Hvor ofte skal sengetøjet skiftes?
SPONSORERET indhold

Ekspert fortæller: Så ofte skal du i virkeligheden skifte sengetøj

Du sover i det hver nat, men ved du egentlig, hvor ofte du bør skifte dit sengetøj?

Af:: Christina Bølling og Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
11. jan. 2023 | Sundhed | ALT for damerne

Vi bruger rigtig meget tid i vores soveværelse – og nærmere bestemt i vores seng. Og de fleste kan måske genkende følelsen af at kravle nyvasket under en dyne med rent og sprødt sengetøj? Ja, ikke?

Men hvor ofte sker det egentlig, at du skifter sengetøj?

Artiklen fortsætter under videoen ...

Ifølge en rapport fra det amerikanske astma- og allergiforbund bør du faktisk skifte dit sengetøj én gang om ugen. Og sengetøjet skal vaskes ved minimum 60 grader (og minimum 80 grader, hvis der fx er kommet urin, sekreter eller blod på sengetøjet) og derefter en tur i tørretumbleren for at få bugt med så mange støvmider som muligt.

Af frygt for at tage munden for fuld, er det nok noget, de færreste gør. Altså, får skiftet sengetøj én gang om ugen. Og det er faktisk okay, mener Michael René, lektor i hygiejne og rengøringskemi.

Som udgangspunkt er det nemlig nok, at du skifter dit sengetøj hver 14. dag og som minimum én gang om måneden. Lider du af støvallergi, anbefaler Michael René dog ikke, at man lader der gå en måned mellem hvert skift – i de tilfælde er det bedst at skifte sengetøj hver uge.

Samtidig påpeger han, at hyppigheden afhænger af, hvor beskidt du er, inden du kaster dig i dynerne.

"Hvis du sveder meget i løbet af din arbejdsdag, skal du vaske dit sengetøj hyppigere, end hvis du går rundt derhjemme og hygger dig," siger han og fortæller, at selvom sengen ikke udgør den store bakterierisiko, er der en række gode grunde til at holde den ren alligevel.

"Der falder voldsomt mange hudceller af kroppen hen over en periode på 14 dage, og døde hudceller er det, husstøvmider lever af, så jo flere døde hudceller des flere husstøvmider, som i værste fald kan være allergifremkaldende," siger han.

En anden god grund til at skifte sengetøj jævnligt er, at det simpelthen er mindre lækkert ikke at gøre det.

"Når du ligger i sengen, bliver der ud over hudceller også aflejret fedt og proteiner fra kroppens overflade, og når der er ilt til stede, begynder det at lugte efter 14. dage. Det er ikke ligefrem sundhedsskadeligt, men det der da en mindre positiv sanseoplevelse," siger Michael René, som råder dig til at stikke næsen i sengetøjet for at tjekke, at alt er, som det skal være.

"Når du kommer ind udefra, så duft lige til sengetøjet, og mærk om det dufter friskt. Hvis det ikke gør det, så skift det," slutter Michael René.