Vibeke Dorph klumme dyremishandling

Foto: Getty Images Jeg føler, at hunden prøver at fortælle mig noget, men jeg vil ikke gøre mig uvenner med ejeren. Hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Skal jeg anmelde dem for dyremishandling?

Jeg har en hest opstaldet på en gård, hvor gårdejeren ejer en hund, der står uden for i et udendørs bur hver eneste dag året rundt. Jeg vil ikke blive uvenner med gårdejeren, men mit dyrehjerte kan ikke klare at se hunden lide. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om et dyrehjerte præget af tvivl

Jeg har fået min hest opstaldet på en gård i Nordjylland. Det er et virkelig dejligt sted, hvor de behandler deres heste godt. Gårdejeren har også selv både en hund og kat, der bor inde i privaten.

Desværre er der også en stor schæferhund, der bor i et udendørs bur på ca. 2 x 2 meter ved laden. I buret er der et lille hundehus af træ, hvor hunden kan søge ly for regn og vind, men der er intet tæppe eller andet, den kan søge varme i. Jeg ved, at hunden bliver luftet en gang dagligt, men ellers er den i buret året rundt.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til hundeejere: Sådan får du en gladere hund

Hver gang, jeg hilser på den, er det, som om den prøver at fortælle mig noget. Den er meget kælen og hyler, når jeg går fra den, hvilket gør mig frygtelig ondt.

Jeg har talt med et par af de andre hesteejere om hunden. Den ene ville slet ikke blande sig, den anden strammede munden sammen, som lynede han den til og så sig så omkring for at sikre sig, at ejeren ikke var i nærheden. Jeg spurgte til, om nogen havde talt med ejeren om, hvorfor hunden skulle leve så kummerligt. Jeg blev rådet til ikke at sige noget, for ejeren af gården har temperament, blev der sagt, men manden gav også udtryk for, at der var mange, der havde frygtelig ondt af hunden.

I de sidste par nætter har jeg ligget søvnløs og tænkt på hunden. Det er jo koldt udenfor, samtidig har jeg virkelig heller ikke lyst til at blive uvenner med ejeren, så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at søge hjælp udefra

Jeg synes da også, det er en underlig og ondskabsfuld måde at holde hund på. Nu har jeg ikke selv en af slagsen, men at spærre en stor schæferhund ind i et lille koldt bur kun med udsigt til at blive luftet én gang dagligt, det lyder helt forkert.

Jeg under dig da din gode nattesøvn, men hvor er det dog derfor dejligt, at du til forskel for de to andre hesteejere, ikke bare acceptere hundens kummerlige vilkår – ja, jeg kan næsten blive forskrækket over, at ingen har reageret før dig.

LÆS OGSÅ: Forfatter Line Knutzon: “Jeg får hele tiden at vide, at jeg har et sygt forhold til Basse”

Normalt er det bedst, at man siger tingene ligeud til folk, men i det her tilfælde tror jeg, at jeg ville starte et andet sted. For du er jo glad for stedet, det samme er din hest sikkert, så kan problemet i første omgang løses uden, at det kommer til decideret konflikt mellem gårdejeren og dig, så er det bedst sådan.

Derfor skal du skynde dig at kontakte Dyrenes Beskyttelse og høre dem om, hvordan det her gribes an. De er vant til, at folk godt vil være anonyme, når de bliver kontaktet med en sådan sag, så det skal du ikke bekymre dig om. Skynd dig derfor at ringe til dem, så der sker noget. Og så bare tak fra mig og helt sikkert også hunden for, at der findes handlekraftige og omsorgsfulde mennesker
som dig!

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Kæledyr og Hund

610x200_woordy_knap2.jpeg