Kvindernes Kampdag København Aarhus Odense 2020
Foto: Getty Images Marker Kvindernes kampdag med alt fra debat og koncerter til demo og museumsbesøg.

Arrangementer til Kvindernes Kampdag 2020

8. marts: Her kan du fejre Kvindernes kampdag 2020

Luft de røde strømper i det bedste selskab. Vi guider til spændende arrangementer på Kvindernes Internationale Kampdag.

Mænd og kvinder levede vidt forskellige liv for blot lidt over 150 år siden, hvor kvinder ikke havde ret til at stemme, de måtte ikke tjene penge, og de havde ikke ret til at bestemme over deres egen krop.

Spoler vi frem til 2020, er der sket masser af positive forandringer – men der er i den grad stadig vigtige kampe at kæmpe på ligestillingsområdet, både herhjemme og internationalt.

LÆS MERE: Simone de Beauvoir kæmpede din kamp, længe inden du kunne stave til ligestilling

Vidste du for eksempel, at når det gælder lønområdet og magtfulde job, så halter kvinder (stadig) gevaldigt efter mænd. 

Om du har lyst til at gå på barrikaderne, støtte op om gode initiativer, blive klogere på kønsproblematikker eller få vækket kampgejsten med gode mennesker omkring dig, så er der et væld af muligheder på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts – eller dagene omkring.

Vi har her udvalgt vores bud på vigtige og festlige events, som du kan tage til:

 1. København
 2. Aarhus
 3. Odense
 4. Over hele landet

(NB! Listen er opdateret 7. marts med oplysningen om, at KVINFOs fest på Vega er aflyst)

God kampdag herfra!

København - Kvindernes kampdag

Untitled.jpg

AFLYST: KVINFO: Kæmpe fest på VEGA

På baggrund af myndighedernes anbefalinger for at begrænse spredningen af COVID-19, har KVINFO valgt at aflyse deres fest i VEGA på søndag på kvindernes internationale kampdag.

Hvis du har købt billet: LÆS MERE HER

For sjette år i træk inviterer KVINFO til kampdagsarrangement på VEGA – hvor du både kan feste og blive klogere. Aftenen består af musik, underholdning og inspirerende taler af udvalgte markante personligheder, der på hver deres måder har deltaget i ligestillingsdebatten i løbet af året. Bagefter fortsætter efterfesten på Idealbar, hvor der plejer at være fuld fart på dansegulvet.

På programmet i år er blandt andet den svenske sanger Jenny Wilson, der i sit musikalske univers har sat fokus på emner som ungdom, moderskab, brystkræft, overgreb. Følg begivenhedens Facebook-side for løbende opdateringen om programmet. Her skriver de også, at der de seneste år har været udsolgt lang tid før 8. marts, så du skal muligvis være hurtig, hvis du vil med…

KVINFOs 8. marts fest i Vega
Hvor:
 VEGA – Store Vega, Enghavevej 40, 1674 København
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 19 (dørene åbner kl. 18)
Billetter koster 195 kroner og kan købes her
 
LÆS MERE HER

Hun solo kampdag hotel cecil.jpg

HUN SOLO: 5 kvindekoncerter på Hotel Cecil

Fem forskellige kvindelige musikere kommer og giver hver deres minikoncert for at markere Kvindernes Internationale Kampdag, når koncertformatet HUN SOLO for tredje år i streg gæster spillestedet Hotel Cecil.

Årets line-up har fokus på at vise diversiteten og talentmassen blandt kvinder på den nordiske musikscene, og på denne aften kan du derfor opleve solokoncerter med Aura Dione, Kajsa Vala, Stine Grøn (IRAH), Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg. De går hver især alene på scenen med en personlig solooptræden, sammensat nøje til dette særlige event.

Hvor: Hotel Cecil, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 20:00
Billetter koster 150 kroner og kan købes her

LÆS MERE HER  

kvindernes kampdag Nyt europa Dansk Magisterforening.jpg

Nyt Europa og DM: Fokus på Europas kvinders kampe

Hvordan står vi bedre sammen med vores medsøstre på tværs af Europas grænser, når det gælder kvinders rettigheder?

Det er et af de spørgsmål, som et oplagt panel - og du, som del af publikum - kan debattere, når Dansk Magisterforening og non-profit organisationen Nyt Europa inviterer til gratis arrangement på kvindernes kampdag. Der vil være frokost og forfriskninger, inden du aktivt kan lytte til panelet bestående af KVINFO's direktør, Henriette Laursen, fagforeningsboss i Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Britta Thomsen (S).

