Vibeke Dorph klumme dyremishandling
SPONSORERET indhold

Skal jeg anmelde dem for dyremishandling?

Jeg har en hest opstaldet på en gård, hvor gårdejeren ejer en hund, der står uden for i et udendørs bur hver eneste dag året rundt. Jeg vil ikke blive uvenner med gårdejeren, men mit dyrehjerte kan ikke klare at se hunden lide. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
18. mar. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om et dyrehjerte præget af tvivl

Jeg har fået min hest opstaldet på en gård i Nordjylland. Det er et virkelig dejligt sted, hvor de behandler deres heste godt. Gårdejeren har også selv både en hund og kat, der bor inde i privaten.

Desværre er der også en stor schæferhund, der bor i et udendørs bur på ca. 2 x 2 meter ved laden. I buret er der et lille hundehus af træ, hvor hunden kan søge ly for regn og vind, men der er intet tæppe eller andet, den kan søge varme i. Jeg ved, at hunden bliver luftet en gang dagligt, men ellers er den i buret året rundt.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til hundeejere: Sådan får du en gladere hund

Hver gang, jeg hilser på den, er det, som om den prøver at fortælle mig noget. Den er meget kælen og hyler, når jeg går fra den, hvilket gør mig frygtelig ondt.

Jeg har talt med et par af de andre hesteejere om hunden. Den ene ville slet ikke blande sig, den anden strammede munden sammen, som lynede han den til og så sig så omkring for at sikre sig, at ejeren ikke var i nærheden. Jeg spurgte til, om nogen havde talt med ejeren om, hvorfor hunden skulle leve så kummerligt. Jeg blev rådet til ikke at sige noget, for ejeren af gården har temperament, blev der sagt, men manden gav også udtryk for, at der var mange, der havde frygtelig ondt af hunden.

I de sidste par nætter har jeg ligget søvnløs og tænkt på hunden. Det er jo koldt udenfor, samtidig har jeg virkelig heller ikke lyst til at blive uvenner med ejeren, så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at søge hjælp udefra

Jeg synes da også, det er en underlig og ondskabsfuld måde at holde hund på. Nu har jeg ikke selv en af slagsen, men at spærre en stor schæferhund ind i et lille koldt bur kun med udsigt til at blive luftet én gang dagligt, det lyder helt forkert.

Jeg under dig da din gode nattesøvn, men hvor er det dog derfor dejligt, at du til forskel for de to andre hesteejere, ikke bare acceptere hundens kummerlige vilkår – ja, jeg kan næsten blive forskrækket over, at ingen har reageret før dig.

LÆS OGSÅ: Forfatter Line Knutzon: “Jeg får hele tiden at vide, at jeg har et sygt forhold til Basse”

Normalt er det bedst, at man siger tingene ligeud til folk, men i det her tilfælde tror jeg, at jeg ville starte et andet sted. For du er jo glad for stedet, det samme er din hest sikkert, så kan problemet i første omgang løses uden, at det kommer til decideret konflikt mellem gårdejeren og dig, så er det bedst sådan.

Derfor skal du skynde dig at kontakte Dyrenes Beskyttelse og høre dem om, hvordan det her gribes an. De er vant til, at folk godt vil være anonyme, når de bliver kontaktet med en sådan sag, så det skal du ikke bekymre dig om. Skynd dig derfor at ringe til dem, så der sker noget. Og så bare tak fra mig og helt sikkert også hunden for, at der findes handlekraftige og omsorgsfulde mennesker
som dig!

Anbefalet til dig