Bryllup og frieri
SPONSORERET indhold

Derfor friede jeg til min mand

Ifølge traditionen må kvinder kun fri til mænd hver fjerde år, på skudår. Og lige netop dét gjorde Christel Damsbo-Madsen Shymko.

Af: Anne Bang Foto: Joshua Tree Photography
24. feb. 2016 | Livsstil

I mange århundreder har det være tradition, at mænd skulle fri, mens kvinder kun selv kunne tage initiativ til frieriet, når det var skudår. Til gengæld måtte mændene kun sige nej, hvis de allerede var forlovede eller gift væk til anden side.

Traditionen stammer fra angiveligt fra 1200-tallets Skotland, og selvom den også er kendt i Danmark, har den aldrig været taget rigtigt alvorligt her, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres hjemmeside.

Alligevel er det formentlig stadig oftere mænd end kvinder, der stiller det store, svære spørgsmål: Vil du gifte dig med mig? I en undersøgelse, som bryllupsportalen bryllup.dk i 2010 foretog på 7000 af hjemmesidens brugere, var det kun hver femte brud, der selv havde friet.

Christel Damsbo-Madsen Shymko er en af dem, der har taget sagen i egen hånd. Og det var netop skudsårstraditionen, der inspirerede hende til selv at fri, da hun i 2012 fik lyst til at blive gift med sin kæreste Evan James Shymko.

– Min mand har fødselsdag på skuddag, den 24. februar, og da hans fødselsdag nærmede sig, kom jeg i tanke om, at det jo er på skudår, at man som kvinde traditionelt må fri. Så der begyndte jeg at lege med tanken. Jeg havde dog en idé om, at jeg ville gøre det udenfor i nogle smukke omgivelser, og det passede ret dårligt med, at det var februar. Så vi endte med at lave noget andet på hans fødselsdag, og så begyndte jeg i stedet henover foråret at forberede, hvordan jeg ville gøre det, fortæller 31-årige Christel Damsbo-Madsen Shymko.

Christel Damsbo-Madsen Shymko havde længe planlagt, hvordan hun ville fri til sin kæreste Evan James Shymko. Det første billede er fra før Christel friede - det næste efter. Foto: Christel Damsbo-Madsen Shymko

I stedet for at gå på knæ, havde hun forberedt en anden og helt personlig måde at fri på. De to var roadtrip gennem Europa i sommeren 2012, og da de var nået til Toscana, dukkede det rigtige tidspunkt og sted pludselig op, fortæller Christel Damsbo-Madsen Shymko:

– Jeg havde lavet et fotoalbum med en masse billeder fra de fire år, vi havde været sammen på det tidspunkt. Det var jo sådan en slags kærlighedshistorie i billeder, så meningen var, at vi skulle sidde og kigge det igennem sammen, og så ville jeg hen mod slutningen spørge ham, om han ville gifte sig med mig.

En positiv overraskelse

Frieriet kom som en overraskelse for Evan James Shymko, fortæller Christel Damsbo-Madsen Shymko. Dog heldigvis en positiv én:

– Han blev meget glad og rørt. Egentlig tror jeg, at han havde det helt fint med, at det var mig, der friede. Han har i hvert fald efterfølgende sagt, at han syntes, at det var ret sejt, at jeg turde, og at han egentlig bare blev positivt overrasket. Han havde ikke rigtig selv tænkt over, om det var noget, jeg ville.

Selvom det var en ret særlig, og også længe planlagt, dag, var Christel Damsbo-Madsen Shymko ikke synderligt nervøs over at skulle fri.

– Jeg havde egentlig ikke været i tvivl om, at han gerne ville giftes med mig, men mere om, hvordan han ville reagere, når jeg friede. Og om han ville nå at komme mig i forkøbet. Vi var på en måde nået til et tidspunkt i vores forhold og liv, hvor det virkede som om, at det nok snart skulle til at være. Vi havde været kærester i fire år, og mange omkring os var begyndt at blive gift. Vi var begyndt at tale om ting, vi skulle lave sammen i fremtiden, om børn og sådan noget. Der var ikke rigtig nogen tvivl om, at vi begge gerne ville være sammen resten af livet. Vi havde bare ikke italesat det med at blive gift overfor hinanden.

Christel Damsbo-Madsen Shymko blev gift med Evan James Shymko 4. maj 2013 – knapt et år efter, at Christel havde friet.

– Brylluppet var helt magisk. Det gik bedre, end vi nogensinde havde forestillet os, at det kunne gå. Det er jo en dag, hvor der er rigtig mange forventninger, både til os selv og andre, men da den så kom, var det var bare rigtig afslappet og vellykket. Det var helt fantastisk og det helt rigtige.

Christel Damsbo-Madsen Shymko og Evan James Shymko er stadig gift med hinanden. De har sammen en søn på 11 måneder. 

Her ses Christel og Evan på deres bryllupsdag 4. maj 2013. Foto: Joshua Tree Photography