GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Arrangementer Kvindernes Kampdag 2019
Foto: Getty Images Marker Kvindernes kampdag med alt fra debat og koncerter til fest og teater.

Arrangementer til Kvindernes Kampdag 2019

8. marts: Her kan du fejre Kvindernes kampdag 2019

Luft de røde strømper i det bedste selskab. Vi guider til spændende arrangementer på Kvindernes Internationale Kampdag.

Det er blot 150 år siden, at mænd og kvinder levede vidt forskellige liv, hvor kvinder ikke havde stemmeret, ikke måtte tjene penge eller bestemte over deres egen krop.

Spoler vi frem til i dag, er der sket masser af positive forandringer – men der er i den grad stadig vigtige kampe at kæmpe på ligestillingsområdet, både herhjemme og internationalt.

LÆS MERE: Simone de Beauvoir kæmpede din kamp, længe inden du kunne stave til ligestilling

Om du har lyst til at gå på barrikaderne, støtte op om gode initiativer, blive klogere på kønsproblematikker eller få vækket kampgejsten med gode mennesker omkring dig, er der et væld af muligheder på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts – eller dagene omkring.

Vi har udvalgt 15 vigtige, sjove og festlige events, som du kan tage.

  1. København
  2. Aarhus
  3. Odense

God kampdag herfra!

KØBENHAVN - KVINDERNES KAMPDAG

1. Gør en forskel: Lad os få flere kvinder på Wiki

Hvor mange kvinder har en profil på de danske Wikipedia-sider sammenlignet med mænd? 17 procent – eller én ud af fem. Og det er immervæk i år 2019. Men DU kan faktisk være med til at gøre noget aktivt ved de tal. Dagen efter kampdagen, lørdag den 9. marts, kan du møde op ude på Egmont på Østerbro i København og sammen med en stor flok ligesindede frivillige være med til at oprette masser af nye Wiki-profiler på seje kvinder, som fortjener deres egen side på det online opslagsværk.

LÆS OGSÅ: Hver gang én kvinde bliver beskrevet på Wikipedia, er der fire historier om mænd

ALT.dk står bag arrangementet sammen med Wikimedia Danmark og KVINFO - og vores mål er 1.000 nye kvinder på Wiki i løbet af hele 2019. 

TILMELDING ER NØDVENDIGT – send en mail til: flerekvinderpaawiki@alt.dk

Hvornår: 9. marts 2019 kl. 13-16
Hvor: Egmont Publishing, Strødamvej 46, 2100 København Ø
Det skal du medbringe: Din computer

LÆS MERE HER 

LÆS OGSÅ: Kom til tasterne, kvinde: Sådan opretter du nye personer i Wikipedia

Flere kvinder på Wiki.jpg

2. Morgensang på hovedbiblioteket - varm stemmen op

Er du frisk på at komme i kampdagsstemning allerede fra morgenstunden, anbefaler vi at slå et smut forbi Københavns Hovedbibliotek, hvor de inviteret til fællessang fra kl. 08.30 til 08.50. Selvstændig konsulent og feminist, Natasha Al-Hariri, er dagens sangvært, og pianist Lise Ellevang Rasmussen sørger for de musiske toner. 

Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 08.30-08.50
Det er gratis at deltage.

LÆS MERE HER

3. Debat om myter inden for ligestilling

’’Vi ansætter altid den mest kvalificerede person, uanset deres køn.” Har du mon hørt den sætning før? Tja, så har du oplevet en myte omkring ligestilling i erhvervslivet! Det afslører anerkendt forskning inden for området. Copenhagen Business School (CBS) inviterer dig på selve kampdagen til en workshop om emnet, som de afholder i samarbejde med KVINFO.

På programmet er navne som politiker Sofie Carsten Nielsen (R), CBS-studerende Nima Sophia Lama Tisdall og professor i Kønsforskning Jeff Hearn. Du har også mulighed for at deltage i det interaktive GenderLAB med forskellige cases om køn i danske organisationer.

Hvor: Copenhagen Business School, Ovnhallen, Porcelænshaven 20, 2000 Frederiksberg
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 13.30-18:00
NB! Vær opmærksom på, at arrangementet holdes på engelsk.

LÆS MERE HER

HunSolo Kvindernes Kampdag.jpgDet svenske indie-ikon Jenny Wilson er en del af plakaten til HUN SOLOs kampsdagsarrangementer. (Foto: PR)

4. HUN SOLO med talks, Jenny Wilson og dansefest

Der er rig mulighed for at få fyldt op på både debatkontoen og svunget dansefusserne, når de seje kvinder bag HUN SOLO afholder tre forskellige arrangementer på Hotel Cecil. Om eftermiddagen kan du komme til en talk med fire markante og inspirerende artister om diversitet i den danske musikbranche, bagefter følger en - desværre for længst udsolgt - koncert med svenske Jenny Wilson, og til sidst kan du komme til dansefest med helt særlige DJs og live-optrædener (rygtet er, at også Jenny Wilson bliver at finde bag DJ-pulten...)

