Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Bolig: Fra skrot til oase
Foto: Frederikke Heiberg

Kolonihave oase

Bolig: Fra skrot til oase

Smukke vinduer, hvide gulve, udendørsliv og kampesten er hovedingredienserne i et tilsyneladende klassisk sommerhus i Gilleleje. Gå med på opdagelse, og se, hvordan to par gode håndværkerhænder har forvandlet et lille kolonihaveskur til en smuk ejendom i New England-stil.

Ude fra stien i Gilleleje ligner det et klassisk dansk sommerhus med sort bræddebeklædning og hvide vinduer. Men da Inge Clausen byder os indenfor og videre ud i en smuk indendørs havestue, står det klart, at det er et hus, der bliver ved med at overraske. Havestuen er domineret af klatrende vedbend og rådhusvin. Der er åbent udsyn til himlen gennem et glastag, og væggene er dækket af store kampesten beplantet med grønt. Det skaber en følelse af hverken at være inde eller ude.


GÅRDHAVEBAD Udebadet er lavet med udgangspunkt i simpel tænkning: en håndbruser, en skammel, sten i bunden og en rist. Den skulpturelle uro er lavet af gammelt drivtømmer, som familien har fundet over tid ved stranden.

Da Inge og Erik Clausen købte huset for 18 år siden, var det et lille, rødt kolonihaveskur på 35 kvm fra 50'erne. Men parret så muligheder i det lille skur.

– Der er ikke så langt fra mine boligdrømme til virkeligheden, siger Inge Clausen, hvis medfødte stædighed kan få hende til at gå langt for et byggeprojekt. Og det har været et byggeprojekt med vokseværk. Siden parret købte huset, er der blevet føjet adskillelige kvadratmeter og knopskydninger til. Det, der før var en garage, blev forvandlet til køkken. En bueformet kampestensbygning blev til endnu en tilbygning, hvor der nu er soveværelse og garderobe. Huset er i dag på omkring 95 kvm – eksklusive et stort udekøkken, udendørs bad, adskillige terrasser og tre små gæstehytter til børnebørn og venner.


GÅRDHAVEBAD Fra gårdrummet mod vest er der anlagt en stor terrasse med udendørs bad. Gulvet på terrassen er anlagt med kampesten, og ligger i forlængelse af køkkenet, der er bygget i den gamle garage. HAVESTUE OG STUE Selvom husene er bygget på hinanden efter knopskydningsprincippet, er der bevaret en overordnet ide, der får rummene til at hænge fint sammen. Firefags-dobbeltdørene ind mod hovedhuset, er fundet hos Jensens nedrivning.


KØKKEN Køkkenet er muret op i beton på gasbetonplader. Bordpladen er lavet af Evers' hvide 10 x 10 køkkenfliser, og forhængene er lavet af groft markisestof fra Stof og Stil. Lamperne i skibsmodel er fra Ikea, men fås mange steder. KØKKEN Køkkenet er lille og funktionelt. Kogeafdelingen er simpel, da meget madlavning foregår ude. Sidebordet er fra Ikea og har hjul, så det kan flyttes rundt efter behov.


Fra grusgrav til vægge

Inge og Erik Clausen har benyttet sig af genbrug og nedrivningsmaterialer gennem hele processen, hvor de har lavet alle ombygninger selv med hjælp fra deres børn. Loftet var den første udfordring, de kastede sig ud i. – Husets udtryk ændrede sig meget, da vi hævede loftet. Der kom mere luft, og vi opdagede, at man kan ændre, hvad man vil, siger Inge Clausen.

– Det har tilført processen en masse, at vi hele tiden har brugt nedrivningsmaterialer, for byggeriet har hele tiden taget form efter, hvad vi har fundet.

Huset har blandt andet formet sig efter et smukt vinduesfag, en dør og en masse kampesten fra en nedlagt grusgrav. Bunken med sten var dobbelt så stor, som det oprindelige hus, og det tog flere år at få den forvandlet til vægge og gulve. Inge Clausen har været så dedikeret til indretningen, at hun på en af parrets første rejser bragte en gammel vandpost med hjem som håndbagage.


GÆSTEHYTTE Indretningen i gæstehytterne er rolig og praktisk, og er præget af det enkle farvevalg med hvidt og sort. Sengetøjet er fra Ikea og sengene, der er gamle, er fundet i den blå avis, og malet højglanshvide for at skabe et ensartet udtryk. STUE Smukt genbrugsvindue fra Jensens Nedrivning, en flydestol med puf fra Ikea, og grå tekstiltæpper fra Gant fuldender den sommerlige stemning. Det gamle skib i vinduet er fundet i havnebutikken Havhøkeren i Gilleleje.


Hyggelig spiseområde udenfor.


Hun er vokset op i en bødkerfamilie, og især hendes far har været med til at give hende modet til at kaste sig ud i indretning og byggeprojekter.

– Min far elskede håndværket, og jeg har set ham arbejde med hænderne gennem hele min barndom, siger hun.

– Man kan lave, hvad man vil med sine hænder. Jeg tøver ikke med at kaste mig ud i et projekt, bare fordi jeg ikke ved, hvordan man gør.

Toner fra havet
Selvom husene og tilbygningerne er kommet til over tid, er der en rød tråd og en arkitektonisk tanke bag byggeriet, der tager afsæt i New England-stilen: Alle gulve og lofter er malet med højglansmaling i hvide farver, mens tilbehør og interiør lægger sig i den lette, lyse skala, der står i kontrast til det rå træ.


HUS Det kan være svært at se , at det smukke hus oprindeligt har været et lille skur på knap 35 kvm.

Tonerne fra skibsfart og havet spiller ind mange steder i huset. Det halvcirkelformede walk-in-closet har fine koøjevinduer, som de har fundet i Maritime Antiques ligesom skibslamperne i højpoleret stål, der hænger rundt omkring. Køkkenets funktionelle forhæng med jernringe i hjørnerne leder tankerne hen på lukafet på et skib. Drivtømmer, skibe i vinduerne og hvide polstrede møbler, der spiller sammen med maritime striber og stjerner og fremhæver tonerne fra havet.

– Hvidt kræver modspil for at fungere. Der er derfor brug for kontraster, som enten kan være i form af groft træ, tilgroede vægge eller det blå fra himlen, siger Inge Clausen, der forklarer, at den maritime stil er med til at understrege de værdier, parret forbinder med huset: – Det skal være et sted, vi slapper af. Et sted, hvor vi ikke laver store middage, men hygger os og snakker med gæster og unger udenfor, siger Inge Clausen, som ikke vil have, at huset skal minde om deres hverdagsbolig. Det skal være et frirum, hvor de kan koble af i inspirerende omgivelser.


LÆS OGSÅ: Sommer i strandhytten

Her bor:

Hvem Inge Clausen, 63, efterlønner, tidligere tøjdesigner gennem 25 år. Erik Clausen, 65, efterlønner, tidligere ejer af et tøjfirma.

Hvad Sommerhus i Gilleleje fra 50'erne ombygget i New England-stil med genbrug som bærende element. Hvis du synes, at du har set det før, er det, fordi det var med i opløbet til "Danmarks skønneste sommerhus" på DR1.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Sommerhus