Kvindernes Kampdag København Aarhus Odense 2020
Foto: Getty Images Marker kampdagen med spændende arrangementer, som du kan deltage i fra din computer.

Arrangementer til Kvindernes Kampdag 2021

8. marts: Her kan du (ONLINE) fejre Kvindernes Kampdag 2021

Luft de røde strømper i det bedste selskab. Vi guider her til spændende arrangementer på kvindernes kampdag. I år er der fokus på digitale events, så du kan følge corona-sikkert med hjemmefra - men stadig sammen med andre.

Selvom vi er midt i en "corona-tid", så lever Kvindernes Internationale Kampdag stadig den 8. marts!

Der er nemlig (fortsat) brug for fokus på ligestilling. Vi skal ikke mere end lidt over 150 år tilbage, før kvinder og mænd levede MARKANT forskellige liv i Danmark. Dengang havde kvinder ikke ret til at stemme, de måtte ikke tjene penge, og de kunne ikke bestemme over deres egen krop.

Spoler vi frem til 2021, er der sket mange positive forandringer, som ligestiller kønnene – men der er desværre stadig vigtige kampe at kæmpe, både herhjemme og internationalt.

LÆS MERE: Stop hetzen mod Sofie Linde – vi er mange, der ikke har sat navn på

Vidste du fx, at kvinder STADIG får mindre i løn og bestrider langt færre magtfulde job?

Mængden af sexisme på danske arbejdspladser, kvinders manglende repræsentation som kilder i medierne og alvorlige problemer på landets fødegange er andre områder, hvor der også fortsat er store problemer.

Og listen er (desværre) længere end det... Derfor er kvindernes kampdag i den grad stadig relevant – og en dag, hvor vi alle kan blive klogere.

Om du vil støtte gode initiativer, søger viden om kønsproblematikker eller vil vækket kampgejsten i dig, er der et væld af muligheder den 8. marts i år – som alle er corona-tilpassede, så du kan se med online.

Vi har her samlet disse gode bud på vigtige og festlige events, som du kan tage til:

God kampdag herfra!

KVINFO Kvindernes kampdag 2021.jpg

KVINFO: Kæmpe fejring online

Normalt er det fysisk på spillestedet Vega i København, at KVINFO i flere år har afholdt kampdags-arrangement, men i år har de måttet tænke anderledes. Derfor inviterer de nu alle til at deltage i et stort online live-event .

Her byder de på spændende gæster, inspirerende taler, hilsner fra hele verden og interviews med seje mennesker, der har skabt forandringer i det seneste år. Der er også musiske indslag og et online-”afterparty”. Årets vært er P3's Maria Fantino, som selv stod frem sidste år og fortalte om at blive krænket af en chef i DR. 

Eventet er gratis, og du kan se med via Facebook eller live-streaming på Zoom. Zoom-linket deler KVINFO, når vi er tættere på datoen.

Hvor: Tilmelding via Facebook 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 20.00-21.30

Fagbevægelsens Hovedorganisation.jpg

Fagbevægelsen: Kom til 'Kvindernes virtuelle kampdag'

Hvis du får tid midt på dagen, kan du se oplæg og taler, når Fagbevægelsens Hovedorganisation inviterer til ’Kvindernes virtuelle kampdag’. Under mottoet ”sammen mod sexisme – en fælles sag” er årets fokus på krænkelser på arbejdspladsen.

Mød Peter Hummelgaard, beskæftigelses- og ligestillingsminister, som vil tale om sexisme og ligestilling på arbejdsmarkedet. Hør foredragsholder og forfatter Pia Fris Laneths oplæg om ligestillingskampen i et historisk perspektiv - og bliv klogere, når næstformand i FH, Majbritt Berlau, fortælle om fagbevægelsens initiativer i kampen mod sexisme.

Hvor: Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.30-15.00

arbejdermuseet.jpg

Arbejdermuseet: Foredrag om Marie Christensen

Start din morgen på kampdagen med den spændende fortælling om en af Danmarkshistoriens helt store heltinder for 150 år siden, nemlig Marie Christensen.

Arbejdermuseet byder alle på et gratis skud kvindehistorie, når forfatter og etnolog Michella Jensen live fra museets café beretter om Marie Christensen og hendes livslange kamp for tjenestepigerne og for kvinders rettigheder. Du kan se med hjemme fra din computer via livestream.

