'Krop i konestørrelse' - og 12 andre fordomme om at blive mor

"Krop i konestørrelse" - og 12 andre fordomme om at blive mor

En mor går i nusset joggingtøj, drikker kamillete og taler kun om sine børn. Har du sådan et skræmmebillede? Det havde journalist på Cosmopolitan Mette Mølbak i en grad, så hun satte sig for at skrive en bog om det. Læs med her, hvor vi afprøver 13 fordomme om at være mor og får forfatterens egne gode råd.

1) Krop i konestørrelse:

Fordom: Alle mødre har brede hofter, små bryster og kronisk mavedelle.

Mette Mølbak: "Jeg tog 10 kilo på, det meste sad på maven, men der var lang vej tilbage til min gamle størrelse. Tre måneder efter fødslen kunne jeg dog passe mine jeans igen. Det krævede hårdt arbejde at nå dertil, og jeg har ikke taget nok mavebøjninger til, at maven er helt så stram som før."

Råd: "Tag det roligt. De fleste bliver sig selv igen, og nogle bliver endda slankere. Du styrer jo selv, hvad du putter i munden – ordet 'nej' eksisterer stadig. Men tab dig på en fornuftig måde. Sultekure er no go, for det duer ikke at gå sukkerkold med en baby."

2) Shop amok:

Fordom: Det er slut med trendy shopping, når du får barn. Fra nu af kommer du kun i Netto og Babysam.

Mette Mølbak: "Mens jeg var på barsel, havde jeg god tid til at shoppe – faktisk har jeg aldrig shoppet så meget. Og så åbner der sig jo en hel verden i form af babyshopping ..."

Råd: "Nyd at shoppe igennem, mens du er på barsel. Du har god tid, og baby er nem at have med. Efter barslen er det en god idé at prioritere din tid og for eksempel købe en garderobe til en hel sæson."

Læs også på Vores Børn.dk: 10 tegn på at baby elsker dig

3) Fuldtidsmor eller festabe?

Fordom: Nu er det slut med at feste igennem! De få invitationer, du får, må du sige nej til af hensyn til baby.

Mette Mølbak: "Første gang, jeg var ude, var til drinks med mine veninder, da min datter var tre måneder. Da mærkede jeg den fysiske forbindelse imellem os, fordi mine bryster var ved at sprænges af mælk. Men det var fedt at have en aften for mig selv, og jeg vidste, at min datter var i trygge hænder hos sin far. Vi går også stadig ud sammen som par."

Råd: "Udvælg dine byture, for det er umuligt at nå det hele. Få en babysitter, der vil tage formiddagen med, for tømmermænd og spædbarnspleje passer bare ikke sammen. Skift mellem flere forskellige babysittere, så I ikke driver rovdrift på de samme."

4) Skarp mellem 8 og 16:

Fordom: Små børn er ren gift for karrieren. Du kommer sent og går tidligt, når du endelig er der – for det meste af tiden er du jo hjemme med dit syge barn.

Mette Mølbak: "Det var lidt som at begynde forfra, da jeg kom tilbage efter barsel, og det er blevet sværere at være en del af det sociale fællesskab, når jeg skal hente Anna. Omvendt er jeg også blevet mere effektiv af at have en bagkant, og som mor kan jeg jo om nogen multitaske. Så det kan faktisk godt vendes til en styrke at have barn. Men sygdom de første år trækker helt sikkert tænder ud."

Råd: "Aftal med din partner, hvem der satser på karrieren nu, og hvem der 'får lov' senere. Tal også med din arbejdsgiver om at gøre dit arbejde mere fleksibelt, så du for eksempel kan arbejde hjemme. Og prøv så at blive i fredagsbaren bare engang imellem. Du skal være sammen med dine kolleger mange timer om ugen, så det er vigtigt, at du kender og kommer godt ud af det med dem."

5) Bye, bye love ...

Fordom: Når vi bliver forældre, er det slut med dybe blikke og sommerfugle i maven.

Mette Mølbak: "Jeg er stadig meget forelsket i min mand, men det var i perioder rigtig hårdt for vores forhold at blive forældre, og vi har haft nogle af de værste skænderier om åndssvage ting, fordi vi har været segnefærdige af træthed og usikre på vores roller. Vores forhold er dog også blevet dybere og stærkere."

Råd: "Aftal, at I ikke går fra hinanden det første år. Gør I det, er det ofte ikke på grund af manglende kærlighed, men på grund af manglende overblik. Brug tid på forholdet. En sen middag hjemme eller en tur med barnevognen en sommer aften, hvor baby sover, kan godt være romantisk. Sluk fjernsynet, og kig på hinanden i stedet."

Læs også på Voresbørn.dk: Elsk din mor-krop!

Læs flere fordomme og gode råd på næste side

6) Hus og have for begyndere:

Fordom: Med børn på adressen skal du have hus, have og gyngestativ, og den labre boligstil ryger sig en tur, når plastiklegetøj bliver det dominerende interiør.

Mette Mølbak: "Det er praktisk med en have, men jeg ville selv have svært ved at fungere uden for byen. Til gengæld kan vi give vores datter mange andre oplevelser her, hvor vi har Tivoli, Zoologisk Have og så videre lige i nærheden. Hvad angår indretningen, så har jeg valgt at finde nogle pæne opbevaringskasser, som jeg rydder legetøjet væk i hver aften."

Råd: "Bo sådan, som du selv har det bedst med, og indret hjemmet, så alle kan være der. Hvis der er ting, som ikke tåler små børn, så gem dem væk. Men mange børneting ser faktisk pæne ud i hjemmet."

7) Gisp, er jeg kedelig?

