Copenhagen Fashion Summit
SPONSORERET indhold

Stort, dansk modeevent får massiv kritik for gæstetaler: ”Shame on you!”

Arrangørerne bag Copenhagen Fashion Summit har de seneste par dage været i massiv modvind på de sociale medier, efter at det blev offentligt kendt, at Honduras præsident Juan Orlando Hernandez var inviteret som speaker på den anerkendte bæredygtighedskonference.

Foto: DR Presse.
17. maj. 2016 | Mode | Eurowoman

– Hvor våger I at invitere en tyv og en morder til jeres summit? Ja, Honduras præsident Juan Orlando Hernandez har blodige hænder og en grådig sjæl. Denne mand er typen, som helt sikkert vil brænde op i helvede, og I inviterer ham som speaker? SHAME ON YOU!

Sådan skrev Rigoberto Medina fra Honduras 14. maj på Copenhagen Fashion Summits Facebook-side. Og hun er ikke alene med kritikken. De seneste par dage er det væltet ind på siden med kritiske indlæg, der alle stiller det samme spørgsmål: Hvordan kunne I invitere Honduras præsident som taler?

LÆS OGSÅ: Eva Kruse: "Det her er big business. Det er den vej, verden går"

Copenhagen Fashion Summit er verden største event for bæredygtig mode og har været afholdt siden 2009 med talere og gæster fra hele verden. Bag arrangementet står Danish Fashion Institute, som med Eva Kruse i spidsen har fået stor anerkendelse for at sætte bæredygtighed på dagsordenen i modebranchen. I år var temaet for konferencen "Responsible Innovation", og blandt de inviterede speakere var Honduras' præsident Juan Orlando Hernandez, som talte om landets store tekstilindustri og om regeringens planer om at gøre Honduras til ledende eksportør af bæredygtig mode, som led i en strategi, der skal få landet på fode økonomisk. På Copenhagen Fashion Summits hjemmeside er han præsenteret således:

Foto fra Copenhagen Fashion Summits hjemmeside her.

Flere internetbrugere og NGO'er har dog efterfølgende tegnet et noget mindre flatterende af præsidenten i protest over invitationen:

 

LÆS OGSÅ: Nyt, dansk brand sætter tempoet... helt......ned

Under præsidentens tale ved Copenhagen Fashion Summit blev der også to gange råbt protestråb fra en kvinde på tilskuerrækkerne.

Forsker: Præsidentens baggrund kræver kritisk opmærksomhed

Honduras er et af Latinamerikas fattigste lande - 63 % af befolkningen levede i 2014 under fattigdomsgrænsen, ifølge worldbank.org. Landets styre bliver desuden sat i forbindelse med korruption og overtrædelser af menneskerettighederne, fortæller Nina Nyberg Sørensen, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Vi har at gøre med et styre, som har væsentlige menneskerettighedsovertrædelser på samvittigheden, og hvor staten sættes i forbindelse med forfølgelse, forsvindinger og mord på aktivister og fagforeningsfolk. Samtidig er det også et land med høje kriminalitetsrater, høje rater for mord på kvinder, meget vold mod kvinder og meget vold i det hele taget. Man har også problemer med, at langt de fleste lovovertrædelser forbliver ustraffede. Så det er selvfølgelig noget, man må tage stilling til, når man kommer med sådan en invitation, siger hun.

LÆS OGSÅ: Den store guide: Sådan bliver du bedre til at passe på dit tøj, din stil – og på verden

Hun understreger, at hun ikke selv var til stede ved Copenhagen Fashion Summit og ikke kender den præcise baggrund for invitationen, men at man altid bør være opmærksom og kritisk, når man inviterer personer med en politisk baggrund som Juan Orlando Hernandez':

– Jeg synes altid, at det er relevant at være i dialog, også med banditter. Man opnår ikke demokratisk dialog ved at udelukke nogen. Men hvis man inviterer nogen fra en politisk baggrund som den honduranske, så er det klart, at man vil forvente, at der også er en eller anden dialog omkring forholdene i de lande, og at der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvad der bliver gjort.

Danish Fashion Institute har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i stedet til deres officielle kommentar, som vi bringer her:

– Den honduranske præsident Juan Orlando Hernández fik taletid på Copenhagen Fashion Summit, verdens største begivenhed om bæredygtighed i modebranchen, idet han ønskede at fortælle om Honduras' planer for en bæredygtig udvikling af tekstilindustrien i landet. Honduras er et af de fattigste lande i Latinamerika. Samtidig har de en væsentlig tekstilindustri, som ved at blive yderligere styrket og mere socialt og miljømæssigt ansvarlig kan medvirke til at reducere fattigdom og skabe bedre arbejdsforhold.

Årets Fashion Summit blev afholdt torsdag den 12. maj.

LÆS OGSÅ: Hvor "conscious" er H&M?

LÆS OGSÅ: Laura vil lave luksusmodens svar på Airbnb

LÆS OGSÅ: Designere siger stop: Tempoet i modebranchen er løbet løbsk