
Lav den bedste hyldeblomstsaft
Når hylden blomstrer, gælder det bare om at få plukket de fine hvide hyldeblomster, og selv lave den lækreste hyldeblomstsaft. Det er hverken svært eller besværligt at lave sin helt egen hyldeblomstsaft - se hvordan, du gør her:
Ingredienser
Hyldeblomstsaft
(ca. 1,5 l)
20-30 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner
2 spsk. citronsyre
650 g. sukker (evt. rørsukker)
1 l vand
Sådan laver du hyldeblomstsaft
1. Skyl og rens skærmene, og put dem i en stor gryde el.lign. beholder med låg.
2. Skyl citronerne, og skær dem i skiver. Læg citronerne i gryden.
PRØV OGSÅ: Rabarber-hyldeblomst-drik
3. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs blandingen i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden, og lad saften trække i køleskabet i 4 dage.
4. Si saften, og hæld den på rengjorte flasker.
Psssst... Vidste du, at man sagtens kan bruge kvaset, altså de hyldeblomster du brygget saft af, til fx. en lækker kage? Se her, hvordan du bruger kvaset fra hyldeblomstsaften i en kage:
Bag en hyldeblomstkage med creme og sommerbær
NB. Da denne hyldeblomstsaft ikke er tilasat konserveringsmiddel, holder den sig bedst på køl - holdbarhed i køleskab er ca. et par måneder. Men hold godt øje med, om saften begynder at gære.
TIP: Put hyldeblomstsaften i isterningeposer, og frys den, så kan du lynhurtigt lave et glas kold saftevand på de varme sommerdage.
TIP: Bland saften med danskvand og lav hjemmelavet 'hyldeblomstsodavand'.
PRØV OGSÅ: Ispinde med hyldeblomst og jordbær
Gode råd til at plukke hyldeblomster
Hyldeblomstbuskene vokser vildt og findes overalt i skove, på enge, langs vejene og i haver.
Det er buskenes blomsterkroner, man skal have fat i, og man beregner cirka 30 blomsterkroner per 1 ½ liter færdig saft.
Det er en god idé at plukke blomsterne om morgenen, da det er duggen, der holder på blomsternes aroma.
Desuden skal man endelig ikke skylle blomsterkronerne, når man kommer hjem, men i stedet ryste dem fri for insekter og andet skidt.
(Kilde: Voresborn.dk)