Fordom: Du, der tidligere var sjov som få, bliver gabende kedsommelig, når du får barn.

Mette Mølbak: "I starten havde jeg ikke tid til at tænke over, hvem jeg var, for der var så meget andet, der var vigtigere. Siden har jeg fået det sådan, at når jeg er sammen med Anna, er jeg fuldt og helt mor, og det er vidunderligt. Men når jeg er sammen med mine veninder eller på arbejde, er jeg fuldt koncentreret om det. Det er sådan, jeg holder fast i mig selv – dét og så at dyrke mine interesser som løb og skrivning."

Råd: "Sørg for at få nogle andre impulser end dit barn. Det er jo kun en periode, du har små børn, og der kan nemt opstå et tomrum, hvis mor-rollen har fyldt hele din identitet. Det er måske ikke muligt at gå til fire ting om ugen, men så hold fast i én hobby."

Læs også på Voresbørn.dk: 4 veje til en rolig baby

8) Med baby i byen:

Fordom: Med en baby i huset må du sige nej til alt det sjove for at blive hjemme og pusle om den lille.

Mette Mølbak: "Da Anna var 10 dage, var vi i Magasin, og det var helt sådan 'Gud, man kan jo bare trille barnevognen ned i metroen'. Efter halvanden måned var jeg til fødselsdag hos en veninde, og det gik rigtig godt. Men jeg har også prøvet, at Anna græd i to timer, mens jeg var på besøg hos en veninde, hvor vi overhovedet ikke fik talt sammen."

Råd: "Tag af sted – I kan altid tage hjem igen! Gå ud og spis, mens baby er helt lille og ikke har en rytme endnu. Prøv selv at være optimistisk, det smitter af på babyen."

9) Sexy eller søvnig?

Fordom: Det er slut med sex, når to bliver til tre.

Mette Mølbak: "Efter at have født følte jeg mig helt kørt over og tænkte overhovedet ikke på sex. Men lyst og fokus vendte gradvist tilbage, i takt med at jeg følte, at jeg fik min krop igen, og vi begyndte at nusse og kramme. I starten føltes det lidt sådan 'hvordan er det nu, man gør?'. Senere har perioder med træthed og sygdom sat sexlivet på standby, men derudover er det ikke slut med god sex. Tværtimod."

Råd: "Hav tålmodighed; det er naturligt at have en pause i sexlivet. Men når det er sagt, så er det vigtigt at komme i gang igen. Selv om du måske har mere lyst til at sove, så er det vigtigt at investere i sexlivet, for I bliver tættere forbundet. Gør jer lækre for hinanden – begge to! Det er respekt for forholdet at signalere 'jeg vil gerne have, at du synes, jeg er lækker'."

Læs også på Voresbørn.dk: Må baby sove i dobbeltsengen?

Læs flere fordomme og gode råd på næste side

10) Væk var veninderne:

Fordom: Når jeg bliver mor, får jeg aldrig tid til at se mine veninder igen. Og når vi ses, kan jeg kun tale om mit barn, så de til sidst ikke kan holde ud at være sammen med mig.

Mette Mølbak: "Min kæreste og jeg har aftalt, at vi hver skal have en aften om ugen, hvor vi ser vores venner. Det holder ikke altid i praksis, men vi prøver. Jeg ses med mine veninder både med og uden Anna. Mine singleveninder får lov til at øve sig lidt på hende."

Råd: "Erkend, at det i starten er vildt svært at få tid til at se veninder. Men gør en indsats. Fortæl dine veninder uden børn, hvor kaotisk det er at være på barsel, for det er svært at forstå. Prioritér i venindekredsen, for du kan ikke nå at være tæt med alle."

11) Boardingpass og bleer:

Fordom: Når du bliver mor, er det slut med rejser, som går længere end til Lalandia.

Mette Mølbak: "Vi har været i både Berlin og Barcelona med Anna. Jeg elsker at rejse, så det har været dejligt at kunne komme lidt væk og få nye indtryk."

Råd: "Rejs på storbyferie, mens baby er lille. Senere gider de ikke sidde i deres klapvogn hele dagen, og det bliver både dyrere og mere besværligt at have dem med."

12) Det store hellige moderskab:

Fordom: Som mor bliver du del af et hemmeligt selskab af hellige mødre, der holder sammen mod resten af verden.

Mette Mølbak: "Det er nemt at søge sammen med andre mødre, fordi det er fedt at tale med nogen, som står i det samme som én selv. Men jeg har tit oplevet, at mødresnakke blev til rene pralerier om, hvor nemt det er at være mor, og hvor godt det hele går."

Råd: "Vær ærlig, når du snakker med andre mødre. Meld ud, at det hele ikke er fantastisk hele tiden, så der ikke går konkurrence i den. Sørg også for at snakke med andre mennesker – så får du nogle andre oplevelser."

13) Klæd dig som en kvinde:

Fordom: Mødre går i nusset joggingtøj og har sorte rande langt ned ad kinderne.

Mette Mølbak: "Allerede på vej hjem fra hospitalet havde jeg makeup på, og mens jeg var på barsel, gjorde jeg meget ud af IKKE at gå i joggingtøj. I dag betyder pænt tøj og makeup, at jeg føler mig som en kvinde og ikke udelukkende som mor."

Råd: "Prioritér dig selv! Baby har ingen glæde af mærkevarer, og den vokser hurtigt ud af tøjet. Brug i stedet pengene på dig selv. Hav altid en basis-makeup af concealer, lipgloss og mascara på. Det er nemt og gør underværker på et træt mor-ansigt."

Læs også på Voresbørn.dk: 7 skønne aktiviteter til barslen

Af: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn