Lyng

Foto: Tia Borgsmidt

DIY: Sådan bruger du lyng inde og ude

Det er et fantastisk syn, når lyngen blomstrer, og heden forvandles til et levende lilla tæppe. Drag ud i naturen, nyd de smukke blomster, og pluk en fin buket, du kan tage med hjem.

Hedelyng dækker ofte større arealer, og det er et betagende syn, når alle de violette blomster står i fuldt flor.

Et smukt tæppe

Hedelyng dækker ofte større arealer, og det er et betagende syn, når alle de violette blomster står i fuldt flor. Pluk gerne lyng til tørring, inden alle blomster er helt udsprungne – på den måde holder de sig flotte i længst tid.

Opbevaring_lyng.jpg

Yndig opbevaring

Saml lyng og andre blomster i en smuk kurv, og fyld vaserne med din høst, når du kommer hjem. Naturens udvalg er stort, og ud over lyng kan du på heden blandt andet finde røllike, harekløver, høgeurt, blåklokke, torskemund, brandbæger og lægeøjentrøst.

Lyngkrans.jpg

Rundkreds

Bind en fyldig lyngkrans, som er lige til at hænge på døren. Brug en halmkrans, og fastgør blomstertråd til kransen ved at sno den nogle gange om kransen. Klip lyngkvistene korte, og bind dem til kransen – husk også siderne. Hæft ende ved at skubbe de sidste stængler ind under de første blomster.

Tip

Lyngblomster kan bruges til te – bland dem fx i en sort te.

Buket med lyng

Dagens buket

Selv om hedelyng kan tørres, er den også meget anvendelig i friske buketter sammen med andre af naturens vidunderlige blomster. Her er buketten et fint miks af hedelyng, harekløver, blåklokke, torskemund og høgeurt.

Hedens smukke dyne

Hedelyng, hvis botaniske navn er Calluna vulgaris, er en stedsegrøn halvbusk med klaser af violette blomster i august og september. Planten er en såkaldt karakterplante for heden, hvilket betyder, at den er kendetegnende for et område som hede. Hede er et plantesamfund, hvor jorden er særdeles næringsfattig, hvorfor kun bestemte planter kan trives her. Ud over hedelyng kan du for eksempel finde harekløver, gederams, lægeøjentrøst og blåklokke.

Blåklokkens himmelblå blomster og hedelyng er smukke sammen i en buket.

Klokkeklang

Ud over lyng finder du masser af andre yndige vækster på heden. Blåklokkens himmelblå blomster og hedelyng er smukke sammen i en buket.

Det er hyggeligt og helt utrolig dekorativt at fylde en lille pilekurv med skønne lyngblomster

Fyld kurven

Det er hyggeligt og helt utrolig dekorativt at fylde en lille pilekurv med skønne lyngblomster og bruge dem til buketter og kranse – eller bare lade dem ligge i kurven og pynte.

Sådan får du lyng i haven

Drømmer du om et blomstrende lyngtæppe i haven, kan det godt lade sig gøre, men forudsætningen er en solrig vokseplads med lav ph-værdi i jorden, som skal være let og luftig. Her er med andre ord tale om en surbundsplante. Til havebrug kan du vælge sorter som ’Beoley Silver’ med hvide blomster, ’Darkness’ med rødviolette blomster og ’J. H. Hamilton’ med fyldte rosa-violette blomster.

Du kan nemt lave små kranse til at lægge på tallerkenen som fin bordpynt.

Hjerteformet

Du kan nemt lave små kranse til at lægge på tallerkenen som fin bordpynt. Form en lille ring i kraftig ståltråd, fastgør blomstertråd, og bind små lyngkviste til den. Hjertet laver du ved at forme ståltråden til et hjerte og binde lyng og harekløver på fra midten og ned til spidsen i først den ene side og så den anden.

Tip plantefarvning

Lyng kan bruges til plantefarvning og giver en gylden farve.

Miks de planter, du finder i naturen på kryds og tværs, for eksempel hedelyng, harekløver, røllike, rødkløver, brandbæger, lægeøjentrøst og djævelsbid.

Florlet

Når du stikker blomsterne i forskellige vaser og lader længden på stilkene variere, får buketterne et naturligt udtryk og udgør til sammen et florlet stilleben. Miks de planter, du finder i naturen på kryds og tværs, for eksempel hedelyng, harekløver, røllike, rødkløver, brandbæger, lægeøjentrøst og djævelsbid.

Her er det en lille blåmunk.

En lille blå

Der vokser mange andre fine blomster end lyng på hedeområderne, du skal bare lige få øje på dem. Her er det en lille blåmunk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster, DIY og Ide og inspiration

610x200_woordy_knap2.jpeg