Vælg den rette vin til maden
Det kan virke som lidt af en kunst at vælge den rette vin til sin mad. Har du også svært ved at finde en god vin til dine gæstemenuer, kan du få hjælp her.
Forretter:
Fisk (mager): Vælg en tør hvidvin.
Fed eller røgefisk: Vælg en halvtør med mere aroma (f.eks. Alsace vine).
Skaldyr: Vælg en tør og ukrydret hvidvin.
Suppe: Vælg en tør, kølig hvidvin/sherry.
Hovedretter:
Fjerkræ: Vælg en kraftig hvidvin eller let rødvin (bourgogne).
Svinekød: Vælg em mousserende hvidvin eller halvsød og fyldig rødvin
Kalvekød: Vælg kraftig hvidvin, tør rosé eller en enkel rødvin uden garvesyre.
Rødt kød: Vælg en tør, kraftig og karakterfuld rødvin (gerne fra Bordeaux).
Oksesteg: Som kalv eller rødt kød (gerne en vin på Cabernet Sauvignon-druen).
Lam: Vælg en halvsød og fyldig rødvin eller en Rioja.
Dyrvildt: Som rødt kød eller oksesteg.
Oste:
Drik som udgangspunkt en tør rødvin til oste, men har du skimmeloste på menuen, er det oplagt at supplere med en kraftig og aromatisk hvidvin.
Desserter:
Jo kraftigere desserten er, jo kraftigere og sødere skal dessertvinen være. Husk også tommelfingerreglen ’Lys dessert, lys dessertvin.’ Det kan være portvin, Madeira eller den tyske Eiswein.
Nøgleord i denne artikel: Vin, mad, desserter, oste, hovedretter, forretter.