Bliv klogere på, om vi kan bruge EU i kampen for mere ligestilling i hverdagen, og om Danmark stadig er et foregangsland, når det kommer til ligestilling – eller er vi blevet overhalet indenom på barsel, sundhed og politisk repræsentation i forhold til fx portugiserne, tyskerne og svenskerne?

Efter debatten kan alle, som har lyst, i fælles flok gå med videre til demonstrationen ’Feministisk 8. marts' ved Vor Frue Plads.

Hvor: Nyt Europa, Nybrogade 22, st. th., 1203 Copenhagen
Hvornår:
8. marts 2020 kl. 12.00 - 13.45 (herefter afgang til demo)
Gratis, men husk tilmelding, hvis du ønsker frokost og forfriskning

LÆS MERE HER

Agnete Brinck_Fotograf-Steen-Knarberg.jpgAgnete Brinch har tidligere malet kvinder, som Karen Blixen, Anna Ancher, Marie Krøyer, Amelia Erhardt og Margrethe Vestager. (Foto: Steen Knarberg)

GL STRAND: Afsløring af 3 kendte kvinders portræt

På 110-året for Kvindernes Internationale Kampdag afsløres nye portrætter af Helle Thorning-Schmidt, Suzanne Brøgger og Puk Damsgård ved en reception i Kunstforeningen GL STRAND. Billederne er malet af kunstner Agnete Brinch og indgår i kunstprojektet Women Who Change The World, der sætter fokus på stærke kvindelige rollemodeller gennem historien.

– Det er oplagt at fremhæve tre af Danmarks stærke nulevende kvinder, som har markeret sig på hver deres måde. Suzanne Brøgger med sine ofte kontroversielle, men åbne og ærlige skildringer af kvinder og kvinderoller. Helle Thorning-Schmidt som Danmarks første kvindelige statsminister og forkvinde for det største parti herhjemme i en 10-årig periode. Puk Damsgård som journalisten og ’persona non grata’ i lande, hvor hun har skildret liv, som de leves, og ikke som regeringer ønsker, at historierne skal fortælles, forklarer Agnete Brinch.

Under afsløringen vil Helle Thorning-Schmidt, Suzanne Brøgger og Puk Damsgård være til stede. Receptionen er gratis og åben for alle. Og du skal være hurtig, for portrætterne kan alene opleves i GL STRAND denne dag.

Hvor: Kunstforeningen GL STRAND, 
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 13.00-16.00
Gratis og tilmelding er ikke nødvendig

LÆS MERE HER

Antikken 0012 photo Kim Nilsson © Ny Carlsberg Glyptotek.jpg(Foto: Kim Nilsson © Ny Carlsberg Glyptotek)

Glyptoteket: Kvindekroppe og kvinder i kunst

En idealiseret forestilling om, hvordan kvindekroppen bør se ud, er (desværre) ikke et moderne fænomen alene skabt af eksempelvis modebranchen eller popindustrien. Inden for kunstens verden har netop kvinders kroppe gennem årtusinder afspejlet samtidens idealforestillinger.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag giver Glyptoteket en særrundvisning i deres store udstilling, hvor de fortæller om kvinden som motiv, det mandlige blik på kvindekroppen og kvindelige kunstnere i den historisk set mandsdominerede kunstverden.

Bliv klogere på kunstens kvindelige arketyper, når rundviserne deler ud af deres viden om ikoniske, historiske og mytologiske kvindefigurer – helt fra antikkens Afrodite til det 19. århundredes kvindeskildringer.

Hvor: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København V
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 12 - 13
NB! Omvisningerne er gratis, når entréen til museet er betalt, men der er et begrænset antal billetter til dem. Billetterne kan ikke forudbestilles, men afhentes i billetsalget på dagen. Der udleveres max to billetter pr. person. 

LÆS MERE HER 

FOA kvindernes internationale kampdag 2020.jpg

FOA: Lave kvinde-lønninger og kampsange

Bliv klogere på forskning i kvinders lave løn, viden om KVINDFOs arbejde og minikoncert med kampsange, når fagforeningen FOA i år fejrer Kvindernes Internationale Kampdag.

Historiker og ph.d Astrid Elkjær Sørensen forsker i moderne feminisme og ligestilling i Skandinavien, og hun har undersøgt historiske årsager til, hvorfor kvinders løn er så lav i 2020. Bliv klogere på hendes forskningsprojekt om Tjenestemandsreformen, og hvordan den påvirker kvinders lønniveau i dag, fordi man dengang anså kvindens løn for at være en biindtægt til mandens.

Direktør Henriette Laursen fra KVINFO kommer også og fortæller om deres arbejde og fremtidige indsatser, og så giver Nina og Niklas Schneidermann (guitarist og sangskriver i Magtens Korridorer) "minikoncert", når de synger 8. marts-kampsange mellem små fagpolitiske debatter.

Hvor: FOAs Forbundshus, Staunings Plads 1, 1790 København V
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 13.30-17.00
Alle, også ikke-FOA-medlemmer, er velkomne – og tilmelding er ikke nødvendig

LÆS MERE HER 

Kvindehuset kvindernes kampdag 2020 fest.jpg

Kvindehuset: Fest 7. marts som opvarmning

Live musik, DJ's, billig bar + og masser af kærlig kampgejst! Denne skønne cocktail har Kvindehuset i Gothersgade 37 sammensat til deres gæster, når de dagen før kvindernes kampdag inviterer til fælles opvarmning under titlen: Kamp og kærlighed.

Her er virkelig tale om ”at løfte i flok” – og skulle du have lyst til at hjælpe med festlighederne, kan du tilmelde dig til at stå i baren/døren eller optræde i løbet af aftenen. Vær opmærksom på, at Kvindehuset er et separatistisk rum og henvender sig ikke til cis-mænd. De tolererer heller ikke sexisme, racisme, homofobi, transfobi og anden dårlig opførsel.

Foreløbig program byder på optræden fra: Søsterkoret fra Christiania, Lesbisk Lyd og Me Jane.

Hvor: Kvindehuset, Gothersgade 37, 1123 København K
Hvornår: 7. marts 2020 kl. 19:00 - 03.00
Entré 30-70 kroner

LÆS MERE HER

Mino kvindernes kampdag 2020.jpg

Mino på Hovedbiblioteket: Minoritetsfeminisme

Mino Danmark er en interesseorganisation for unge minoritetsetniske danskere og for fjerde gang inviterer de til Kvindernes Internationale Kampdag, hvor de sætter fokus på mange fortolkninger af feminisme.

Temaet er identitet, forskellighed og repræsentation blandt minoritetsetniske kvinder i Danmark. Du vil møde over 20 kvinder, som på dagen vil fortælle om, hvordan de ikke er én størrelse.  Til gengæld har de alle oplevet, at deres flerkulturelle baggrunde har haft en betydning for hver deres kvindekamp. 

Programmet for aftenen står på debatter, taler og musik - og målet er at udvide den feministiske samtale ved at sætte fokus på, hvad minoritetsetniske kvinder går i møde, både i kraft af køn og etnicitet. Arrangørerne lover desuden også ”den vildeste afslutning, du endnu har set!”

Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K
Hvornår: 8. marts 2019 kl. 17.00 - 20.00
Det er gratis, åbent for alle og kræver ingen billetbestilling.

LÆS MERE HER

A Goal For Freedom_dokumentar.jpg

Filmfestivalen Shoot: Unge kvinders fodbolddrømme

Har du lyst til at komme i kampdag-humør ved (også) at se en inspirerende film, vil vi anbefale at tage ind og se dokumentarfilmen ’A Goal for Freedom’ om kvindefodbold i Afghanistan på Filmfestivalen Shoot. Det er historien om Madina Azizis kamp for kvinders ret til at spille fodbold i Afghanistan. Hendes kamp møder opbakning fra Khalida Popal, der var tidligere anfører for landsholdet, men som måtte flygte til Danmark i 2011, fordi hun blev truet.

’A Goal for Freedom’ fortæller den virkelige historie om kvinders ret til at dyrke sport i et land med stærke religiøse kræfter, hvor sporten traditionelt kun er for mænd. Det er en gribende beretning om et Afghanistan, der svinger mellem frygt og fjender, men også mod og håb. Filmen indledes denne aften af en snak med repræsentanter for The Danish Afghanistan Committee.

Hvor: Husets Biograf, Rådhusstræde 13, 1466 Kbh. K
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 18.30
Billetter koster 70 kroner og kan bestilles her.

LÆS MERE HER

Studio 51 kampdag.jpgFå bobler og udfordre både 90'er-bogen 'Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus' og dit tøjvalg på søndag hos Studio 51. (Foto: Ann-Mari Klæstrup)

Studio 51: Bloody Mary’s og tøjinspiration til kampdagen

Søstrene Mette og Marie Røgilds har netop åbnet secondhand-butikken Studio 51 på Nørrebro, og som en del af kampdagen holder de åbent med eventet *Kvinder på Mars*. Titlen er en omskrivning af John Grays selvhjælpsklassiker ’Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus’ fra 1993. De søstre mener nemlig, at den gamle kultbog opstiller farlige bokse at kategorisere kvinde- og mandekønnet i. For modsat bogens tanker, så holder mænd også barsel, ligesom kvinder stiller krav og kan være arrogante, handlekraftige og ønske action fremfor snak.

På søndag tematiserer de dette på humoristisk facon, når de hylder den ligeværdige ret til at spacy ud ved at sætte fokus på, hvor meget tøj i den sammenhæng kan gøre. De holder åbent med loppefund på stativer og serverer Bloody Mary’s, lambrusco og Mars-barer, som i de gode, gamle 90’ere. Du kan få hjælp og inspiration til helt nye måder at style dig på – mens du får rig mulighed for at snakke og hygge dig med medsøstre til et event i den lidt mindre politisk tunge ende af kvindekampsagendaen.

Hvor: Studio 51, Kapelvej 51, 2200 Kbh N.
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 12.00 - 17.00

LÆS MERE HER


CBS kvindernes kampdag 2020.jpg

CBS: Om kvindelivet efter #MeToo

Hvordan er det at arbejde og leve i en post-#MeToo verden? Det spørgsmål er centrum på Copenhagen Business School (CBS), når de fredag 6. marts varmer op til kvindernes kampdag ved at invitere dig til debatdag med interessante oplæg om netop dét emne.

Bliv klogere på, hvordan #MeToo har påvirket organisationer og virksomheder i en paneldebat med blandt andre direktør for Instituttet for Menneskerettigheder Maria Ventegodt og juraprofessor Christina Tvarnø. Mød multimedie-kunstneren Maria Kapajeva og hør om hendes syn på kunstens objektivisering af kvindekroppen i hendes videokunstværk ’Test Shooting’. Og følg debatten om hashtag-aktivisme og vold, race og seksualitet.

Eventet starter med minikoncert med queerfeminist-gruppen Følsom Front, og den slutter med vin-reception, som alle gæster er velkommen til at deltage i.

Hvor: Copenhagen Business School, Ovnhallen, Porcelænshaven 20, 2000 Frederiksberg
Hvornår: 6. marts 2020 kl. 14.00-17:30
NB! Vær opmærksom på, at arrangementet holdes på engelsk

LÆS MERE HER

Kvindernes Internationale Techdag.jpg

Dansk Erhverv: Fredag om kvinder i tech

Teknologi flyder mere end nogensinde i vores liv og hverdag – men der er (endnu ikke) en lige repræsentation mellem mænd og kvinder i tech-branchen. Heller ikke på lederplan. Derfor inviterer IT-Branchen, Dansk Erhverv og Women in Tech to dage før selve kvindernes kampdag til Kvindernes Internationale Techdag.

Her vil være masser af rum for debat og fokus på konkrete tiltag, som vil kunne vende billedet, når relevante repræsentanter fra branchen går på talerstolen og holder oplæg. Mød blandt andet:

 • Ane Halsboe Jørgensen (S), Uddannelses- og forskningsminister
 • Anja Monrad, Senior Vice President & General Manager for Dell og formand for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere
 • Natasha Friis Saxberg, adm. Direktør i IT-Branchen  
 • Casper Klynge, Tech-ambassadør
 • Susanne Mørch Koch, CEO for Danske Spil
 • Jens Aaløse, Koncerndirektør i TDC

Kvindernes Internationale Techdag

Hvor: Børsen, Slotsholmsgade, 1217 København K
Hvornår: 6. marts 2020, kl. 08.30 – 13.00
Koster 550 kroner for ikke medlemmer, gratis for medlemmer af Dansk Erhverv

LÆS MERE HER 

Aarhus - Kvindernes kampdag

Kvindernes kampdag 8 marts 2020.jpgOplev 8. marts i Aarhus. (Foto: Getty Images)

Kvindemuseet: Fremtiden – set med feministiske briller

Forestillingen om en bedre fremtid har altid været brændstof for feminister, mener de på Kvindemuseet. I denne tid kan netop fremtiden dog føles ekstra truet af klimakrise og konflikter i en globaliseret verden. Derfor har museet sammensat en hel kampdag, hvor forskellige grupper giver deres bud på håbet for fremtiden set med feministiske briller.

Mød blandt andet unge piger og drenge, der deler deres bud på feministiske fremtider inden for fx klima, ligestilling, mangfoldighed og seksualitet. Gå med til Equality March 2020 (læs mere herunder), besøg Byrådssalen og mød minoritetskvinder fra Kvindehuset i Århus i debat om ligestilling. Her vil kønsforsker Drude Dahlerup og fire politikere bagefter diskutere spørgsmålet: Hvad vil det sige at være Feminist?

Senere giver duoen ‘Nye Mennesker’ koncert, og der er suppekøkken i museumscaféen. Der er også mulighed for at se en forestilling - og slutte dagen af med stor fest på Sway ved åen under Skt. Clemens Bro.

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus (NB! Og andre steder i Aarhus - se programmet)
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 10-22.00
Det koster 20 kroner, og billetten kan købes på Kvindemuseet på dagen

LÆS MERE HER 

Kvindemuseet demo 8 marts.jpg

Equality March 2020: Feministiske Fremtider

Målet er, at Aarhus’ gader den 8. marts bliver fyldt med mennesker, der sammen går i demonstration for at sprede budskabet om mangfoldige fremtider for alle. Inden marchen får lokale unge og aktivister ordet.

Du er velkommen til at tage venner og familie med under armen, og der opfordres til at skrive fremtidshåb på bannere og lufte stemmebåndet med opråb under parolerne:

💛Fremtiden er antiracistisk
💜Fremtiden er LGBT+ inkluderende
💚Fremtiden er grøn
💙Fremtiden er anti-abelistisk
💜Fremtiden er sexet med samtykke
💛Fremtiden er mangfoldig

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 13.00 - 14.00

LÆS MERE HER

Odense - Kvindernes Kampdag

Kvindernes kampdag ung kvinde.jpgI landets tredjestørste by, Odense, fejrer de også 8. marts. (Foto: Getty Images)  

LO Fyn og AOF: Kvindekamp til debat

Igen i år afholder LO Fyn og AOF et arrangement i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. De inviterer i år til oplæg og debat med tre stærke oplægsholdere:

 • Trine Bramsen, Forsvarsminister
 • Line Gessø Hansen, næstforkvinde Kvinderådet
 • Majbrit Berlau, næstformand Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det hele krydres med musik. Der serveres snacks, og der vil være mulighed for at købe drikkevarer. Formand for LO Fyn, Helle Nielsen, holder en tale ved arrangementets start.

Hvor: Kulturmaskinen (caféen), Farvergården 7, 5000 Odense C
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 17.30-20.30
Arrangementet er for alle og gratis – tilmelding nødvendigt via AOF's hjemmeside eller på 69160600

LÆS MERE HER 

Odense kvindernes kampdag 2020.jpg

OVER HELE LANDET:

imageoh4hs.png

Fra computeren: Få flere kvinder på Wiki

Sidste år stod vi her på ALT.dk bag et arrangement sammen med Wikimedia Danmark og KVINFO, hvor vi satte fokus på at få rettet op i en markant ubalance: 

Kun én ud af fem profiler på den danske version af Wikipedia var om en kvinde.

LÆS OGSÅ: Hver gang én kvinde bliver beskrevet på Wikipedia, er der fire historier om mænd

I år fortsætter Wikimedia Danmark projektet, og her kan DU selv være med til at skrive profiler om oversete kvinder, så deres bedrifter kan blive delt med verden. Du behøver ikke at være stor skribent for at kunne bidrage. Hold dine tekster faktuelle og neutrale. 

Det er overraskende let at oprette sig som bruger på Wikipeida, og du kan læse meget mere om, hvordan du gør - og om selve #Flerekvinderpåwiki-projektet - lige her.

Læs også guiden: Så let er det at oprette nye personer i Wikipedia

Kvindernes Internationale Kampdag

 • Kvindernes internationale kampag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts. 
 • Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
 • Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
 • Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning. 

LÆS MERE: Kvindernes kampdag: De bedste interviews og debatter

Kvindernes internationale kampdag .jpgFN udnævnte i 1975 den 8. marts som internationale kvindedag. (Foto: Getty Images)