Inger Grubbe Bolig
SPONSORERET indhold

Kunsthåndværker Inger Grubbe: "Vores møbler er stort set alle købt brugt"

Kunsthåndværker Inger Grubbe, 35, der laver halskæder af sølvskyer og blomsterringe, er dualist. Hun drages af asketisk enkelhed og er samtidig lidt af en samler. Sammen med sin familie bor hun i en bygning på Bispebjerg Bakke, tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard, hvor alle vægge er hvide og de fleste buer, så man nærmest ingen kunst kan hænge op. Og det passer hende godt. Især fordi der også er plads til høns, udkig til toget og et læse- og lyttehjørne, hvor skærme er bandlyst.

Af: Mette Skjødt Foto: Mikkel Tjellesen
14. maj. 2023 | Bolig | Eurowoman

Hvordan vil du beskrive stemningen i dit hjem?

“Jeg synes, at det er et meget roligt hjem. Fordi jeg arbejder kreativt, har jeg ikke brug for at blive visuelt overstimuleret. Og med den enorme loftshøjde er her næsten en sakral atmosfære.”

I bor i et af Københavns bemærkelsesværdige byggerier, Slangen på Bispebjerg Bakke, tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard. Har det været en drøm?

“Da jeg gik på Teknisk Skole for en del år siden, cyklede jeg forbi hver dag og blev draget af det mærkværdige, bølgende byggeri. Jeg var meget nysgerrig og lurede ind ad de store vinduer og forestillede mig, hvordan det måtte være at bo i de store, buede rum.

Under den første corona-nedlukning cyklede vi herud med vores børn, fordi vi næsten ikke kunne trække vejret i vores lille lejlighed på Nørrebro, og da vi kom ind ad porten og så byggeriet åbne sig, fik jeg et sug i maven og sagde til min kæreste, at her skal vi bo. Jeg husker også tydeligt, første gang jeg trådte ind i det, der endelig blev vores lejlighed. Det føltes som at stå i en katedral.”

Hvilke tanker har du gjort dig om indretningen?

“Jeg er en samler, der finder stor glæde ved smukke ting, men jeg drages også af en asketisk, klosteragtig enkelhed, og indretningen er derfor en blanding af områder med store hvide flader, hvor tankerne kan flyde frit, og områder, der er mere aflukkede og med mørke, mættede farver. Det giver en god balance og ro, synes jeg.

Vores møbler er stort set alle købt brugt. Jeg kan godt lide, at de har levet et liv, før de kom til mig, og at der flytter nogle gode ånder med. Jeg kan også godt lide at gå i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder og købe en gammel bog, en lille vase, en flot ske eller noget andet dims. Jeg føler, at en ny bog kan give nyt liv til hele stuen.”

Inger Grubbe Bolig3.jpg
Når familien samles til mad, er det ved Alvar Aaltos ikoniske spisebord. Sættet er, som de fleste møbler i lejligheden, købt brugt på DBA.

Hvad, synes du, er lykkes særligt godt?

“Vi har et hjørne med bøger og plader, hvor planen er, at vi kan fordybe os analogt. Det er skide hyggeligt, men det er utroligt, som fjernsynet trækker om aftenen. En søndag eftermiddag er det dog helt perfekt, og det er fedt, at vi kan sidde sammen som familie med hver vores bog, spil, tegning og så videre.

Jeg er også meget glad for mit lille skrivebord i soveværelset, hvor jeg kan trække mig tilbage.”

Har du et yndlingssted i din bolig?

“Det er nok ved vinduet i stuen, hvor jeg kan sidde og kigge ud over Nordvest og se toget køre forbi. Naturen kommer indenfor, og man kan se solen stå op, mærke vejret og følge med i, hvordan farverne skifter med årstiderne. Jeg har aldrig før boet med udsigt, og det gør mig glad og taknemmelig hver dag.”

Inger Grubbe Bolig12.jpg
Fra yndlingsspottet i hjørnet af stuen kan man nyde arkitekturen, toget, der kører forbi, og vejret, som det arter sig over Nordvest.

Har du altid vidst, at du ville skabe smykker?

“Nej, men jeg har altid vidst, at jeg var god med mine hænder, og det er meget meningsfyldt for mig at kunne et håndværk og have et medie at udtrykke mig æstetisk igennem.”

Kan du beskrive dit smykkeunivers?

“Mine smykker må gerne fylde lidt. Guld er et dejligt materiale, men det er utrolig dyrt, hvis man gerne vil arbejde i større skala, så derfor arbejder jeg mest i sølv. Og så er jeg glad for store cabochoner (sten, der ikke er slebet med facetter, red.), gerne i mørke jordfarver med stenens naturlige mønstre og inklusioner. Jeg laver ikke kun smykker, men også mindre sølvarbejde som skeer, æsker og lysestager, og så har jeg en afdeling i mit værksted, hvor jeg laver mine egne perler i glas.

Glasset er også et skønt materiale. For mig ligger det naturligt at trække på den nordiske kulturarv, og i mine ting kan man både se referencer til vikingetiden og middelalderens snoede ornamentik og til modernismens rene, bløde linjer.”

Arbejder du også hjemmefra?

“Jeg tager ikke mit arbejde med hjem forstået på den måde, at jeg har et værksted, hvor jeg arbejder. Men kreativiteten og idéerne kommer og går på alle tider af døgnet, så jeg har skitsebøger liggende, som jeg lige kan notere og tegne i. På den måde flyder det jo sammen, og det synes jeg ikke gør noget.”

Inger Grubbe Bolig9.jpg
Som kontrast til alt det lyse, står arbejdsbordet i soveværelset som et lille mættet alter. Bl.a. med en lille sølvstage, som Inger Grubbe selv har formgivet.

Ser du paralleller mellem den kreativitet, du bruger i dit arbejde og din indretning?

“Ja, det er én og samme kreativitet, jeg skelner ikke. Jeg er aldrig i tvivl om, hvad jeg kan lide, og hvad jeg bliver draget af, og det går igen i alle mine måder at udtrykke mig på, hvad enten det er min indretning, de smykker, jeg laver, eller det tøj, jeg går med.”

Har du særlige planer derhjemme dette forår?

“Vi har en lille nyttehave her, hvor vi bor, og hvert forår går jeg fuld Søren Ryge på de seks kvadratmeter. Jeg er virkelig haveskruk, så det er forårets højdepunkt at planlægge, hvad der skal være i haven over sommeren, forspire og plante ud. Vi har også høns. Jeg elsker høns!”

Inger Grubbe2.jpg

Anbefalet til dig