Gartnerens åndehul: "Alle med stress skulle have en kolonihave på recept"
Efter en stressdiagnose lagde Leena sit liv om og blev uddannet gartner. Og med sit indgående kendskab til planter og have har hun nu skabt et frirum, hvor hun finder ro og eksperimenterer med krukker og alverdens kreative projekter.
Det er ni år siden Leena og Torben overtog kolonihaven i Ballerup, som de hørte om ved lidt af et tilfælde. Det var underboen i andelsforeningen, familien bor i, der tippede parret om den. Herefter gik det stærkt.
– Vi havde brug for et fristed tæt på Tivoli, hvor Torben arbejder, og på skolen og hjemmet. Et sted vi hurtigt kunne komme til, når vi havde lyst. Vi ville gerne dyrke økologiske grøntsager og jeg skulle bruge et sted til alle mine krukker, så vi vidste at en kolonihave var den rigtige løsning for os, fortæller Leena. Hele huset skulle dog gennemrenoveres, og alt lige fra vinduer og vægge til køkken og gulv blev skiftet, og facaden blev malet.
– Da vi overtog huset var det baby-lyseblåt, og jeg er virkelig glad for at vi malede det mørkeblåt. Den mørke farve gør huset mere hyggeligt, fortæller Leena.
Himmel og hav
Leena beskriver selv sin indretningsstil som en tingfinderstil. Når hun mangler noget, går hun på loppemarked eller støver smukke genstande op på diverse markeder eller i containere.
Annonse
– Jeg er vild med genbrug, arvegods og bløde tekstiler. Det er nok det, der er den røde tråd i mit hjem og også i min garderobe, fortæller hun. Udover loppefundene er det farverne, der spiller en rolle. Naturens mange grønne nuancer er favoritterne udenfor og indenfor er det blå.
– Jeg har ikke mange stærke farver i krukkerne, da det vil overdøve og dominere det fine i det grønne. Indenfor er det de himmel- og havblå farver, der dominerer, fortæller Leena, som også henter inspiration i haverne omkring sig.
– Det er som om traditionerne er ved at skifte i de ellers så traditionsrige kolonihaver. Husene skifter udseende, når travle børnefamilier flytter ind og haver bliver til højbede og krukkehaver. Det har også sin charme. Men ingen er sen til lige at hejse flaget, bare fordi de kan, smiler Leena.
Kolonihaven bliver brugt til forskellige eksperimenter og ideer, som Leena får og Torben udøver. – Den er i konstant forandring. Det ser aldrig ens ud to år i træk. Vi finder som regel på et godt projekt, vi lige må prøve, fortæller Leena.
– Da jeg for år tilbage tog uddannelsen som gartner fungerede haven som forsøgsstation for alle de planter jeg slæbte hjem. Nu er det et åndehul for mig og et frirum for Torben, der arbejder i Tivoli med travle hverdage og rigtig mange mennesker. Jeg har kæmpet med stress af flere omgange og at arbejde med jorden, planterne og naturen får verden til at stå stille et øjeblik, og jeg lever. Det betyder alt. Alle med stress skulle have en kolonihave på recept og gøre den til sin egen – hvis interessen altså er der, slutter Leena.
3 hurtige til Leena
Dit næste køb til huset?
Krystal! Både vaser, glas og små skåle med låg. Sætter man dem sammen på et fad i sollys, ser det fantastisk ud.
Dit næste projekt i huset?
Vi skal have installeret en varmepumpe, der gør indeklimaet bedre.
Dit yndlingstidspunkt at være i kolonihaven på?
Tidligt en sommermorgen, når dagen er ny og solsorten synger, så findes der ikke et bedre sted på jorden.
Leenas tips til plantemarkeder
Enemærkets hostahave i Ringkøbing er helt fantastisk. De har også netbutik.
Aldershvile planteskole har et stort, bredt planteudvalg.
Svenske planteskoler er altid et besøg værd.
Hvem og hvor?
Hvem: Leena de Fries, gartner, Torben de Fries, forlystelsesreparatør i Tivoli, samt sønnen Philip på 14 år. Hvad: Kolonihavehus fra 1974 på 50 kvm på en 400 kvm stor grund.