Tampon FAQ
SPONSORERET indhold

12 vigtige ting, du skal vide om tamponer

Hvor længe må en tampon sidde, hvad er TSS og kan en tampon briste jomfruhinden? Få svar på det og meget mere her i artiklen.

Af:: Mette Andersen
14. dec. 2018 | Sundhed | ALT.dk

Google har sladret om, at mange af jer gerne vil vide meget mere om tamponer, og derfor har vi samlet svarene på jeres spørgsmål lige her.

Disse 12 spørgsmål kan du få svar på i artiklen:

  1. Hvilken type skal du vælge?
  2. Hvordan sætter man en tampon op?
  3. Er det farligt at bruge tampon?
  4. Hvor længe må den sidde der?
  5. Hvad sker der, hvis du har glemt en tampon?
  6. Hvad er TSS?
  7. Hvad er forskellen på bind, tampon og menstruationskop?
  8. Hvad hvis du har spiral?
  9. Kan du dyrke idræt med menstruation?
  10. Kan man bruge tampon, hvis man er jomfru?
  11. Hvad gør du, hvis du skal på toilettet?
  12. Hvordan er det lige med sex og menstruation?

1. Hvilken type skal man vælge?

Tamponer er lavet af 100% bomuld og konstrueret i en fysiologisk form. De kommer med og uden indføringshylster i pap eller plast, i flere størrelser og med forskellig sugeevne. Nogle er svanemærket, og der findes sågar økologiske. Hvis du er miljøbevidst, kan du gå efter de to mærkninger.

Det kan være en god ide at starte med en 'lille' model og dermed undgå for meget sugeevne. Der skal helst ikke være hvide pletter på den, når man tager den ud, da det kan give infektioner. Det handler om at mærke efter, hvad der passer til ens underliv og cyklus. Dem med hylster giver hjælp til opsætningen, men det er et spørgsmål om præference, så prøv af, hvad du foretrækker.

2. Hvordan sætter man den op?

Det kræver lidt øvelse, første gang man skal bruge tampon, og det kan være en god ide at gøre det en dag, hvor man bløder meget, så den glider lidt lettere op.

Hvis den sidder rigtigt, kan den ikke mærkes. Hvis du føler ubehag, og det virker som om, den sidder forkert, bør du tage den ud og prøve igen med en ny. På pakken er det anvist, hvordan den skal sættes op, men her får du også en lille hurtig guide:

  • Vask hænderne grundigt og pak tamponen ud.
  • Slap af i kroppen.
  • Gå på hug eller sæt et ben op på toilettet, så du bedre kan komme til.
  • Sæt den forsigtigt op med retning skråt bagud.
  • Hiv hylsteret ud, når den sidder rigtigt.

3. Er det farligt?

Nej, det er ikke farligt at bruge tampon, hvis du følger anvisningerne på pakken og holder hygiejnen. Du skal vaske hænder, før du pakker den op, og du må fx ikke sætte en op, som har været tabt på badeværelsesgulvet. Du skal tage den ud, før du går på toilettet, så der ikke kommer bakterier fra fx afføring på snoren. Hvis den sidder i dig for længe, kan det udvikle sig til infektioner. Derfor er det vigtigt, at du ikke lader den sidde længere end anbefalet. 

4. Hvor længe må den sidde der?

De fleste typer tamponer må sidde i dit underliv i 4-8 timer (tjek evt. anvisningen på pakken), og det er vigtigt, at den ikke sidder der længere. Det kan nemlig resultere i tørhed, lugtgener, udflåd og infektioner.

5. Hvad sker der, hvis jeg har glemt en tampon?

En glemt tampon lugter forfærdeligt og kan give alvorlige gener. Hvis den har siddet i længere end 12 timer, skal du skynde dig at tage den ud, og hvis det volder problemer eller lugter skrækkeligt, skal du kontakte din læge. I værste og meget sjældne tilfælde kan det udvikle sig til TSS: Toksisk shock syndrom. Se symptomer og tilstand uddybet i afsnittet nedenfor.

6. Hvad er TSS?

TSS kaldes også tampon-syge og er betegnelsen for en sjælden tilstand: Toksisk shock syndrom, som skyldes giftstoffer fra bakterier (gule stafylokokker eller gruppe A streptokokker).

Tilstanden kan i yderst sjældne tilfælde opstå, hvis en tampon sidder så længe, at den bliver koloniseret af ovennævnte bakterier. Giftstofferne, som bakterierne producerer, kan medføre et kraftigt immunrespons i kroppen, der kan have livstruende følgevirkninger.

Kontakt din læge, hvis du har mistanke om TSS.

Symptomer på TSS er:

  • Høj feber
  • Opkastning
  • Vandig diarré
  • Halssmerter
  • Muskelsmerter
  • Hovedpine

Den amerikanske model Lauren Wasser fik i 2012 et hjerteanfald og udviklede koldbrand i benet som følge af en glemt tampon, der gav hende TSS. Det resulterede i, at benet måtte amputeres. I januar 2018 måtte hun som 29-årig, grundet komplikationer fra TSS, lade det andet ben amputere. I dag er hun kendt for sine to guldproteser og bruger sin position til at skabe synlighed omkring TSS. 

7. Hvad er forskellen på bind, tampon og menstruationskop? 

Alle tre typer hyiejneartikler er godkendt rent sundhedsmæssigt, og det er et spørgsmål om præferencer, hvad man vælger. Hvis du bløder meget lidt, kan en tampon være ubehagelig. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på ved de tre typer her.

8. Hvad hvis man har spiral?

Man kan godt bruge tampon, når man har en spiral. Men hvis man har en spiral, skal man jævnligt have undersøgt, om den sidder rigtigt, da man ved brug af tamponer kan komme til at flytte på den eller hive den ud.

9. Idræt og sport med menstruation

Mange aktive piger og kvinder vælger at bruge tampon fremfor bind, fordi det er nemmest og smartest, når man dyrker sport og bevæger sig meget. Man kan nemlig både ride, løbe og svømme med den. Det er dog vigtigt, at man skifter den ud efter en tur i svømmehallen.

10. Kan man bruge tampon, hvis man er jomfru?

Det fungerer ligeså godt for en jomfru, som for en, der har dyrket sex, så det kan man sagtens, men det kan være en god ide at vælge de mindste størrelser til at starte med.

Der er en lille risiko for, at der kan komme en revne i en lille krans af slimhinder i åbningen af skeden - som nogle fejagtigt omtaler som "jomfruhinden" - ved brug af tampon, ligesom denne krans af slimhindefolder kan revne ved aktiviteter, som ridning og gymnastik. Men der findes ingen "jomfruhinde" i kvinder, der ligger som en hinde eller en form for låg over skedeåbningen. Det er derimod slimhinder, der sidder som en krans rundt om skedeåbningen. Da der er tale om en krans, er der med andre ord allerede "hul igennem". Det er altså en myte, at man har mistet sin mødom, når "jomfruhinden revner". For der er ingen hinde i kvinders underliv, der kan briste! Det er 100 procent en myte, som desværre lever i bedste velgående i nogle kulturer og lande.

11. Hvad gør man, hvis man skal på toilettet?

Hvis du skal på toilettet og lave nummer to, skal du tage tamponen ud først. Snoren må nemlig ikke komme i kontakt med bakterier.

12. Hvordan er det lige med sex og menstruation?

Hvis du har menstruation, når du får lyst til at dyrke sex, skal du tage tamponen ud inden.

Kilder: Sundhed.dk, netdoktor.dk, apoteket.dk

Anbefalet til dig