Sommerhus
SPONSORERET indhold

"Konceptet, Mini House, tvang os til at skære alle de værelser og ønsker fra, som ikke var nødvendige behov"

I sommerhalvåret skifter Tine, Anders og deres tre børn lejligheden på Nørrebro ud med livet midt mellem træerne i sommerhuset i Kulhuse.

Foto: Christina Kayser Onsgaard
04. jun. 2015 | Bolig | BoligLiv

Tine Studstrup og Anders Hassing holder som så mange andre af at bo i byen med kulturelle muligheder og masser af liv lige uden for hoveddøren. Men de vil også, som så mange andre, gerne have adgang til natur og flere udendørskvadratmeter. Et ønske, der er svært at få opfyldt med to gennemsnitlige indtægter. Medmindre man som Tine og Anders skærer behovene ind til benet og tænker i alternative, økonomiske løsninger, som ikke mindst går ud på at realisere sine drømme i etaper. For otte år siden fandt parret en billig grund i Kulhuse på Hornsherred. På grunden lå et lille sommerhus, der var i en stand, som gjorde, at familien mest betragtede det som et kolonihavehus uden mulighed for lange overnatningsperioder. Efter et par års opsparing var tiden moden til at rive huset ned og bygge et nyt.

Hus i moduler

Parret lavede mange skitser selv, men efter at have set nogle fine sommerhuse i området fandt de frem til arkitekten bag. Hun hedder Mette Lange og tegnede ved denne lejlighed et nyt koncept, Mini House, der består af modulopbyggede sommerhuse til relativt få penge.

– Konceptet tvang os til at skære alle de værelser og ønsker fra, som ikke var nødvendige behov. Resultatet blev et sommerhus kun med den allermest nødvendige indmad og komfort, fortæller Tine. Planen er at udvide huset med endnu et modul Mini House, når familien har sparet mere op. Men indtil da fungerer de 55 kvadratmeter perfekt for parret og deres tre børn.

Komfortable løsninger

– Selvom det er et sommerhus og gerne må være mere enkelt end vores lejlighed i byen, så har jeg ikke en romantisk forestilling om, at det er hyggeligt at vaske op i hånden. Derfor har vi både opvaskemaskine og vaskemaskine, fortæller Anders. Det er ikke kun om sommeren, at familien tager til Kulhuse. I snit er de faktisk i sommerhuset hver anden weekend året rundt. Ikke fordi her er flere indendørs kvadratmeter end i deres lejlighed, tværtimod, men fordi fornemmelsen af lys og luft er anderledes.

– Lyset er det bedste. De store vinduespartier, der kan åbnes op mod tre verdenshjørner gør bare, at her aldrig føles indelukket. Og ja, det er selvfølgelig også en bonus, at vi her aldrig behøver at bekymre os om at larme for meget i forhold til over- og underboer. Eller omvendt bliver generet af støj fra andre, siger Anders.

Familien har plukket blomster i naturen og stillet dem på spisebordet i køkkenalrummet. Den dekorative lavastensplade er fra Made a Mano, mens billedet i baggrunden er af Rene Holm. Det sorte køkken i baggrunden er fra Ikea.

TIP
Køkkenbordpladen er en såkaldt cementspånplade, som oftest bruges i svinestalde, men som også fungerer fint i et køkken, fordi pladen er slidstærk og kan tåle varmt køkkengrej – og så er det et billigt materiale.

Spisebord og -stole fra FDB stod i det oprindelige sommerhus, der lå på grunden. I køkkenalrummet er der loft til kip. Wiren i midten er ikke kun til at hænge julepynt på, men holder rent faktisk sammen på huset. Den store københavnerlampe, der vist nok engang hang i Thorsgade på Nørrebro, er købt på dba.dk

I alle rum er der glasdøre ud til terrassen. Skydedøren gør det muligt at lukke ind til køkkenalrummet, uden at en åben dør står og optager plads.

Med en bred køjeseng er der plads til, at hele familien kan sove på få kvadratmeter. Fra øverste køje kan de mest barnlige kravle ind på en hems, der ligger ovenpå badeværelset, og som er oplyst af et ovenlysvindue.

TIP
Med lyse gulve, hvide vægge og sort fast inventar er sommerhuset indrettet med møbler fortrinsvist i træ for at give en afslappet stemning, der materialemæssigt matcher naturen udenfor.

I soveværelset er der indrettet et lille kontor/hobbyplads med Alvar Aalto-bord, gammel FDB-stol og bordlampe fra Flos. Så kan man trække sig tilbage og arbejde eller være kreativ for sig selv, hvis der er behov for det. Bordet fås hos Paustian.

På blot 55 kvadratmeter har familien på fem fået et enkelt sommerhusliv kombineret med moderne komfort takket være gennemtænkt arkitektur. Glaspartierne vender mod tre verdenshjørner og sørger for, at der altid er masser af naturligt lys inden døre.

De to Lafuma-stole er lette at rykke rundt efter solen. En rustik træstub gør det ud for havebord. Stolene fås bl.a. hos Manilla-Huset.

Haven får lov til at gro rimeligt vildt. Her en gynge i æbletræet, der ‘sank’ en del i højden, da al jorden fra udgravning af husets fundament blev smidt omkring træet.

TIP
Arkitekt Mette Lange sværger til, at smukke træer så vidt muligt skal bevares ved nyt byggeri. Træerne må endog meget gerne stå tæt på huset, for som hun siger: “Så giver løvet det smukkeste flimmerlys inden døre.”

Midt i huset er der bygget en kasse, der huser et integreret badeværelse og bryggers. Gulv og vægge er beklædt med sort vinyl.