Kvindernes Kampdag København Aarhus Odense 2020

Foto: Getty Images Marker kampdagen med spændende arrangementer, som du kan deltage i fra din computer.

Arrangementer til Kvindernes Kampdag 2021

Kvindernes Kampdag 2021: Her er 13 steder, hvor du kan fejre 8. marts

Luft de røde strømper i det bedste selskab. Vi guider her til spændende arrangementer på kvindernes kampdag. I år med digitale events, så du kan følge med hjemmefra - men stadig sammen med andre.

Selvom vi er midt i en "corona-tid", så lever Kvindernes Internationale Kampdag stadig den 8. marts!

Der er nemlig (fortsat) brug for fokus på ligestilling, både herhjemme og internationalt.

Vidste du fx, at kvinder STADIG får mindre i løn og bestrider langt færre magtfulde job i Danmark?

Mængden af sexisme på danske arbejdspladser, kvinders manglende repræsentation som kilder i medierne og alvorlige problemer på landets fødegange er andre områder, hvor der også fortsat er store problemer. ALT.dk sætter i denne tid i samarbejde med krisecenteret Danner også fokus på vold mod kvinder i danske hjem, som er skræmmende udbredt, tabubelagt og finder sted i det skjulte. 

LÆS MERE: ALT.dk mener: "Vi har alle et ansvar for at handle, når vi fatter mistanke om vold”

Og listen er (desværre) længere end det... Derfor er kvindernes kampdag i den grad stadig relevant.

Om du vil støtte gode initiativer, søger mere viden om kønsproblematikker eller ønsker at vække kampgejsten i dig, er der et væld af muligheder den 8. marts i år – som alle er corona-tilpassede.

Vi har her samlet gode bud på vigtige og festlige events, som du kan tage til:

God kampdag herfra! 💪

KVINFO Kvindernes kampdag 2021.jpg

KVINFO: Kæmpe fejring online

Normalt er det fysisk på spillestedet Vega i København, at KVINFO i flere år har afholdt kampdags-arrangement, men i år har de måttet tænke anderledes. Derfor inviterer de nu alle til at deltage i et stort online live-event med fest og power kvinder.

Det bliver en aften med inspirerende taler, hilsner fra hele verden og interviews med seje mennesker, der har skabt forandringer i det seneste år. Der er også musiske indslag og et online-”afterparty”. Årets vært er P3's Maria Fantino, som selv stod frem sidste år og fortalte om at blive krænket af en chef i DR. 

Eventet er gratis, og du kan se med via Facebook eller live-streaming på Zoom. Zoom-linket deler KVINFO, når vi er tættere på datoen.

Hvor: Online. Tilmelding via Facebook 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 20.00-21.30

ALT for damerne kampdag instagram .jpg

5 stærke kvinder om sexismedebatten

På Instagram kan du også holde Kvindernes Kampdag i godt selskab, når fem markante kvindeprofiler har sagt ja til at lade sig interviewe live om, hvad der har overrasket dem i det sidste halve års sexismedebat; hvad har de lært - og hvordan holder vi fast?

Mød Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt, jurist og debattør Natasha Al-Hariri, forfatter Katrine Engberg og iværksætter Mia Wagner.

I en stribe live-interviews på ALT for damernes Instagram-profil taler de med bladets chefredaktør Rikke Dal på kampdagen. Og DU kan også stille spørgsmål til dem - følg med på ALT for damernes Instagramside.

Hvor: Online. Gratis. Se med her
Hvornår: 8. marts 2021- fra klokken 11 til 13.30, og som følger kan du se med og selv stille spørgsmål undervejs. Hvis du stiller et spørgsmål, er du med i lodtrækningen om tre abonnementer på ALT for damerne.

LÆS OGSÅ: ALT for damerne afholder stort LIVE-event på Instagram: ”Det er oplagt at gøre status”

Konference - STOP vold mod kvinder!.jpg

Konference: STOP vold mod kvinder!

Kom med i Folketinget på kampdagen til konference om vold mod kvinder. Her har politikerne sagt ja til at tale med syv organisationer, som alle til daglig kæmper for ligestillingen - og som derfor kan fortælle politikerne om deres virkelighed.

De syv organisationer er: Center for Magtanalyse, DannerAfro Danish Collective, Feminisme for Børn, Kvinder gør modstand, Københavns Unge Feminister og DareGender.

Der er lagt op til samtale om, hvordan vold påvirker kvinder, og hvordan vi kan forebygge volden gennem uddannelse, oplysning og kulturforandring. For vold lever i alle afkroge af samfundet. Danners direktør Lisbeth Jessen holder den indledende tale. 

