Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc
SPONSORERET indhold

Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc

Nytårstorsken er en klassiker med et lidt blakket ry, men vi lover, at denne version sender gæsterne i smagshimlen. Lav først alt tilbehøret, inden torsken steges. Mosen kan med fordel laves i forvejen og varmes op lige inden servering.

Foto: VK Stock Images
28. dec. 2015 | Opskrift | BoligLiv


Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc
Til 8 personer 

1,6 kg torskefilet (Beregn 200 g torskefilet pr. person)
3 spsk. smør til stegning
mynte og timian eller andre friske krydderurter til servering

Mos af kartoffel, mandel og blomkål:
1 kg kartofler
1 blomkål
100 g mandler
1 spsk. smør
½ l sødmælk
ca. 2-3 spsk. olivenolie
skal af ½ citron
salt og hvid peber

Sprøde urter:
1 spsk. smør
4 stk. julesalat, delt i kvarter
salt og peber
ca. 1 spsk. citronsaft
4 små skrællede pastinakker, delt i kvarter
1 spsk. olie
frisk timian

Beurre blanc:
3 skalotteløg, finthakkede
2 spsk. hvidvinseddike
1 dl hvidvin
250 g smør, der har stuetemperatur
salt, hvid peber og lidt citronsaft
__________

1. Lav først mosen. Skræl kartoflerne, og skær dem og blomkålen i små stykker. Smut mandlerne. Rist mandlerne gyldne i 1 spsk. smør.

2. Kom kartofler og blomkål i en gryde med mælken. Hvis mælken ikke dækker, så spæd op med vand. Kog kartofler og blomkål møre. Si overskydende væske fra. Hæld mandlerne ned i gryden, og blend til mos. Hæld olivenolien i samtidig. Smag til med citronskal, salt og peber. Mosen skal være lind og blød. Mere olie og lidt vand kan tilsættes for at opnå den rette konsistens. Hvis mosen laves i forvejen, regn da med at tilsætte lidt vand ved opvarmning.

3. Lav nu urterne. Smelt smørret i en lille sauterpande, og tilsæt julesalaten. Kom salt, peber og citronsaft henover. Hæld lidt vand ved, skru ned for blusset, og lad julesalaten simre 20-30 minutter. Når de er færdige, ristes pastinakkerne sprøde i olie og krydres med salt, peber og masser af frisk timian.

4. Lav beurre blanc som det sidste inden torsken. Kom skalotteløg, vineddike og vin i en gryde, og lad det koge ind til det halve. Si fonden, tag løgene fra, og kom resten tilbage i gryden. Tilsæt smør lidt ad gangen under kraftig piskning. Tag gryden af blusset, men bliv ved med at piske. Smag til med salt, peber og citronsaft.

5. Skær torsken i passende stykker, og steg den sprød og gylden i smør. Den skal endelig ikke have for meget – højst 3-4 minutter på hver side, men det afhænger af tykkelsen. Anret ved at blande den bløde julesalat med sprøde pastinakker, og top med mos og torsk. Pynt med lidt krydderurter, f.eks. mynte og timian. Server saucen til.


► SE OGSÅ: Torsk med sennep, æg og rødbeder
► SE OGSÅ:
Skindstegt torsk & lun salat
► SE OGSÅ: Bagt torsk med æble-løgkompot og sprødstegt serranoskinke