Hvor ofte skal sengetøjet skiftes?

Foto: plainpictures, getty. m.fl

Ved du, hvor ofte sengetøjet skal skiftes?

Du sover i det hver nat, men ved du egentlig, hvor ofte du bør skifte dit senngetøj?

Du sover i det hver nat, men ved du egentlig, hvor ofte du bør skifte dit senngetøj?

Som udgangspunkt skal du skifte dit sengetøj hver 14. dag og som minimum en gang om måneden. Det fortæller lektor i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol, Michael René. Men som han påpeger, kommer det an på, hvor beskidt du er, når du indtager dynevåret.

– Hvis du sveder meget i løbet af din arbejdsdag, skal du vaske dit sengetøj hyppigere, end hvis du går rundt derhjemme og hygger dig, siger han og fortæller, at selvom sengen ikke udgør den store bakterierisiko, er der en række gode grunde til at holde den ren alligevel.

– Der falder voldsomt mange hudceller af kroppen hen over en periode på 14 dage, og døde hudceller er det, husstøvmider lever af, så jo flere døde hudceller des flere husstøvmider, som i værste fald kan være allergifremkaldende, siger han.

Økologisk vaskemiddel, vaskenødder, dryerballs og sportsvask se det store udvalg hos med24.dk (sponsoreret)

En anden god grund til at skifte sengetøj jævnligt er, at det simpelthen er ulækkert ikke at gøre det.

– Når du ligger i sengen, bliver der ud over hudceller også aflejret fedt og proteiner fra kroppens overflade, og når der er ilt til stede,begynder det at lugte efter 14. dage. Det er ikke ligefrem sundhedsskadeligt, men det der da en mindre positiv sanseoplevelse, siger Michael René, som råder dig til at stikke næsen i sengetøjet for at tjekke, at alt er som det skal være. – Når du kommer ind udefra, så duft lige til sengetøjet, og mærk om det dufter frisk. Hvis det ikke gør det, så skift det.

Så tit skal du skifte boligens tekstiler:
1 /
Karkluden Laver du mad dagligt, skal du skifte karklud hver dag – og har du meget arbejde i køkkenet, bør du gøre det to gange om dagen eller efter behov.
2 / Viskestykket Vasker du op i hånden hver dag, så skift viskestykke minimum en gang om ugen. Hvis du kun lige bruger det til at tørre en kniv af i ny og næ, er hver 14. dag nok.
3 / Håndklædet Det håndklæde, familien bruger til at tørre hænder i efter håndvask, bør minimum skiftets en gang om ugen. Jo flere familiemedlemmer, des oftere bør I skifte. Dit eget personlige badehåndklæde bør også skiftes en gang om ugen.
4 / Tæppet i sofaen Hvis du har tøj på under tæppet i sofaen, kan du nøjes med at vaske det mellem hver og hver tredje måned. Medmindre du ligger og sjatter med din kaffe og chokolade, naturligvis …

Kilde: Forfatter og lektor i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol, Michael René

Se, hvad vi ellers skriver om: Bakterier, Hygiejne og Sund livsstil