Børnesygdomme
SPONSORERET indhold

Sygt barn - nej tak!

Snot, skoldkopper og influenza hører til et liv med børn. Men du kan gøre noget for at begrænse smitten. Først og fremmest gælder det om at vide, hvor bacillerne gemmer sig.

Af: Anne Marie Burchall Henningsen, Vores Børn, december 2014 Foto: Nimastock
12. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Det er årstid for sygdom og med små børn, går der ikke lang tid mellem at termometret skal tages i brug.

Få børnelæges gode råd til at begrænse vinterens indtog af bakterier – bare en smule.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

Forkølelse

 

Der findes over hundrede forkølelsesvira, og der opstår konstant nye, så dit barn kan sagtens få flere på stribe. Forkølelse smitter mest, lige inden symptomerne opstår samt de første dage efter, og inkubationstiden er en til syv dage. Dit barn får virus indenbords, hvis en forkølet ven nyser eller hoster ham i hovedet. En dråbe fra et nys kan i teorien sprede virus til alle inden for en radius af to meter.

Glemmer du at vaske juniors hænder, efter at han har hostet i dem, kan han dog smitte langt flere, når han efterfølgende rører ved legetøj, gelændere og glatte flader, hvor virus overlever i op til 15 timer.

Når en lille kammerat rører ved det samme og derefter klør sig i øjnene, eller stikker fingeren i munden eller næsen, er smitten spredt. Det bedste forsvar mod forkølelse er derfor at vaske både dine egne og dit barns hænder ofte, og når I kommer og går fra institutionen.

Stress, afkøling og passiv rygning øger desuden risikoen for, at virus bider på. Vask desuden, så tit du orker, det legetøj, der udsættes for snot. Brug engangslommetørklæder, når du befrier dit barn for grønne ellevetaller, dryp tilstoppede næser med saltvand eller næsedråber, og hæv sengens hovedende – begge dele kan lette trykket i det lille hoved og gøre det mindre ubehageligt at være snottet. 

LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din baby

Maveinfektion

En maveinfektion kan sende hele familien til tælling – eller rettere: på tønden. Maveonder kan komme året rundt og skyldes virus eller bakterier. Begge dele smitter gennem afføring, så hvis håndhygiejnen ved toiletbesøg og bleskift halter, spredes smitten fra hænder til dørhåndtag, legetøj eller madvarer med lynets hast.

Inkubationstiden er typisk en til to dage. Dit barn kan miste en masse væske, hvis han har diarré og kaster op, så tilbyd jævnligt den lille patient noget drikke – i små portioner, så det ikke kommer op igen. Mælkesyrebakterier fås i håndkøb og kan afkorte den trælse periode med tynd mave.

LÆS OGSÅ: Det er bare en virus!

Skoldkopper

Skoldkopper smitter gennem væsken fra blærerne på dit barns hud og gennem sekret fra luftvejene, der spredes med host og nys. Skoldkopper smitter, fra tre dage før til fem dage efter at udslættet kommer til syne, og så længe der er væskende blærer. Inkubationstiden er to-tre uger.

Hyppig håndvask og almindelig god hygiejne mindsker risikoen, men der er ingen grund til at undgå skoldkopper, medmindre nogen i familien er gravide eller har nedsat immunforsvar.

Kølige afvaskninger og zinkliniment, som fås i håndkøb, kan dulme dit barns kløe, mens varme og fugt forværrer den. Hold juniors negle rene og korte, så han ikke kradser hul, og der går betændelse i sårene.

LÆS OGSÅ: Sådan klarer I skoldkopper

Influenza

Influenza skyldes forskellige vira og smitter gennem luftvejssekret, som spredes via hænderne samt host og nys. Inkubationstiden er en til fem dage. Hvis du vil nedsætte risikoen for denne vinterklassiker, så giv håndhygiejnen en ordentlig skalle.Det er kun i forvejen svækkede børn, man vaccinerer mod influenza. Døjer junior med feber, hovedpine og muskelsmerter, kan Paracetamol eller Bonyl lindre. Men husk, at er dit barn under to år, må du ikke give det medicin uden at have talt med lægen først. ­LÆS OGSÅ: Snot og forkølelse – hvad er fup og fakta

Børnelægens 3 bedste råd

1. Hænder er en primær smittekilde, og derfor er håndhygiejne alfa og omega. Vask hænder efter næsepudsning, toiletbesøg og kontakt med flader, hvor virus typisk sidder, for eksempel legetøjet i lægens venteværelse. Lær dit barn at bruge neglebørsten, og ty til håndsprit, når der ikke er vand og sæbe.

­2. Lær dit barn at nyse og hoste i et papirlommetørklæde, som kasseres efter én gangs brug – gerne i en pedalspand. Eller lær hende at nyse i armhulen i stedet for i hånden.

3.­ Rengør det legetøj ofte, som dit barn kan finde på at sutte på – for eksempel grej fra legekøkkenet, fløjter og pusterør.

LÆS OGSÅ: 7 tip om børn og smertestillende

LÆS OGSÅ: Sygt barn: Bliv rask helt naturligt

LÆS OGSÅ: Din feberguide