Organisationerne har også inviteret eksperter med på dagen; det vil sige personer, som har været udsat for vold, vidensperson der arbejder på området, samt kønsforskere til at dele deres erfaringer med politikerne på Christiansborg.

Bak op om sagen og følg med live, når konferencen streames mellem kl. 13-16.

Hvor: Online. Tilmelding til konferencen skal ske via e-mail Stopvoldmodkvinder@gmail.com
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-16.00

Fagbevægelsens Hovedorganisation.jpg

Fagbevægelsen: Kom til 'Kvindernes virtuelle kampdag'

Hvis du får tid midt på dagen, kan du se oplæg og taler, når Fagbevægelsens Hovedorganisation inviterer til ’Kvindernes virtuelle kampdag’. Under mottoet ”sammen mod sexisme – en fælles sag” er årets fokus på krænkelser på arbejdspladsen.

Mød Peter Hummelgaard, beskæftigelses- og ligestillingsminister, som vil tale om sexisme og ligestilling på arbejdsmarkedet. Hør foredragsholder og forfatter Pia Fris Laneths oplæg om ligestillingskampen i et historisk perspektiv - og bliv klogere, når næstformand i FH, Majbritt Berlau, fortælle om fagbevægelsens initiativer i kampen mod sexisme.

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.30-15.00

arbejdermuseet.jpg

Arbejdermuseet: Foredrag om Marie Christensen

Start din morgen på kampdagen med den spændende fortælling om en af Danmarkshistoriens helt store heltinder for 150 år siden, nemlig Marie Christensen.

Arbejdermuseet byder alle på et gratis skud kvindehistorie, når forfatter og etnolog Michella Jensen live fra museets café beretter om Marie Christensen og hendes livslange kamp for tjenestepigerne og for kvinders rettigheder. Du kan se med hjemme fra din computer via livestream.

Hvor: Læs mere her
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 09.00-09.45

CBS kvindernes kampdag.jpg

CBS: Sexisme og den akademiske verden

Hvordan har kampen mod sexisme påvirket den akademiske verden? Det er fokus for det online arrangement, som Copenhagen Business School (CBS) afholder på kvindernes kampdag 2021.

Hør om en ny håndbog, som skal hjælpe samtalen om sexisme på landets arbejdspladser. Mød gæster fra Tyskland, som fortæller om sexisme i deres land inden for den akademiske verden – og deltag i paneldebatten med blandt andre professor Anja C. Andersen, som har taget iniativ til SexismEDU, læge Maja Holt Højgaard, som står bag #UdenTavshedspligt, og politikerne Camilla Søe og Maria Gudme, der var med til at starte #Enblandtos.

Der vises også en trailer til den amerikanske dokumentar ‘Picture A Scientist’ om kvindelige forskere. Du vil modtage et link for at se den fulde dokumentar efter begivenheden.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. 

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-14.55
NB! Vær opmærksom på, at arrangementet holdes på engelsk

KØN Kvindemuseet kvindernes kampdag.jpg

Museet KØN m.fl. – Ligestilling i en krisetid

I Aarhus ligger museet KØN (tidligere Kvindemuseet, red.), der er gået sammen med KvindePolitisk Forum, Kvindehuset, Mellemfolkeligt Samvirke, LGBT+ og andre aktivister, samt lokale fagforeninger om at skabe en anden slags kampdag, hvor du kan følge hjemmefra skærmen.

I år er temaet ’ønsket om en bedre fremtid’. For selvom vi lever midt i en pandemi – en krisetid – er deres holdning, at det ikke gør ønsket om ligestilling mindre relevant.

Forskellige events, politiske debatter og oplæg er spredt ud over dagen den 8. marts. Du kan fx blive klogere på social kontrol, hverdagens (underbetalte) helte i sundhedssektoren og se med på stream fra New Zealand, hvor regeringen netop har vedtaget en banebrydende ligestillingslov. 

Hvor: Online og fysisk. Læs mere her, hvor du kan se dagens fulde program 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-20.30

Equality March 2021: Aarhus skjulte feministiske skatte

AARHUS - fysisk: Er du i Aarhus på dagen, kan du deltage i en interaktiv skattejagt kaldet Equality March 2021: Aarhus skjulte feministiske skatte mellem kl. 15 og 20. Du starter ved museet KØN, hvor du får udleveret et skattekort og kan lave et protestskilt. Derefter går du rundt i byen til en række poster med forskellige temaer, som er planlagt og udført af seje, lokale aktivister. Læs mere her.

Akademiske fagbevægelse kvindernes kampdag 2021.jpg

Akademikerne: Ligestilling anno 2021?

Ligestilling, sexisme og køn kom øverst på den politiske dagsorden sidste år - til dette kampdagsevent afholdt af Den akademiske fagbevægelse stilles spørgsmålene: Hvad er næste skridt? Hvordan sørger vi for, at det fornyede fokus på sexisme og manglende ligestilling også fører til reel forandring?

De har derfor inviteret en række stærke stemmer til at give deres bud på de vigtigste ligestillingspolitiske udfordringer netop nu, og ikke mindst, hvordan vi får dem løst.

Mød bl.a. ligestillingsminister Peter Hummelgaard, direktør i Kvinderådet Lise Johansen, murer og debattør Mette Schack Dahlmann, samt Maria Gudme, Camilla Søe, Sigrid Friis, og Freja Fokdal (alle initiativtagere til #enblandtos).

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 16.00-17.30

Det jødiske samfund kvindernes kampdag.jpg

Jødisk Informationscenter: Ligeværdige, men ikke de samme

Hvad er egentlig op og ned i debatten om ligestillings- og sexisme? Mød den feministiske debattør Ekaterina Andersen, når Jødisk Informationscenter inviterer til en online talk på Kvindernes Kampdag. 

Stræber vi efter ligestilling eller ligeværd? Ifølge Ekaterina Andersen er det ikke det samme, og hun mener, at man kan bruge den jødiske mysticisme Kabbalah og biblen til at forstå, hvad det vil sige at være kvinde, og hvordan mænd og kvinder kan blive lige, uden at blive ens.

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.00-20.30

Musik kvindernes kampdag.jpg

Dansk Rock Samråd: Ligestilling i musikbranchen?

Kun 10 % af Kodas udbetalinger i 2020 gik til kvindelige musikere. Hvordan kan det lade sig gøre?

Musikorganisation Dansk Rock Samråd, ROSA, sætter sammen med Gellerup Forsamlingshus fokus på (u)lighed i den danske musikbranche med dette online event, hvor musikerne Emilie Espichicoque og Sara Mouritzen vil fortælle om deres erfaringer fra musikbranchen og forsøge at belyse de kønsbetonede problemstillinger. Der vil også være live musik undervejs.

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.00-20.15

Kvindernes Kampidrætsdag 2021.jpg

Idræt og hunkøn: Kvindernes Kampidrætsdag 2021

Kan en kvinde sparke r.. i kampsportens verden? Kæmpe JA. Desværre er blot 3 ud af 10 kampidrætsudøvere kvinder, og de møder mange fordomme om, hvad det vil sige at dyrke kampidræt som kvinde.

Derfor kvinder i foreninger for alt fra judo og kickboxing til brydning og fægtning gået sammen om at holde en kampdag i deres ånd - så flere seje hunkøn måske får lyst til at prøve kræfter med kampsport og kampkunst.

De vil på dagen derfor invitere til forskellige online oplæg med fokus på kvinder i kampidræt.

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 - tidpunkter er ikke oplyst endnu, men følg link ovenfor

Kvinder i kamp - program 2021.jpg

Kvinder i Kamp: Taler fra hele landet

Kom til digitalt aftenmøde under overskriften: Styrk kvindesolidariteten – fælles kamp, som Kvinder i kamp inviterer til.

Fokus er på lige løn, stop vold mod kvinder, sociale rettigheder for alle kvinder og international solidaritet. Der vil være taler fra flere danske byer.

Hvor: Online og fysisk
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.00-20.00

Ballerup Bibliotek kvindernes kampdag mænd og metoo.jpg

Bibliotek: Mænd og #MeToo - kvindernes kampdag 2021

Ballerup Bibliotek inviterer til en talk med Anders Haahr Rasmussen, der er journalist, forfatter og foredragsholder. Han har bl.a. skrevet bogen ’En fandens mand’, hvor han fortæller sin egen historie om at være hvid, heteroseksuel mand i en feministisk tidsalder. 

Han vil tale om at føle sig truet af #metoo, men samtidig se kampagnen som en gevinst. Om frustrationer, men også om glæden ved feminismen.

Arrangementet er gratis og kræver ikke billetbestilling. Du kan se med via Ballerup Bibliotekernes Facebook-side

Hvor: Online. Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.30-20.30

Kvindernes Internationale Kampdag

  • Kvindernes internationale kampag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts. 
  • Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
  • Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
  • Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning. 

LÆS MERE: Kvindernes kampdag: De bedste interviews og debatter

Kvindernes internationale kampdag .jpgFN udnævnte i 1975 den 8. marts som internationale kvindedag. (Foto: Getty Images)