HUN SOLO er en dansk musikersammenslutning, der har til hensigt at sætte fokus på kvindelige musikere på den danske musikscene.

Hvor: Hotel Cecil, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København
Hvornår: 8. marts 2019 
TALK kl. 16:30 (Fri entré)
KONCERT kl. 20:00 (150 kr + gebyr) UDSOLGT
KLUB kl. 22:00 (80 kr – Fri entré med KONCERT-billet)

LÆS MERE HER

5. Ligestilling og kampdagsdans på VEGA

Inspirerende taler, underholdning og masser af musik. Om aftenen kan du være med til ægte kampdag-fest, hvor du samtidig bliver klogere. Kom til KVINFOs kampdagsarrangement på VEGA, hvor der også er mulighed for at slutte af med en tur på dansegulvet.

Journalist Anja Bo er aftenens vært, som guider igennem programmet og de mange indslag, hvor gæster som komiker Sanne Søndergaard, den canadiske maskulinitetsekspert Suhail Abualsameed, racerkører Michelle Gatting og justitsminister Søren Pape Poulsen kigger forbi til debat.

Hvor: VEGA, Enghavevej 40, 1674 København
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 18.30-22
Billetter koster 175 kroner og kan købes her
 
LÆS MERE HER 

KVINFO 8. marts.jpg

6. Kampdag på Hovedbiblioteket – i revolutionens tegn

Kvinder af alle former og farver i Danmark hyldes til dette arrangement, som Mino Danmark står bag. Tag forbi Hovedbiblioteket i København, hvor aftenen står på spændende taler, underholdende indslag og tankevækkende paneldebatter om forældreskab og arbejdsliv. Mød navne som Sara Omar, Melissa Inya, Mary Consolata Namagambe, Ellie Jokar og Jasmin Gabay.

Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 19-21
Det er gratis at deltage.

LÆS MERE HER 

7. Fokus på verdens kvinder

Der er fokus på forholdene for kvinder rundt om i verden, når fagforeningen FOA fejrer Kvindernes Internationale Kampdag. Kvindeaktivist Nahid Riazi holder oplæg om kvindebevægelsen i Iran, Jean Petersen bidrager med en personlig fortælling om oplevelser fra Malawi til Danmark, og der er fællessang og politisk debat om ligestilling med Joan Prahl og Mona Striib. Eventet slutter med mad og koncert med Side By Side.

Hvor: FOAs Forbundshus, Staunings Plads 1, 1790 København V
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 16.30-20.30
Alle, også ikke-FOA-medlemmer, er velkomne – og tilmelding er ikke nødvendig

LÆS MERE HER 

LÆS OGSÅ: 6 seje kvinder, som ikke har en Wikipedia-side

8. Powerkvinder og koncert med Kira Skov

Hvad tror du, der udfordrer mænd og kvinder forskelligt inden for karriere? Og hvor henter du din "power" fra? De spørgsmål vil blive stillet til fire kvinder, der har det til fælles, at de arbejder i mandsdominerede job, når HK Hovedstaden inviterer til Kvindernes Internationale Kampdag.

Aftenens inspirerende kvinder er: Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune, Sarah Mahfoud, professionel bokser, Anne Christiane Castenschiold Bill, bataljonschef i Forsvaret og
Majbrit Berlau, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Sangeren Kira Skov runder aftenen af med en koncert.

Hvor: HK Virksomheds- og Kompetencecenter, Svend Aukens Plads 11, 2300 København S
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 16.30-20.30

LÆS MERE HER 

Kira Skov.jpgKira Skov. (Foto: Anthon Unger/Her & Nu)

9. For børn og voksne: Teater om kvindekamp

I anledningen af kvindernes kampdag kan du opleve henholdsvis voksenforestillingen ”Kvinder der forandrede verden: Marie Curie og Coco Chanel” (5. og 8. marts) og børneforestillingen ”Kvinder der forandrede verden: Rosa Parks og Agent Fifi” (6. og 7. marts) i Valby Kulturhus.

På scenen til begge forestillinger står 22 skuespillere fra Scenekunst på Københavns Akademi for musik, dans og teater.

Hvor: Teatersalen, Valby Kulturhus, Valgårdsvej 4, 2500 København
Hvornår: Se spilletidspunkter her  
Forestillinger for voksne koster 40 kroner, mens det er gratis for børn.

