af: Lea Holdgaard Hansen Foto: Getty Images
12. mar. 2020 | Børn | Vores Børn

Danmark lukker ned – sådan lød meldingen fra statminister Mette Frederiksen, og det betyder også, at landets daginstitutuiner og skoler holder lukket i minimum 14 dage. Pludselig er coronavirussen blevet en del af vores allesammens virkelighed – inklusiv vores børn. Men hvor meget skal man egentlig indvie sit barn i snakken og bekymringerne, som lige nu fylder hele mediebilledet?

LÆS OGSÅ: 10 ting du skal vide om coronavirus

De gode råd om samtalen med børn

Sundhedsstyrelsen og Børns Vilkår kommer med deres bud på et svar i en ny video, som indeholder fire gode råd til forældre om, hvordan man bedst taler om og forklarer den nye coronavirus.

Børns Vilkår og Unicef har også udarbejdet en række gode råd til samtalen om conoravirus:

1. Lyt til børnenes bekymringer

Børn kan godt opleve, at deres forældre eller andre voksne siger ”det skal du ikke tænke på”. Men når børn nu alligevel tænker på det, så har de brug for at få talt om det. En bekymring går ikke væk, bare fordi man får at vide, man ikke skal bekymre sig.

Giv dig tid til at lytte til barnets tanker og bekymringer og hjælp derefter med at sortere i de informationer, de har fået fra medier osv. Spørg fx hvad barnet helt konkret har læst eller set, og hvad barnet bliver bekymret for. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt. Husk dog at tage højde for barnets alder. Der er forskel på børn i skolealderen, som selv har læst nyhederne, og så de yngre børn, der måske bare har hørt nogen tale om corona og vil vide, hvad det er.

2. Tal fakta med dit barn

Hold dig opdateret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger og oversæt dem til et sprog, børnene forstår. Hvis børnene selv har læst om coronavirus, så spørg, hvad de har læst og hvor, og hjælp dem med at være kildekritiske og sortere i fakta. Undgå at tale om, hvor mange der er døde af virussen, tal i stedet for om, hvad det er, vi gør. At vi har et meget dygtigt sundhedssystem, som har forberedt sig grundigt på, at smitten ville nå til Danmark på et tidspunkt.

På BørneTelefonen er der f.eks. en 13-årig pige, der skriver “Jeg er virkelig bange for den der coronavirus. Jeg er bange for at vi allesammen kommer til at dø af den.” Her kan det f.eks. berolige pigen, hvis hun får at vide, at langt de fleste smittede bliver syge, som havde de almindelig influenza, og så bliver de raske igen. Det kan også være, at det vil hjælpe, hvis I taler om, hvordan man gennem god hygiejne kan forhindre smittespredning – ligesom med alle andre sygdomme.

3. Snak med dit barn om nyhederne

Børn kan ikke altid selv vælge, hvilke nyheder de får præsenteret. Især fordi mange ”sensations-nyheder” bliver delt og vist i børnenes feed på deres sociale medier. Derfor er det en god ide at spørge børnene, om de er faldet over nyheder om coronavirus på deres mobil eller tablet, og hvad det har affødt af tanker hos dem. Har de set eller læst noget, der gør dem bange? Når det gælder nyheder, som f.eks. bliver vist på tv, anbefaler vi, at børnene altid ser nyheder med en voksen. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå rundt med fantasier.

4. Giv korte og klare svar

Når du svarer på dit barns spørgsmål, skal du overveje, hvad og hvor meget du vil fortælle. Der er ingen grund til at udpensle dramatiske begivenheder eller overdrive mængden af information. Det er ikke en god idé fx at sige, at ”virussen kun er farlig for gamle mennesker,” for så flytter du måske bare barnets bekymringer væk fra sig selv – og over på dets bedsteforældre, og det giver så barnet noget nyt at bekymre sig om.

5. Afkræft myterne

Spørg dit barn, hvad han eller hun har hørt og brug tid på at afkræfte alle myterne sammen. Hold dig til fakta. Du kan altid finde opdateret fakta og de officielle råd om coronavirus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

6. Skån dit barn, så længe du kan

Børn bør først høre om voldsomme emner som krig, terror, katastrofer, fattigdom og sult, når det er uundgåeligt at skærme dem for det. Det er typisk, når de begynder at gå i skole. Her begynder børnene at kunne læse selv og hører måske om verdens gru gennem klassekammeraterne. Så der er altså ingen grund til at introducere de helt små børn til coronavirussen.

7. Brug medier konstruktivt

Nyhedsudsendelserne kører døgnet rundt og på de sociale medier deles mange ubekræftede videoer. Voldsomme nyheder skræmmer og påvirker børn. De forstår ikke helt, hvad det er, de ser – og det kan få fantasien til at løbe løbsk. Små børn i førskolealderen bør derfor ikke se nyheder, og større børn bør kun se dem sammen med en voksen, som kan hjælpe dem med at fortolke indtrykkene. Brug eventuelt medier som DRs UItra Nyt eller Børneavisen sammen med børnene. Begge medier er gode til at forklare de store ting til små mennesker.

8. Brug anledningen til gode snakke

Forklar dit barn, at sygdomme i gamle dage var meget farligere, fordi de fik lov til at sprede sig. I dag har man lært af historien og ved, hvordan man begrænser smitte. Fx var SARS-udbruddet i 2003 med til, at man fik lavet nogle procedurer, så udbrud hurtigt opdages og inddæmmes.

Sundhedsstyrelsen og Børns Vilkår har lavet en video, der forklarer coronavirussen i børnehøjde - den kan du med fordel vise til dit barn.

 

Anbefalet til dig