IKEA Platsa garderobesystem
SPONSORERET indhold

8 gode råd til at indrette en lille bolig

Hvis du har få kvadratmeter, handler det om at tænke multifunktionelt i indretningen, optimere pladsen i højden og dybden og vælge løsninger, der gemmer rodet af vejen. Vi har fået de bedste guldkorn fra en af IKEAs indretningseksperter.

Foto: PR
04. feb. 2022 | Bolig | ALT.dk

Henriette Ekholm, chef for indretning og kommunikation i IKEA Danmark, har masser af erfaring med at indrette mindre hjem, og derfor har vi fået hendes bedste tips til at indrette sig på lidt plads.

Det første, hun understreger, er, at hvis man som familie skal indrette en lille bolig, så skal man afstemme alles behov til at starte med, så der bliver plads til alle og praktikken går op, selvom kvadratmeterne er få.

Her får du otte konkrete råd til indretning på få kvadratmeter

1. Tænk i kubikmeter frem for kvadratmeter

Når man indretter små hjem, er det ikke nok kun at tænke i længde og bredde. Vil man have det optimale ud af pladsen, skal der også tænkes i højden. Ifølge Henriette Ekholm får man ekstra meget plads, hvis både vægge og loft udnyttes, fx hvis opbevaringshylder placeret højt, så man udnytter væggene i højden. En god idé kan også være at væghænge møbler, f.eks. reoler og sengeborde, da det får rummet til at syne større.

2. Fleksibel opbevaring

I stedet for at lade plads være en begrænsning, handler det om at skabe muligheder ved at vælge en fleksibel opbevaringsløsning. Byg under, over eller omkring ting, der ellers ville være en forhindring, f.eks. skråvægge, som er en stor udfordring i de danske hjem. 

3. Gå efter møbler, der har flere funktioner

En højseng med plads til kontor nedenunder, en hylde med indbyggede skuffer, en sofa eller puf, hvor der er plads til opbevaring eller er taburet, der fungerer som sengebord i hverdagen. Alle er smarte opbevaringsløsninger, der skaber muligheder frem for begrænsninger.

4. Vælg møbler ud fra rummets størrelse og som passer til familiens behov

Få styr på alle behov, før I køber nye møbler. Gå rummet igennem og tænk over, hvor der skal være plads til lektielæsning, kontortid, hvor I vil opbevare sko og hænge familiens tøj.

5. Tænk i løsninger, der kan foldes sammen

En ekstra soveplads i stuen kan gemmes væk i en puf, og en sammenfoldelig taburet kan gemmes væk og tages frem, når der kommer gæster, så den ikke optager unødig plads i hverdagen.

6. Overse ikke pladsen mellem og rundt om møblerne

Når de nødvendige møbler er valgt, kan det godt betale sig at tænke i mere æstetiske baner. Så meget sollys som muligt, et stort spejl og lyse farver til vægge og møbler hjælper alt sammen til, at rummet virker større. Det betyder ikke, at I skal lægge de mørkere farver på hylden, men kombinér med lysere elementer for at skabe et lettere udtryk.

7. Et lille køkken behøver ikke være et minus

Tænk opbevaring i højden og lad kun de mest væsentlige køkkenredskaber være tættest på madlavningen. Resten kan fx gemmes væk i en bænk med plads til opbevaring. Det er vigtigt at tænke kreativt, når kvadratmeterne er få.

8. Belysning

God belysning kan give følelsen af flere rum i rummet. Arbejd med en general belysning, der kan oplyse hele rummet og tilføj funktionsbelysning til de forskellige arbejdszoner. Derefter tilsættes stemningsbelysning for at skabe hygge og små rum i rummet.

Anbefalet til dig