LÆS MERE HER 

10. Se teater OG støt Dannerhuset

I dagene op til, på og efter kampdagen er der mulighed for at se teaterforestillingen EN FORESTILLING OM KÆRLIGHED, hvor al overskud går ubeskåret til kvindehuset Danner, der arbejder for at stoppe vold mod kvinder og skabe ligeværd og respektfuld kærlighed i samfundet.

Stykket behandler en søgen efter det menneske, der forlod dig, og blandt de fem bærende roller ses talentfulde navne som Josephine Park, Marie Bach Hansen og Niclas Kølpin.

Hvor: Aveny-T, Frederiksberg Allé 102, 1820 Frederiksberg
Hvornår: Fra 4. til 13. marts kl. 20
Billetter koster 125 kroner + gebyr og kan købes her
 
LÆS MERE HER 

GettyImages-929331054.jpg

AARHUS - KVINDERNES KAMPDAG

11. Kampdag på Kvindemuseet - Feministisk Factfullness

Kvindemuseet inviterer til en dag fyldt med FEMINISTISK FACTFULLNESS, hvor der vil være fokus på facts og myter i kønsdebatten, hvor de også belyser - bogstaveligt og metaforisk - initiativer for ligestilling i Aarhus og verden. Dagen er fuld af forskellige oplæg og arrangementer.

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus
Hvornår: 8. marts kl. 10-22.00

LÆS MERE HER 

12. Kampdagsvarieté – særforestilling i teateret

”Vi vil fred med hinanden, grine og få røven på komedie!” Under den parole kan du på Teater Katapult komme og se forestillingen Kampdagsvariete, der er en hyldest til mangfoldig kærlighed. Kvindelige artister og kunstnere fra hele landet er gået sammen om en varieté på denne specielle dag, som vil rumme komedie, absurditeter, alvor, tragedier – og kvinder der tør vende vrangen ud på sig selv! 

Hvor: Teater Katapult, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 20
Forestillinger koster 140 kroner og kan købes her

LÆS MERE HER 

13. Kvindefakta

Er du i smilets by på kampdagen, kan du slå et smut forbi Kvindemuseet i Aarhus, som arrangerer Feministisk factfullness. Her kan du blive klogere på kvindefrigørelsen gennem tiden og lære mere om de betydningsfulde kvinder, der ligger begravet på Nordre Kirkegaard. Desuden inviterer Kvindemuseet til oplægget Kvindeliv og korte kjoler, der dykker ned i mellemkrigsårenes modebillede, som var præget af bløde stoffer, slanke figurer og et feminint look.

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 10-22

LÆS MERE HER

the International Women's Day.jpg

ODENSE - KVINDERNES KAMPDAG

14. Bobler og et historisk perspektiv på stærke kvinder

Bliv underholdt og klogere til en aften med tankevækkende oplæg i uformel stemning tilsat lækre bobler, når Møntergården i Odense byder på fredags fyraften i kvindernes tegn. I en række speed-oplæg giver forskellige forfattere til en ny bog om kvindehistorier i kultur, religion og politik deres perspektiver på kvinders historie. 

Afslutningsvis er der åben debat om, hvordan kvindehistorie kan skrives i dag, og undervejs kan du i museets lobby se smukke kostumer fra musicalen Leonora Christina, som netop er blevet opført på Odeon.

Hvor: Møntergården, Møntestræde 1, 5000 Odense C
Hvornår: 8. marts kl. 16.30-19.30

LÆS MERE HER 

15. Kvindekamp med fokus på bæredygtighed

Årets tema er ”bæredygtig fremtid”, når LO Fyn og AOF inviterer alle til debat på kvindernes kampdag. Foredragsholder og kvinden bag Bedremode.nu, Johanne Stenstrup, holder et oplæg, og derefter er der tre forskellige paneldebatter med stærke kvinder, som alle på forskellig vis belyser bæredygtighed. Undervejs vil der løbende være mulighed for at nyde musik, når Christina Tästensen synger og spiller sange på fire sprog: dansk, tysk, engelsk og spansk. 

Hvor: Kulturmaskinen, Farvergården 7, Odense C
Hvornår: 8. marts kl. 18-21
Arrangementet er for alle og gratis – tilmelding nødvendigt

LÆS MERE HER

Kvindernes Internationale Kampdag

  • Kvindernes internationale kampag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts. 
  • Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
  • Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
  • Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning. 

LÆS MERE: Kvindernes kampdag: De bedste interviews og debatter

Kvindernes internationale kampdag .jpgFN udnævnte i 1975 den 8. marts som internationale kvindedag. (Foto: Getty Images)