Kan jeg amme anden gang?

Spørgsmål:

Jeg er gravid med mit andet barn og har termin sidst i oktober. Den første kunne jeg ikke amme, men jeg vil rigtig gerne denne gang. Sidst kunne jeg ikke producere mælk, kan jeg gøre noget for at kunne amme denne gang?

Camilla

Læs jordemoderens svar på næste side.

Svar:

Kære Camilla

Brystmælk er barnets naturlige mad, og de fleste mødre kan få en amning til at fungere. Det er dog ikke alle, det går lige let for; nogle skal arbejde mere eller mindre hårdt for det. I nogle tilfælde er det bedst for mor og/eller barn at opgive amningen, og hvis du sidst ikke kunne få en mælkeproduktion godt i gang, har barnet måtte have mad på anden måde.

Det er i mange tilfælde muligt at få gang i mælken, hvis man gør en målrettet indsats. Som hovedregel kan man sige, at jo mere man lægger barnet til, jo mere mælk produceres der. Men der er andre faktorer, der spiller ind, for eksempel fred og ro og opbakning fra omgivelserne. Jeg kender ikke årsagen til, at du ikke producerede mælk sidst. Det skyldes sjældent noget fysisk, så mon ikke det vil kunne lykkes for dig næste gang.

Først og fremmest kan du læse lidt om amningens fysiologi. Det betyder meget, at du ved noget grundlæggende om amning. Komiteen for sundhedsoplysning har lavet en udmærket lille bog: Kort og godt om amning. Måske kan du få den hos jordemoderen. Dernæst vil jeg anbefale dig at kontakte den sundhedsplejerske, der skal komme hos jer efter fødslen. Mange sundhedsplejersker tilbyder hjemmebesøg i graviditeten, og du kunne sikkert have glæde af at lave en strategi sammen med hende.

Det bedste er, hvis I kan få en god start på amningen. Læg stille og roligt barnet til, når det viser, at det har lyst. Den første amning behøver ikke at være umiddelbart efter fødslen. Der må godt gå nogle timer. Det er bedre at vente, til barnet selv viser lyst til at sutte end at mase med barnet, fordi det absolut skal i gang. Fuldbårne, sunde børn kan vente op til et døgn med at få mad.

Jeg synes, at du skal drøfte amningen med din jordemoder. Så kan hun skrive i din journal, hvad I har snakket om, så det personale, du kommer i kontakt med under og efter fødslen, er opmærksomme på, at du havde et problem sidst. Du kender sikkert mange, der har ammeerfaring – god eller dårlig. Velmenende råd fra familie og venner kan nogle gange have den omvendte effekt. Især hvis du får modsatrettede anvisninger. Beslut dig for, hvem du vil bruge som vejleder og lad så resten af rådene ligge. Ellers kan du nemt blive forvirret. Foreningen Forældre og Fødsel har en ammerådgivning, hvor erfarne kvinder gerne hjælper med at løse ammeproblemer. Du kan finde dem på www.fogf.dk.

Venlig hilsen

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten:

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk