Kan jeg tillade mig at slå op med min plagsomme mor? Vibeke Dorphs brevkasse

Kan jeg tillade mig at slå op med min plagsomme mor?

Jeg er ikke på toppen, men det forstår min mor ikke. Hun mener, at jeg sagtens kan tage mig af hende og være der for hende hele tiden. Nu er det ved at være alt for meget, og jeg overvejer at droppe al kontakt til hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mor, der ikke forstår grænser

Jeg er sygemeldt med stress og har søgt seniorpension, som jeg håber og venter på, skal gå igennem. Jeg har dog stadigvæk et problem, der plager mig, og det er min gamle mor. Hun har altid været utrolig krævende og er det fortsat.

Hun kan simpelthen ikke forstå, at jeg ikke har overskuddet til at tale med hende og hjælpe hende konstant. Hun mener, at nu jeg er sygemeldt og har søgt om pension, så må jeg jo have tiden til at tage mig af hende. Hun forstår og accepterer ikke, at min stress stadigvæk trives i bedste velgående.

Nu er jeg ved at være der, hvor jeg har fået nok. Ja, jeg hader faktisk min mor og har mest af alt lyst til helt at droppe kontakten til hende. Jeg tænker rigtige meget over mit liv i øjeblikket, og det står klart, at min mor har en del at ansvaret for min stress.

Hun har altid været krævende og meget negativ. Der er aldrig nogen eller noget, som er godt nok, og hun har aldrig lagt skjult på, at hun mener, at jeg gør stort set alting forkert. Ros husker jeg aldrig, at jeg har fået, til gengæld fik jeg masser af tæsk som barn. Jeg synes, det er en svær situation at stå i. Så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at skabe nogle sunde rammer

Jeg har fuld forståelse for, at du er drøntræt af din plagsomme mor. Hun har behandlet dig dårligt, hun plager dig fortsat, men hun er nu engang din gamle mor, og sådan én kan og skal man ikke bare afskære kontakten til, selvom det kan være fristende, for jeg er bange for, at du vil fortryde det den dag, hun for alvor er væk.

I stedet synes jeg, at du skal få skabt nogle rammer om, hvordan og hvor meget din mor skal have lov til at fylde i dit liv. Skab nogle klare rammer for jeres samvær. Meddel din mor, at I f.eks. kan tale sammen en fem minutters tid hver eller hver anden aften i telefonen, og så i øvrigt mødes den eller de bestemte dage om ugen/måneden. Ved at gøre det, så gør du noget aktivt for din mor, og så kan du med god samvittighed bruge den resterende tid på dig selv.

Hvis din mor så alligevel bliver ved med at plage dig i utide, så henvis til, at I jo har en fast aftale, så det med konstant at kime dig ned er fortid. Medmindre der altså er sket noget alvorligt med hende, for så skal hun naturligvis ringe til dig, og du skal selvfølgelig så også være der for hende. Ikke kun for hendes, men da også for din egen ære og værdigheds skyld.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.