Bæredygtigt julebord
SPONSORERET indhold

Tre genveje til bæredygtig julemad

Det behøver nemlig ikke koste en formue eller være super kompliceret, hvis vi ønsker at tage årets gode og grønnere madvaner med til julebordet. Med disse tre genveje, er du klædt godt på til december måneds juleindkøb – og til en bæredygtig jul.

Foto: Getty Images
18. dec. 2018 | Mad | ALT.dk

1. Servér kun certificerede rejer, sild og rødspætter - og drop ålen!

Vælg de rigtige sild, rejer og rødspætter til julefrokosten. Det blå MSC-mærke er din bedste garanti for bæredygtigt vildtfangede fisk og skalddyr, hvorimod det turkise ASC-mærke er når du skal købe opdrættede fisk, der er miljøcertificerede. Og så kan du med fordel droppe ålen. Den er truet og i fare for at uddø, så vælg de andre julefavoritter og nyd dem i stedet for.

2. Udskift to serveringer med kødfrie alternativer

Et nyt studie offentliggjort i magasinet Nature viser, at vi bliver nødt til at spise 90 procent mindre kød for at give kloden og kommende generationer en chance. Prøv derfor at udskifte mindst to serveringer med kødfri alternativer.

Den nemme: Postej uden lever. Der findes allerede en lang række forskellige veganske smørepålæg på markedet med mange spændende smage, som fx peberrod & æblemost, linser og kokos, og aubergine. Prøv fx ALDIs øko veganske smørepålæg, der findes i syv forskellige smagsvarianter.

Den lækre: Nøddestegen. Vær modig og server også en nøddepostej til dine gæster. Den er nem at lave og smager helt fantastisk. 

Den frække: Sovsen. Prøv en vegansk version á la Maria Engbjerg, food influencer og kogebogsforfatter. Sovsen er ikke svær at tilberede, og man kan fint selv skabe smagen af umami. Maria Engbjerg uddyber:

”Vi skal til at finde alternativer til kødet som centrum, men folk går i baglås, fordi vores madkultur er bygget op omkring kødet. For når vi fjerner nytårstorsken, andestegen eller flæskestegen – hvad er så hovedretten? Hvad med sovsen? For hvordan kan man få en velsmagende sovs uden smagen fra stegen? Det er ikke så svært. Smagen af umami får man ved at bruge svampe, karamellisere løgene og tilsætte lidt god rødvin, bouillon og grøntsager”.

3. Pas på de skjulte buræg i dine julesmåkager 

Hver dag køber vi danskere tusindvis af buræg uden at vide det. Det gør vi, fordi mange af de varer, vi køber, indeholder æg. Rigtig mange af æggene i varer som fx julesmåkager kommer fra burhøns. Hvis du vil være helt sikker på, at der ikke er blevet brugt buræg i en vare, så skal du vælge økologiske varer eller varer, hvor der specifikt står, at der er blevet brugt æg fra fritgående høns eller skrabehøns.

Vælger du derfor at springe din egen julebagning over i år, så tjek varedeklarationen en ekstra gang, inden julesmåkagerne ryger i kurven.

2018 står i bæredygtighedens tegn

Når vi kigger tilbage på 2018, må bæredygtighed være et af de vigtigste ord, vi tager med fra året, der er gået. Vi cementerede det, som Landbrug & Fødevarer kalder ’ansvarligt forbrug’ i deres analyse af forbruger- og fødevaretrends fra 2017. Analysen viste, at de danske forbrugere ønsker god samvittighed, og at de forventer, at producenter og detailhandel viser samme stillingtagen og ansvarlighed. Det er noget dagligvarekæden ALDI også har mærket til det seneste år:

”Vi har bestemt oplevet en stigende interesse for vores vegetariske og veganske produkter på hylderne. Kødfridage er ikke længere en saga blot. Det er noget vores kunder ønsker at efterleve. Det handler ikke om fanatiske livsstilsændringer men gode, bæredygtige alternativer til frokosten og aftensmaden,”

Thomas Hedegaard Bang, Vicedirektør i ALDI

Ifølge Maria Engbjerg, som lige nu er aktuel med kogebogen ”Den Veganske Jul”, er det en myte, at veganske retter er omstændelige at tilberede, og at råvarerne er dyre:

”Det er faktisk meget billigt og kræver blot, man er nysgerrig på at lære nogle nye rutiner og retter at kende. Og hvis man ønsker at skifte alt ud, så findes der på markedet rigtig mange veganske produkter såsom vegansk fløde og smør.”

Maria Engbjerg, kogebogsforfatter

Maria Engbjerg fremhæver særligt de tyske dagligvarekæder, som indkøbssteder med mange gode varianter på hylderne. Hun mener, at de er frontløbere, da netop det tyske marked er så langt fremme i forhold til bæredygtige produkter.

Anbefalet til dig