Min stedmor har aldrig lagt skjul på, at hun ikke kan lide mig, men min far bliver ved med at se hende, selv om det gør så ondt, at han dagligt ser den kvinde, som har smadret mit liv, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Jeg er en ung kvinde på 30 år. Jeg har en borderline-diagnose og har været i terapi, siden jeg var 19 år. Mine psykiske problemer har rod i min barndom. Jeg har en dejlig mor, men da jeg var syv år, blev min far gift med min stedmor, der selv havde en datter, som er to år yngre end mig. Når jeg var hos min far og stedmor, kørte hun psykisk terror på mig. Hun kunne finde på at ignorere mig, og hun lagde aldrig skjul på, at jeg var til besvær, og at hun foretrak min stedsøsters selskab frem for mit.
Mit problem er, at jeg har konfronteret min far med min stedmors kulde og mobning af mig mange gange. Som jeg tit har sagt til ham: Af ham og min stedmor lærte jeg kun, at jeg er sådan én, man kan hade og behandle dårligt. Min far vil gerne erkende, at jeg har det skidt, men han nægter, at det har noget med ham og min stedmor og min fortid med dem at gøre. Han siger, at jeg er klog og fornuftig, men at jeg måske også kan have svært ved at kende forskel på fantasi og virkelighed. Det skal siges, at min far er en typisk træmand, der altid har kæmpet med at forstå og rumme mig. Min stedmor mener, at mine psykiske problemer skyldes, at min mor forkælede mig som barn.
Jeg har flere gange forsøgt at få min far til at forstå, hvilke svigt især min stedmor udsatte mig for, men han nægter ”at lade mig vinde” ved at gå fra sin kone, selvom jeg har afskåret al kontakt med både hende og min stedsøster. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal stille op, for jeg elsker min far, men det gør så ondt, at han dagligt tager hjem til den kvinde, der har smadret mit liv. Det skal siges, at jeg har en dejlig kæreste, der støtter og bakker mig op, men hvordan får jeg også min far til at forstå mig?
Vibeke Dorph råder til at stoppe konflikter og fokusere på det gode
Min erfaring er, at konflikter mellem stedmødre og stedbørn ofte har rod i, at kvinderne stadigvæk er de egentlige magthavere i de fleste danske hjem. Det er således dem, der bestemmer, og de får lov til det af deres mænd, der måske ikke gider ansvaret eller hellere vil bestemme andre steder. Så er det, at stedbørn – som nu du – kommer i klemme, fordi fædrene overlader ansvaret til en stedmor, der sætter sine egne biologiske børn først og ubevidst/bevidst skubber stedbørnene ud på sidelinjen. Jeg har set det ske, og jeg ved ikke, hvad der er værst: Stedmødre, der mobber deres stedbørn, eller fædre, der passivt lader det ske.
Jeg forstår derfor godt din vrede og din frustration, men nu er det desværre sådan, at vi ikke kan lave om på andre mennesker, vi kan kun lave om på os selv. Du kan således ikke lave din træmandsfar om til en blød og følsom fyr, der pludselig kan se alting fra din side. Derfor skal du stoppe med at opretholde familiestridighederne ved at ville tvinge ham til at vende sig mod din stedmor. Det kommer ikke til at ske, og i virkeligheden er det kun din stedmor, der lukrerer på, at du konstant ligger i konflikt med din far.
I stedet skal du forsøge at få det bedst mulige forhold til din far. Dyrk de sider af ham, som du elsker og lær at ryste på hovedet ad dem, du ikke forstår i stedet for konstant at konfrontere ham. Det kaldes at blive voksen, jeg vil nu også kalde det, at du gør dig fri af fortiden. Øv dig i at glæde dig over det, du har; en god mor, en dejlig kæreste og en far, der elsker dig på sin egen sneglede facon, og brug så din energi på at skabe dig dit eget gode liv. Det er den største gave, du kan give dig selv og i øvrigt også den største hævn, du kan tage over de uretfærdigheder, fortiden måtte have budt dig.
Skriv til Vibeke
Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø.
Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.
Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.