kvindernes kampdag 2022 København Aarhus Odense 2022
SPONSORERET indhold

Kvindernes Kampdag 2022: Her er 12 steder, hvor du kan fejre 8. marts

Vi guider her til spændende arrangementer på kvindernes internationale kampdag rundt om i landet. I år med både fysiske og digitale events, så du også kan følge med hjemmefra - men stadig sammen med andre.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
07. mar. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Vi lever i en tid, hvor ord som feminismesexisme, diversitet og ligeløn for alvor er kommet på dagsordenen.

Mange oplever nemlig desværre stadig, at der ER brug for forandring, og at vi fortsat ikke har lige muligheder for af alle mennesker på tværs af køn. Hverken herhjemme eller rundt om i verden.

Vidste du fx, at kvinder STADIG får mindre i løn og bestrider langt færre magtfulde job i Danmark?

At vi fortsat har problemer med sexisme på danske arbejdspladser, at der bruges MARKANT færre kvindelige kilder i medierne, og at der (stadig) er alvorlige problemer på landets fødegange?

Senest har fire tragiske drab på kvinder siden årskiftet også sat fornyet fokus på den kønnede vold mod kvinder - som ofte lever i det skjulte. Et tema, som vi her på ALT.dk dækker i serien "Tal højt om vold" i samarbejde med krisecenteret Danner

Alle disse emner - og mere til - er der netop fokus på under Kvindernes Internationale Kampdag. Og DU har mulighed for at komme med og vise din opbakning.

Om du vil støtte gode kvindeinitiativer, blive klogere på kønsproblematikker eller vil vække ligestillingskamp-gejsten i dit indre, så er der et væld af muligheder i år den 8. marts rundt om i hele landet.

FÅ OVERBLIK: Vi har herunder udvalgt en række vigtige og festlige events, som du kan tage til i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg - samt deltage i online via streaming.

God kampdag herfra! 💪

kvinfo 8 marts fest.jpg

KVINFO: Fest i Vega - og online

Tag med, når KVINFO inviterer til kampdagsfest på VEGA i København. Aftenen består bl.a. af inspirerende taler og fede musikalske indslag. Bagefter fortsætter festen på Idealbar med fuld fart på dansegulvet.

I år kan du møde navne, som tv-vært Sofie Linde, ligestillingsminsiter Trine Bramsen, debatør Emma Holten, digter Sara Rahmeh, musikeren ANGÅENDE MIG og rapperen YUKKA. Og så indtager statsminister Mette Frederikensen også scenen i VEGA og holder en tale. Årets vært er komiker, forfatter og debatør Sanne Søndergaard. 

Det fysiske event kræver billet, men til alle, der ikke fik en sådan, kan man streame fejringen online, hvor TV 2-journalist Janni Pedersen guider alle seere gennem den store 8. marts-fest. Hun laver også særinterviews med bl.a. kulturministeren Ane Halsboe-Jørgensen, Sofie Linde, Sille Nørgaard, Rahima Abdullah, Emma Holten, Nadeen Aiche og mange andre.

Hvor: VEGA, Enghavevej 40, 1674 København - online via KVINFOs facebookside kl. 18
Hvornår: 8. marts 2022, kl. 18.00-22.30

Læs mere her

Minoritetskvindernes kampdag 2022.jpg

Kbhs Hovedbibliotek: Minoritetskvindernes kampdag 2022

Mino Danmark og Mino Ung København sætter fokus på minoritetskvindens kampdag, når de i år inviterer til et tre timers aftenarrangement på hovedstadens største bibliotek. Talks, poesi, mad, dans og musik er her på programmet under Minoritetskvindernes kampdag 2022.

Undervejs vil en række kvinder dele deres historier og kvindekamp med dig. De vil fortælle om de kampe, som den minoritetsetniske kvindes kvindekamp blandt andet består af - og målet er også at vise, at der IKKE findes én kvindekamp, og den minoritetsetniske kvinde ikke kun er én størrelse.

Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København. 
Hvornår: 8. marts 2022, kl. 17.00-20.00

Læs mere her

Kampdag i hyldest til Tine Bryld.jpg

Arbejdermuseet: Kampdag i hyldest til Tine Bryld

Mød op i festsalen på Arbejdermuseet i København og start din kampdag med et skud god energi, en kop sort kaffe og et foredrag om Tine Bryld af journalist og forfatter Gitte Løkkegaard.

Bliv klogere på kvinden, der blev kendt som hele Danmarks stærke, sociale stemme. Socialrådgiveren Tine Bryld, som mange husker fra radioprogrammet TVÆRS, havde et enorme sociale engagement, og hendes utrættelige arbejde for at give en stemme til samfundets unge, udsatte og udstødte, gjorde hende til et kvindeligt forbillede for mange.

Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København
Hvornår: 8. marts 2022, kl. 08.30-09.30

Bemærk, at billet til arrangemenet koster 50 kroner + gebyr og købes her

Køn museum kvindernes kampdag aarhus 2022.jpg

Aarhus - KØN Gender Museum m.fl.: Kæmpe kampdag

I Aarhus blomster det feministiske miljø - og byens museum KØN og lokale organisationer inviterer i anledning af kvindernes kampdag i år til et væld af forskellige spændende arrangementer rundt om i byen i løbet af hele dagen 8. marts. 

Dagen byder bl.a. på foredrag, workshops, udstillinger og underholdning - alle under temaet REVOLUTION. Mød fx forkæmper for samtykkeloven Kirstine Holst, kom til debat med kvindelige politikere eller spis mad fra Send Flere Krydderier. Du kan være med i krea-workshops, tage på udstilling, høre oplæg fra indvandrerkvinder eller få pulsen op i en ligelønsdebat. Mulighederne er mange.

De første events starter kl. 10, og det hele kulminerer kl. 18 med én stor, fælles ligestillingsdemonstration, EQUALITY MARCH, gennem de aarhusianske gader.

Få overblik over hele det spændende program på KØNs hjemmeside.

Hvor: Forskellige steder i Aarhus, herunder KØN - Gender Museum Denmark, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus
Hvornår: 8. marts 2022, fra kl. 10.00 til 21.00

Den akademiske fagbevægelse Sexisme på arbejdsmarkedet.jpg

Den akademiske fagbevægelse: Sexisme på arbejdet

Har du lyst til at følge 8. marts online, så er dette måske begivenheden for dig? Fagforeningerne DM  og Kommunikation og Sprog og fem andre interesseorganisationer er gået sammen om denne digitale debat, hvor de gør status på sexisme på arbejdsmarkedet: Hvor langt er vi nået, og hvad er næste skridt?

Navne som Henriette Laursen fra KVINFO, kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, Jo Krøjer, der er forsker på RUC, og Lisbeth Lintz, der er nyvalgt formand for Akademikerne gæster denne eftermiddag eventet, hvor det diskuteres, hvordan vi kommer videre i #metoo-debatten, så den kommer ud på hele arbejdsmarkedet.

Eventet er åbent for alle.

Hvor: Online - find link her
Hvornår: 8. marts 2022, fra kl. 15.30 til 16.30

Historiker Gry Jexen_chris1million over broen.jpg(Foto: chris1million/logo OVERBROEN)

OVER BROEN: Feministisk værdifællesskab

Det feministiske værdifællesskab OVER BROEN holder på kvindernes kampdag flere spændende og sjove events. Start fx dagen ud kl. 10-10.30 med kaffe og croissanter, mens kønssociolog Cecilie Nørgaard fortæller om arbejdet med ord-app'en ORDET ER DIT, som skal fremme ligestilling og diversitet.

Kl. 15.30 er der i samarbejde med Mangfold og Institut for Menneskerettigheder en panelsamtale om manglende seksualundervisning på gymnasiale uddannelser, hvor du bl.a. kan møde aktivist Amalie Have. Bagefter kommer forfatter Sofie Riise Nors og læser op fra sin kommende udgivelse ’Sexmagasinet 2’. Kl. 18.30 og en time frem er der så drinks og feministisk quiz ved historiker Gry Jexen (billedet herover), hvor alle kan komme og dyste i deres viden om feminisme og kvinders historie i Danmark. 

Arrangementerne er gratis, og alle er velkomne.

Hvor: Kontorfællesskabet OVER BROEN, Wilders Plads 1, Christianshavn
Hvornår: 8. marts 2022, fra kl. 10.00 til 19.30 - se programmet 
her

FOA Kvindernes Internationale Kampdag 2022.jpg

FOA: #EnBlandtOs og uligeløn

To af stifterne af MeToo-bevægelsen #EnBlandtOs, Camilla Søe og Maria Gudme, gør status over kampen mod krænkelser, når fagforeningen FOA inviterer til åbent hus, debat og middag på Kvindernes Internationale Kampdag fra kl. 16.30 til 20.00.

Forbundsformand Mona Striib fortæller desuden om arbejdet med nedsættelsen af regeringens Lønstrukturkomité, der skal undersøge uligeløn i den offentlige sektor, og så er der aftensmad og musik ved Det Kønne Kartel.

Arrangementet er åbent for alle, og tilmelding er ikke nødvendig.

Hvor: Staunings Pl. 1-3, 1790 København K
Hvornår: 8. marts 2022, fra kl. 16.30 til 20.00

Læs mere her

CBS International Women's Day 2022.jpg

CBS: Om ubevidst bias på jobbet

Kom med til International Women's Day 2022 på Copenhagen Business School – hvor CBS Diversity & Difference Platform er vært for en debat om, hvordan ubevidste skævheder påvirker processer i organisationer. Altså at vi alle besidder "blinde vinkler", som gør, at vi kommer til at forskelsbehandle.

