tab dig
SPONSORERET indhold

15 måder at forbrænde 100 kalorier på

Det behøver slet ikke være svært at få motionen passet ind. En daglig cykeltur, leg med dine børn og en tur med støvsugeren er faktisk rigtig god og nem træning. Banalt måske, men det virker.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty
09. okt. 2018 | Sundhed | Fit living

Gå, gå, gå

Hvor lang tid plejer du cirka at tale i telefon på dit arbejde i løbet af dagen? Mon ikke det nemt sniger sig op på en time eller mere? Hvis du rejser dig og går rundt på kontoret, hver gang du taler i telefon, får du sneget cirka 250 timers gang ind på et år med 250 arbejdsdage.

Går du cirka fire kilometer i timen, som svarer til at gå i almindeligt tempo, vil du sætte 1.000 kilometers gang ind på motionskontoen kvit og frit. Lægger du dertil turene ud til kaffemaskinen, til printeren, til toilettet og hen til kantinen, så øges kilometerantallet endnu mere.

Læs også: Stor guide: Træn efter din alder

Tramp i pedalerne

Det kan til tider virke uoverskueligt at få pedalerne på cyklen i sving – særligt om vinteren. Men får du det gjort til en vane at hoppe i sadlen året rundt på alle årets cirka 250 arbejdsdage, så ender du med hele 500 cykelture.

Har du bare fem kilometer til arbejde, løber det op i 2.500 kilometer. Det svarer til, at du cykler på langs af Danmark, ikke bare én gang, men syv en halv gang frem og tilbage fra Skagen til Flensborg.

På cykelturen styrker du musklerne i benene, får en bedre kondition, nedsætter risikoen for hjertesygdomme og forbrænder kalorier. En tommelfingerregel siger 0,33 kalorier pr. kilo kropsvægt pr. kilometer, så vejer du 60 kilo, forbrænder du cirka 20 kalorier på én kilometer. Det er hele 50.000 forbrændte kalorier på ét år. På chokoladehylden svarer det til 219 marsbarer.

Run baby, run

Er du mor, så udnyt babys lur til en tur med babyjoggeren. Læg ud med korte ture, hvor du skiftevis går og løber, og byg lige så stille på, så du til sidst når den løbetur, du drømmer om.

Gode babyjogger-råd er at ranke ryggen, kun holde med én hånd på håndtaget, så du får et naturligt sving med den anden, og ikke at holde for fast om håndtaget, så du spænder i hænderne. Husk at det er hårdere at løbe med en baby som sidekick end alene, så det er helt i orden at løbe kortere ture, end du gjorde, inden du blev mor.

Tag også et kig på dine større børn og tag ved lære. De hopper nemlig gerne i trampolin i flere timer, slår den ene kolbøtte efter den anden og hinker og sjipper uden stop. Alt sammen leg, som minder om mange af de øvelser, vi betaler penge for at dyrke i et motionscenter. Så næste gang dine børn finder sjippetovet frem, så hop med.

Læs også: 7 dage: Plankechallenge

Sving støvkosten

Ja, det er kedeligt at gøre rent, men måske får du lyst til at gå lidt ekstra til den ved tanken om, at det rent faktisk godt kan tælle som motion. Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters moderat aktivitet om dagen, som er lig med motion, hvor du bliver lettere forpustet, men stadig kan føre en samtale. Det passer meget godt på en tur med støvsugeren, op og ned ad en trappestige for at støve af og endnu mere, hvis du også snupper en omgangs vinduespudsning.

Trin for trin

15.000 balde- og lårøvelser på et år ved at ændre blot én lille ting? Ja tak. Det eneste, det kræver, er, at du altid vælger trappen, hvad enten det er på arbejde, derhjemme, i naturen eller hvor der ellers er trapper på din vej. Gør du det cirka 250 dage om året, og hvis der er en trappe på blot 30 trin, som du tager to gange om dagen, bliver det til 15.000 årlige trin, som forbedrer din kondition og træner dine balder og lår. Derudover styrker du også dine lægmuskler og dine led og knogler i kroppen. Husk, at jo hurtigere du går på trappen, jo bedre for din kondition.

Op og ned

Cirka hver anden dansker sidder ned i mere end otte timer om dagen, og stillesiddende aktivitet kan være risikofyldt for blandt andet type-2-diabetes og hjertekarsygdomme, ligesom at du taber muskelmasse og risikerer ondt i ryggen.

Dyrker du motion, skal du være knap så bekymret for at sidde stille, men rejs dig alligevel op, og arbejd stående mindst en gang hvert 45. minut. Det er nemlig den gode løsning, og svarer til 10 gange på en fuld arbejdsdag.

Tager du vanen til dig, kan du sætte 2.500 flueben ud for stående på et typisk arbejdsår. Ligesom du kan glæde dig ved tanken om, at du forbrænder 20 procent flere kalorier, når du står op, fordi kroppen skal bruge energi og derfor sætter gang i de processer, der nedbryder fedt og sukker. Sidder du tilgengæld ned en time, daler produktionen af fedtforbrændings-enzymet lipase med 90 procent.

Læs også: Derfor skal du løbe langsomt

Anbefalet til dig