Elcykel

Foto: Getty Images Få medvind på cykelstien med en elcykel.

Sådan finder du den bedste elcykel

Hvad skal man være særlig opmærksom på, når man er på udkig efter en elcykel? Vi guider dig lige her.

Det kan være tungt at komme frem på cyklen, hvis man ikke lige er i topform. Med en elcykel får man altid ”medvind på cykelstien”, samtidig med at man får motion.

Her er 6 ting du skal være opmærksom på, når du vil købe en elcykel.

1. Hvilken model

Find en model, som passer til dig. Skal den være sporty og let, god i skoven som en mountainbike eller dejligt, tung og stabil som for eksempel de klassiske bedstemor-cykler? I dag kan du få ligeså mange forskellige versioner af elcyklen, som der er almindelige cykler. Kig også på, om du skal køre meget langt, om der er brug for lav indstigning, og om du skal kunne løfte cyklen.

2. Prøvetur

Tag en god lang prøvetur, når du har fundet en model, du synes om. Og prøv forskellige modeller – motor og batteri sidder forskellige steder på de forskellige modeller, så prøv også dine behov af i forhold til det.

3. Sluk for motoren

Når du prøvekører cyklen, så sluk for motoren, og se, om du kan træde cyklen uden hjælp. Det kan jo være, at batteriet løber tør for strøm en dag. Kom også op på max hastigheden på 25 kilometer i timen. Her slår motoren nemlig fra, og så skal du selv kunne træde cyklen frem. Du vil godt kunne cykle hurtigere end 25 kilometer i timen, men det bliver altså uden hjælp fra motoren.

Vidste du at...

Salget af elcykler er tredobbelt fra 2010 til 2016. De står nu for 11 procent af cykelsalget.

4. Batteri

Alle batterier taber pusten med tiden, så vælg fra begyndelsen en cykel med et batteri, der er stort. De fleste elcykler kan køre mellem 40-80 kilometer på en opladning, og så er der supermodellerne der kører op til 205 kilometer på en enkelt opladning. Men de er så også tilsvarende dyre.

5. Opladetid

Tag højde for opladetiden på batteriet. Et klassisk batteri tager typisk 4-6 timer at lade op. Det kan du passende gøre over natten, men du skal kunne sætte tiden af til det.

6. Vægt

Elcykler er ret tunge, og de fleste vejer mellem 20-25 kilo. Det kan være en ulempe, hvis du skal træde cyklen rundt uden hjælp fra batteriet.

Kilde: Cyklistforbundet og cykelinfo.dk

Værd at vide om elcykler

  • En elcykel er i bund og grund en almindelig cykel, hvor der sidder en motor i (som regel) forhjulet og et batteri typisk under bagagebæreren. Man får hjælp fra motoren, når man træder i pedalerne. 
  • Du kan ikke cykle uden at træde. En elcykel må ifølge loven kun yde motorhjælp, når man træder i pedalerne.
  • Hvis batteriet løber tør for strøm, mens du cykler, kan du cykle på elcyklen som på en almindelig cykel – den er bare lidt tungere.
  • Hvor langt du kan køre på en opladning afhænger bl.a. af batteriets størrelse, og hvor meget strøm motoren forbru ger. Et 36 V / 9 AH-batteri kan køre 40-50 km på en opladning i plusgrader og lidt mindre i frostvejr – og det tager 4-5 timer at lade batteriet op igen.
  • Motoren på en elcykel hjælper med op til en hastighed på 25 km/t. Hvis man træder til eller kører ned ad bakke, kan man komme op i nærheden af 30 km/t.
  • En elcykel koster fra 5.000 kr. og op til 14-18.000 kr. Prisen afhænger både af motor- og batterikraft, af cyklens kvalitet og af, om du køber den hos en cykelhandler, hvor den indstilles og serviceres, eller om du køber den på nettet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling