Kvindernes Kampdag København Aarhus Odense 2020
Foto: Getty Images Marker Kvindernes kampdag med alt fra debat og koncerter til fest og museumsbesøg.

Arrangementer til Kvindernes Kampdag 2020

8. marts: Her kan du fejre Kvindernes kampdag 2020

Luft de røde strømper i det bedste selskab. Vi guider til spændende arrangementer på Kvindernes Internationale Kampdag.

Mænd og kvinder levede vidt forskellige liv for blot lidt over 150 år siden, hvor kvinder ikke havde ret til at stemme, de måtte ikke tjene penge, og de havde ikke ret til at bestemme over deres egen krop.

Spoler vi frem til 2020, er der sket masser af positive forandringer – men der er i den grad stadig vigtige kampe at kæmpe på ligestillingsområdet, både herhjemme og internationalt.

LÆS MERE: Simone de Beauvoir kæmpede din kamp, længe inden du kunne stave til ligestilling

Vidste du for eksempel, at når det gælder lønområdet og magtfulde job, så halter kvinder (stadig) gevaldigt efter mænd. 

Om du har lyst til at gå på barrikaderne, støtte op om gode initiativer, blive klogere på kønsproblematikker eller få vækket kampgejsten med gode mennesker omkring dig, så er der et væld af muligheder på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts – eller dagene omkring.

Vi har her udvalgt vores bud på vigtige, sjove og festlige events, som du kan tage til:

 1. København
 2. Aarhus
 3. Odense
 4. Over hele landet

(NB! Listen opdateres løbende efterhånden, som der kommer nye arrangementer på plakaten...)

God kampdag herfra!

København - Kvindernes kampdag

Kvindernes kampdag 2020.jpgDer er masser af bud på en spændende 8. marts i hovedstaden. (Foto: Getty Images)

HUN SOLO: 5 kvindekoncerter på Hotel Cecil

Fem forskellige kvindelige musikere kommer og giver hver deres solokoncert for at markere Kvindernes Internationale Kampdag, når koncertformatet HUN SOLO for tredje år i streg gæster de lækre omgivelser på spillestedet Hotel Cecil.

Navnene på de udvalgte artister afsløres løbende frem mod den 8. marts, hvilket du kan følge på eventets Facebook-side. Tidligere år har stærke navne som svenske Jenny Wilson, Pernille Rosendahl, Drew og Selina Gin fra Nelson Can spillet på kampdagen. En ting er sikkert: Som altid vil årets line-up igen have fokus på at vise diversiteten og talentmassen blandt kvinder på den nordiske musikscene.

Hvor: Hotel Cecil, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 20:00
Billetter koster 150 kroner og kan købes her

LÆS MERE HER  

Kvinfo kvindernes kampdag vega 2020.jpg

KVINFO: Kæmpe fest på VEGA

For sjette år i træk inviterer KVINFO til kampdagsarrangement på VEGA – hvor du både kan feste og blive klogere. Aftenen starter med musik, underholdning og inspirerende taler af udvalgte markante personligheder, der på hver deres måder har deltaget i ligestillingsdebatten i løbet af året. Bagefter fortsætter efterfesten på Idealbar, hvor der plejer at være fuld fart på dansegulvet.

Programmet bliver løbende offentliggjort på begivenhedens Facebook-side. Her skriver de også, at der de seneste år har været udsolgt lang tid før 8. marts, så du skal muligvis være hurtig, hvis du vil med…

KVINFOs 8. marts fest i Vega
Hvor:
 VEGA – Store Vega, Enghavevej 40, 1674 København
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 19 (dørene åbner kl. 18)
Billetter koster 195 kroner og kan købes her
 
LÆS MERE HER

Antikken 0012 photo Kim Nilsson © Ny Carlsberg Glyptotek.jpg(Foto: Kim Nilsson © Ny Carlsberg Glyptotek)

Glyptoteket: Kvindekroppe og kvinder i kunst

En idealiseret forestilling om, hvordan kvindekroppen bør se ud, er (desværre) ikke et moderne fænomen alene skabt af eksempelvis modebranchen eller popindustrien. Inden for kunstens verden har netop kvinders kroppe gennem årtusinder afspejlet samtidens idealforestillinger.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag giver Glyptoteket en særrundvisning i deres store udstilling, hvor de fortæller om kvinden som motiv, det mandlige blik på kvindekroppen og kvindelige kunstnere i den historisk set mandsdominerede kunstverden.

Bliv klogere på kunstens kvindelige arketyper, når rundviserne deler ud af deres viden om ikoniske, historiske og mytologiske kvindefigurer – helt fra antikkens Afrodite til det 19. århundredes kvindeskildringer.

Hvor: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København V
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 12 - 13
NB! Omvisningerne er gratis, når entréen til museet er betalt, men der er et begrænset antal billetter til dem. Billetterne kan ikke forudbestilles, men afhentes i billetsalget på dagen. Der udleveres max to billetter pr. person. 

LÆS MERE HER 

Dansk Erhverv: Fredag om kvinder i tech

Teknologi flyder mere end nogensinde i vor alle sammens liv og hverdag – men der er (endnu ikke) en lige repræsentation mellem mænd og kvinder i tech-branchen. Det gælder også på lederplan. Derfor inviterer IT-Branchen, Dansk Erhverv og Women in Tech to dage før selve kvindernes kampdag til Kvindernes Internationale Techdag.

Her vil være masser af rum for debat og fokus på konkrete tiltag, som vil kunne vende billedet, når relevante repræsentanter fra branchen går på talerstolen og holder oplæg. Mød blandt andet:

 • Ane Halsboe Jørgensen (S), Uddannelses- og forskningsminister
 • Anja Monrad, Senior Vice President & General Manager for Dell og formand for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere
 • Natasha Friis Saxberg, adm. Direktør i IT-Branchen  
 • Casper Klynge, Tech-ambassadør
 • Susanne Mørch Koch, CEO for Danske Spil
 • Jens Aaløse, Koncerndirektør i TDC

Kvindernes Internationale Techdag

Hvor: Børsen, Slotsholmsgade, 1217 København K
Hvornår: 6. marts 2020, kl. 08.30 – 13.00
Koster 550 kroner for ikke medlemmer, gratis for medlemmer af Dansk Erhverv

LÆS MERE HER 

Aarhus - Kvindernes kampdag

Kvindernes kampdag 8 marts 2020.jpgOplev 8. marts i Aarhus. (Foto: Getty Images)

Kvindemuseet: Fremtiden – set med feministiske briller

Forestillingen om en bedre fremtid har altid været en del af brændstoffet for feminister, mener de på Kvindemuseet. I denne tid kan netop fremtiden dog føles ekstra truet af klimakrise, krige og konflikter og en usikker velfærdsstat i en globaliseret verden. 

Derfor bliver der skuet ud i fremtiden på kvindernes kamp- og festdag, når Kvindemuseet giver en række forskellige grupper mulighed for at give deres bud på, hvordan den feministiske fremtid kan se ud. Der er fokus på, hvordan vi kan stå sammen og skabe en mangfoldig verden med en bedre og mere ligestillet fremtid for os alle. Eller sagt på en anden måde: Hvad er det egentlig for en verden og et samfund, vi ønsker at overdrage til vores børn?

NB! Det endelige programmet er ikke offentliggjort endnu…

Kvindemuseet: Feministiske Fremtider

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 10-22.00
Det koster 20 kroner, og billetten kan købes på Kvindemuseet på dagen

LÆS MERE HER 

Odense - Kvindernes Kampdag

Kvindernes kampdag ung kvinde.jpgI landets tredjestørste by, Odense, fejrer de også 8. marts. (Foto: Getty Images)  

LO Fyn og AOF: Kvindekamp til debat

Igen i år afholder LO Fyn og AOF et arrangement i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. De inviterer til oplæg og debat med en aktuel oplægsholder 8. marts kl. 17.00 - 20.00. Årets tema er endnu ikke offentliggjort.

Formand for LO Fyn, Helle Nielsen, holder en tale ved arrangementets start.

Hvor: Kulturmaskinen (caféen), Farvergården 7, 5000 Odense C
Hvornår: 8. marts 2020 kl. 18-21
Arrangementet er for alle og gratis – tilmelding nødvendigt via AOF's hjemmeside eller på 69160600

LÆS MERE HER 

OVER HELE LANDET:

imageoh4hs.png

Gør en forskel fra stuen: Flere kvinder på Wiki

Sidste år stod vi her på ALT.dk bag et arrangement sammen med Wikimedia Danmark og KVINFO, hvor vi satte fokus på at få rettet op i en markant ubalance: At kun én ud af fem profiler på den danske version af Wikipedia var om en kvinde.

LÆS OGSÅ: Hver gang én kvinde bliver beskrevet på Wikipedia, er der fire historier om mænd

I år fortsætter Wikimedia Danmark projektet, og her kan DU selv være med til at skrive om disse kvinder, så deres bedrifter kan blive delt med verden.

Det er overraskende let at oprette en bruger – og du kan læse meget mere om hvordan og om selve #Flerekvinderpåwiki-projektet her.

Læs også: Sådan (let!) opretter du nye personer i Wikipedia

Kvindernes Internationale Kampdag

 • Kvindernes internationale kampag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts. 
 • Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
 • Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
 • Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning. 

LÆS MERE: Kvindernes kampdag: De bedste interviews og debatter

Kvindernes internationale kampdag .jpgFN udnævnte i 1975 den 8. marts som internationale kvindedag. (Foto: Getty Images)