Jeg føler mig kvalt af min manipulerende søster

Foto: Getty Images Min søster er manipulerende og jaloux på mit liv, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg føler mig kvalt af min manipulerende søster

Min søster er både manipulerende og jaloux på mit liv. Nu har mine forældre givet mig en uges ferie med min søster, men jeg magter ikke en uge alene med hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Min søster er både manipulerende og jaloux på mit liv. Nu har mine forældre givet mig en uges ferie med min søster, men jeg magter ikke en uge alene med hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om manipulerende søster

Jeg er en 24-årig kvinde, der har et problem med min søster, som jeg gerne vil høre din mening om. Sidste sommer mødte jeg ham, som jeg vil kalde for manden i mit liv. Jeg havde på det tidspunkt været single i nogle år og var derfor virkelig klar til kærligheden. Min søster på 27 år kunne dog på ingen måde dele min glæde. Tværtimod fik hun det dårligt og bebrejdede mig, hver gang vi var sammen. Hun begyndte at manipulere mig og tale om, at vores forhold var gået i stykker på grund af min kæreste. Ifølge min mor er min søster dybt jaloux på mig, det er derfor, hun opfører sig, som hun gør. Vores forhold er kun blevet dårligere, fordi hun hele tiden prøver at styre mig og blander sig i, hvor meget og hvornår min kæreste skal have lov til at komme i familien. 

LÆS OGSÅ: Jeg er 27 år og føler mig udstødt af mine søstre

Jeg har af den grund lagt afstand til min søster, også selvom jeg flere gange har forsøgt at tale med hende, men uden held.  Nu har jeg så lige fået en ”gave” af mine forældre, fordi jeg er færdig med min uddannelse: En uges ferie alene med min søster – jeg ved fra min mor, at det var min søsters idé. Jeg eksploderede indvendigt, da jeg fik gaven. Jeg føler, at min søster stadigvæk ikke har forstået noget og bare ville "kapre" mig igen og nu ser muligheden for at gøre det. 

Jeg magter ikke en uges ferie alene med hende. Jeg har faktisk slet ikke lyst til at se hende, selvom jeg selvfølgeligt ønsker hende det bedste. Hvad gør jeg dog? 

Vibeke Dorph råder til at lægge en venlig distance til søsteren

Jeg tror helt sikkert, at din mor har ret, når hun siger, at din søsters opførsel bunder i jalousi. Hun er jo ikke bare din søster, hun er også din storesøster. Derfor tror jeg, at det, at du har fået en kæreste, aktiverer flere problematikker hos hende: Dels er hun bange for at miste dig og din fortrolighed, dels kunne hun sikkert også godt tænke sig at få en kæreste, og når det så er dig, hendes lillesøster, der finder kærligheden, ja, så føler hun sig sikkert efterladt alene på perronen, mens du drøner ud i livet for fuld fart. 

LÆS OGSÅ: Min far forkæler min uansvarlige storebror

Den virkelighed forsøger hun så nu at lave om på ved at forsøge at lave om på dig. I stedet for at tænke over, hvad det er, hun selv vil med sit liv, så spilder hun tiden på at forsøge at bremse dig, fordi hun på den måde tror, at hun kan slippe for at tage stilling til sit eget stillestående liv. Det er på ingen måde en sund vej for hende at gå, og det kan godt undre mig, at dine forældre ikke har kunnet gennemskue hendes bevæggrunde for, at de skulle give jer den rejse. For de burde vide, at den rejse nok er det sidste ikke bare du, men også din søster har brug for. For nej, din søster skal ikke forhindre dig i at vokse og udvikle dig, din søster skal selv vokse og udvikle sig. 

Derfor er mit råd til dig, at du venligt, men bestemt, fortæller din søster, at du ikke har tænkt dig at tage med hende ud at rejse. Du skal i det hele taget lægge en venlig distance til hende og ad den vej tvinge hende til at flytte sit fokus væk fra dig og ud på den verden, der ligger åben og bare venter på hende.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv og Livsstil