Cecilie Beck Lønforhandling ALT for damerne
SPONSORERET indhold

Cecilie Beck: Det er skidesvært at snakke om løn - men det er vigtigt

Det er ikke grådigt at ville betales ordentligt for sit arbejde. Det skal vi minde os selv om, siger Cecilie Beck, som har lært sig selv et par effektive tricks igennem en lang karriere i tv-branchen.

Af:: Emma Fjalland Lund Foto: TV 2
19. aug. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Med sine 24 år som uddannet journalist har tv-vært Cecilie Beck efterhånden været igennem en del lønforhandlinger. Selvom hun ikke ynder at snakke om sin løn, har hun alligevel gjort sig erfaringer med, hvad der virker – og hvad der slet ikke virker.

"Jeg synes, det er skidesvært at snakke om løn, både generelt, og når man sidder til lønforhandlingen – og faktisk heller ikke særligt rart. At tale om penge er noget, vi nærmest opdraget til, at man bare ikke gør. Det er ufint, fordi man hurtigt kommer til at fremstå som en grådig lille satan, fordi man vil have mere. Men det er ikke noget rimeligt udgangspunkt forud for en lønforhandling – og derfor er det vigtigt, at man får sagt til sig selv, at det ikke er grådigt at ville betales ordentligt for sit arbejde."

LÆS OGSÅ: Annette Heick: "Her er mit bedste tip til lønforhandling - og det virker hver gang"

"Jeg går ikke specielt meget op i penge, men det er vigtigt for mig, at jeg bliver behandlet rimeligt. Og hvis du ligesom jeg går op i det, så skal du forberede dig grundigt og i høj grad sætte dig ind i, hvad lønniveauet er for det arbejde, du laver. En fagforening har som regel nogle statistikker, hvor du kan se, hvad sammenlignelige stillinger bliver belønnet med, både i snit, men også i øvre kvartil."

"Vedtag med dig selv, inden du går ind i forhandlingslokalet, hvad det egentlig er, du vil have, så du ikke først begynder at spekulere over det derinde. For så kan de mærke, at du er tøvende – og lige så snart de kan mærke, at det ikke er vigtigt nok for dig, så ved de også godt, at du kan spises af med, hvad de har sat sig for."

Cecilie har ofte oplevet, at der egentlig ikke er meget forhandling over hendes lønforhandlinger, da chefen allerede har bestemt sig for, hvad hun skal have. Det er lykkedes hende enkelte gange at forhandle sig til mere, men der har hun hver gang mødt sætningen: "Så skal jeg jo tage pengene fra en af dine kollegaer."

"Der skal du huske at fortælle dem, at det ansvar skal de overhovedet ikke tørre af på dig. Det er blandt andet det, de får deres cheftillæg for, så du er fuldstændig ligeglad med, hvor de skal finde pengene. Det er deres problem, ikke dit. Ellers synes jeg tit, at de begynder at køre på den dårlige samvittighed over, at man nærmest stjæler pengene fra sine kollegaer, hvis man vil have mere end det, der ligger i lønrammen."

LÆS OGSÅ: "Det betaler sig HVER gang": Er dette vejen frem til en højere løn?

"Jo mere du virkelig selv kan mærke, at du vil det her, jo mere kan de også godt mærke, at du står fast. Men min erfaring er, at der næsten kun er en ting, der virkelig for alvor rykker, og det er at spille to arbejdsgivere ud mod hinanden ved at have et andet job på hånden. Så skal jeg lige love dig for, at de kan finde pengekassen frem. Også uden at du skal høre noget jammer om, at det er noget, de skal stjæle fra andre kollegaer. Det forsvinder lige på stedet. Jeg har selv prøvet det, og det er de eneste gange, jeg sådan for alvor har oplevet store lønhop."

Anbefalet til dig