Her vil lokale og internationale forskere gøre os klogere på den nyeste forskning på området, og så er en række aktører fra den offentlige og private sektor inviteret med til paneldebat. For ved at have fokus på at nedbryde den ubevidste bias og øge diversiteten på arbejdsmarkedet, vil vi bl.a. kunne understøtte innovation og kreativitet og dermed opnå et forbedre arbejdsklimaet.

Efter seminaret vil Diversity and Difference Platform være vært for en reception, hvor mousserende drinks vil blive ledsaget af DJ Aviajas sprudlende toner.

Hvor: Copenhagen Business School, Ovnhallen, Porcelænshaven 20, 2000 Frederiksberg
Hvornår: 8. marts 2022 kl. 14.00-17:30
NB! Vær opmærksom på, at arrangementet holdes på engelsk

Læs mere her

BumZen Collective Folkets Hus kvindernes kampdag 2022.jpg

Folkets Hus: Kamp mod undertrykkelse af queer- og transpersoner

I 1986 opstod venstrefløjskollektivet BumZen, som i dag fungerer som ungdomskollektiv på Nørrebro. De inviterer den 8. marts til fælles kamp mod patriarkatet og undertrykkelsen af ​​qenderqueerness, ​​QTBIPOCs og femmes og til kamp for arbejderklassen og queer- og transpersoner. Vær med til at gøre modstand og markere, at kampen fortsætter!

Der vil være taler, fælleskøkken, fest, filmvisning - og feministisk selvforsvar for non-binære, transpersoner og cis-kvinder. Dagen starter kl. 14 i Folkets Hus på Nørrebro - og selve festen starter kl. 19 med taler, live musik og DJ.

Hvor: Folkets Hus, Stengade 50, 2200 København
Hvornår: 8. marts 2022 kl. 14.00-01.00

Læs mere her

Kvindeoprør - Demonstration 8. marts på Flakhaven i Odense.jpg

Odense - Kvindeoprør: Demonstration på Flakhaven

Vil du være med til at markere, at tiden er inde til at gøre op med uligeløn og lavtløn? Så kan du støtte op om initiativet "Kvindeoprør" på Flakhaven i Odense 8. marts. Her er fokus på styrkelse af en offentlig sektor, både på sundheds- omsorgs- og uddannelsesområdet. Og solidaritet, sammenhold og fællesskab er nøgleord.

"Hvis SOSU’erne, pædagogerne, socialrådgiverne og alle de andre grupper nu ser at det nytter at sige nej, så kan vi skabe en bevægelse - på tværs af fag - som virkelig kan skabe reelle forbedringer for vores arbejdsforhold, vores løn og for alle dem som bruger den offentlige sundheds- og omsorgssektor," forklarer sygeplejerske på OUH, Mette Vestergaard Jørgensen, som er en af dem, der har været med til at starte initiativets fynske markering. 

Hvor: Flakhaven, 5000 Odense C
Hvornår: 8. marts 2022 kl. 16.00-18:30

Læs mere her

Odense FH Fyn og AOF kvindernes kampdag 2022.jpg

Odense: Kampdag for Ukraines kvinder

”På Fyn omdøber vi i år Kvindernes Internationale Kampdag til Kvindernes Internationale Ukrainedag og sætter fokus på, hvordan vi kan støtte de måske tusindvis af ukrainske flygtninge, der nu skal bygge deres allernærmeste fremtid i Odense, Nyborg, Middelfart eller andre fynske byer," har Helle Nielsen, formand for FH Fyn, meldt ud. De inviterer nu alle fynboer til at komme og bakke op med ideer, hjerte- og arbejdskraft til at byde ukrainske flygtninge velkomne.

Sammen med AOF Center Odense holder de et arrangement 8. marts i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag, hvor de bl.a. har inviteret følgende talere: Rikke Dal Støttrup, chefredaktør ALT for damerne, Roya Moore, menneskerettighedsforkæmper og Susanne Crawley, rådkvinde i Odense.

Alle er velkomne, og har du lyst til at deltage, så send en mail til: fh-fyn@fh-fyn.dk

Hvor: Farvergården, 5000 Odense C
Hvornår: 8. marts 2022 kl. 18.30-20:30

Aalborg kvinderens kampdag 2022.jpg

Aalborg: Kom til demo og debat

Ligelønsbevægelsen og FH Nordjylland arrangerer i samarbejde demonstration i anledning af Kvindernes Internationale kampdag med særligt fokus på både den nationale og internationale kamp for ligestilling.

Mød op på Nytorv (foran Salling), hvor der vil blive serveret kaffe og kage. Der vil være taler ved Jeanette Bertelsen, sygeplejerske, Anna Kirsten Olensen, formand FH Nordjylland og Maryan Mohamed Shire. Signe Olsen og Just Dance Studio står for sang og musik, mens alle, der møder op, har mulighed for sammen at markere ens støtte til aktuelle kvindekampe, som:

- Ligeløn #slutmed1969
- #MeToo
- Samtykkelovgivning
- Fri abort

Hvor: Nytorv, 9000 Aalborg
Hvornår: 8. marts 2022 kl. 16.00-17.00

Anbefalet til dig