Hvor: Læs mere her
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 09.00-09.45

CBS kvindernes kampdag.jpg

CBS: International kvindernes kampdag

Hvordan har kampen mod sexisme påvirket den akademiske verden? Det er fokus for det online arrangement, som Copenhagen Business School (CBS) afholder på kvindernes kampdag 2021.

Hør om en ny håndbog, som skal hjælpe samtalen om sexisme på landets arbejdspladser. Mød gæster fra Tyskland, som fortæller om sexisme i deres land inden for den akademiske verden – og deltag i paneldebatten med blandt andre professor Anja C. Andersen, som har taget iniativ til SexismEDU, læge Maja Holt Højgaard, som står bag #UdenTavshedspligt, og politikerne Camilla Søe og Maria Gudme, der var med til at starte #Enblandtos.

Der vises også en trailer til den amerikanske dokumentar ‘Picture A Scientist’ om kvindelige forskere. Du vil modtage et link for at se den fulde dokumentar efter begivenheden.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. 

Hvor: Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-14.55
NB! Vær opmærksom på, at arrangementet holdes på engelsk

KØN Kvindemuseet kvindernes kampdag.jpg

Museet KØN m.fl. – Ligestilling i en krisetid

I Aarhus ligger museet KØN (tidligere Kvindemuseet, red.), der er gået sammen med KvindePolitisk Forum, Kvindehuset, Mellemfolkeligt Samvirke, LGBT+ og andre aktivister, samt lokale fagforeninger om at skabe en anden slags kampdag, hvor du kan følge hjemmefra skærmen.

I år er temaet ’ønsket om en bedre fremtid’. For selvom vi lever midt i en pandemi – en krisetid – er deres holdning, at det ikke gør ønsket om ligestilling mindre relevant.

Forskellige events, politiske debatter og oplæg er spredt ud over dagen den 8. marts. Du kan fx blive klogere på social kontrol, hverdagens (underbetalte) helte i sundhedssektoren og se med på stream fra New Zealand, hvor regeringen netop har vedtaget en banebrydende ligestillingslov. 

Hvor: Læs mere her, hvor du kan se dagens fulde program 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 13.00-20.30

kvinder i kamp.jpg

Kvinder i Kamp: Online

Kom til digitalt aftenmøde under overskriften: Styrk kvindesolidariteten – fælles kamp, som Kvinder i kamp inviterer til.

Fokus er på lige løn, stop vold mod kvinder, sociale rettigheder for alle kvinder og international solidaritet. Der vil være taler fra flere danske byer.

Hvor: Læs mere her
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.00-20.00

Ballerup Bibliotek kvindernes kampdag mænd og metoo.jpg

Bibliotek: Mænd og #MeToo - kvindernes kampdag 2021

Ballerup Bibliotek inviterer til en talk med Anders Haahr Rasmussen, der er journalist, forfatter og foredragsholder. Han har bl.a. skrevet bogen ’En fandens mand’, hvor han fortæller sin egen historie om at være hvid, heteroseksuel mand i en feministisk tidsalder. 

Han vil tale om at føle sig truet af #metoo, men samtidig se kampagnen som en gevinst. Om frustrationer, men også om glæden ved feminismen.

Arrangementet er gratis og kræver ikke billetbestilling. Du kan se med via Ballerup Bibliotekernes Facebook-side

Hvor: Læs mere her 
Hvornår: 8. marts 2021 kl. 19.30-20.30

Kvindernes Internationale Kampdag

  • Kvindernes internationale kampag er siden 1921 blevet markeret hvert år den 8. marts. 
  • Tanken om en international kampdag for kvinder blev født i København i 1910 på en socialistisk kvindekongres. Kongressen blev afholdt på Jagtvej 69.
  • Hovedformålet med de første kampdage var særligt fire mærkesager: At kvinder skulle have valgret, kampen mod krigsfaren, kampen for omsorg af mødre og børn og kampen mod prisstigninger.
  • Fra 1974 fik kampdagen nyt liv, da Rødstrømperne og kvindebevægelsen tog den til sig. Da havde fokus rykket sig til at handle om temaer som krop, seksualitet og husholdning. 

LÆS MERE: Kvindernes kampdag: De bedste interviews og debatter

Kvindernes internationale kampdag .jpgFN udnævnte i 1975 den 8. marts som internationale kvindedag. (Foto: Getty Images)