Derfor bor vi i byen med børn

Derfor bor vi i byen med børn

Børnefamilien på ydre Nørrebro elsker bydelen for dens mangfoldighed og gode beliggenhed. Selvom Thea Marie Rytter og hendes familie indimellem ønsker sig langt væk fra legepladsen og godt kunne bruge lidt mere fællesspisning.

Hvorfor bor I på Nørrebro?

– Området her ved Runddelen er, i mine øjne, Nørrebro, når det er bedst. En blanding af studerende, børnefamilier og kunstnertyper – her er stadig noget kant, og det vi kan lide. Vi føler os f.eks. endnu ikke klar til at bo på Østerbro, som er lidt mere poleret i mine øjne. Da vi kom hertil, var der ingen caféer, men nu er her en hel masse. Der er også kommet flere studiesteder til, mere liv, og man gør en indsats for at gøre bydelen lækker. Før var de her gader et lidt underprioriteret sted med en rockerborg, stoffer og fartbøller, og sådan er det ikke mere. Byen er på en måde vokset indefra.

Kender I jeres naboer?

– Vi er en lille andelsforening med kun 10 lejligheder, og mange spørgsmål eller konflikter løser vi, når vi mødes på trappen – vi har også en lille facebookgruppe. Vi stopper op og hilser, vender dagens gang, men ellers ikke så meget. Hvis her var flere familier med børn på vores alder, kunne det da godt være, vi ville komme hinanden mere ved – og jeg kunne nok godt ønske mig lidt mere fællesskab. Jeg er lidt tiltrukket af den kollektive tanke med fællesspisning og den slags.

Hvad er det bedste ved at bo i byen?

– Det første år syntes jeg faktisk ikke, det var fedt at bo her. Jeg var flere gange ved at pakke mine flade sko og flytte hjem til Holbæk. Men så begyndte jeg på et studie og mødte folk, der interesserede sig for det samme som mig. Jeg syntes, det har været rigtigt fedt at blive voksen herinde, også med børn. Her er masser af steder, man kan gå tur med barnevognen og andre kvinder på barsel. Det, der tiltaler mig mest, er at man så hurtigt kan finde interessefællesskaber. Men du kan også finde en masse, som slet ikke er som dig selv. Mangfoldigheden er fed – og jeg elsker, at der både er en Muhammed og en Magnus i børnehaven.

LÆS OGSÅ: Urban Gardening - Storbyensjunglens muligheder

Hvad er det værste?

– I det hele taget savner jeg nok en have. Men det er jo umuligt at få, medmindre man er rig og kan købe hus på Frederiksberg. Det ville jo være det optimale, at bo i byen og samtidigt kunne sige, ”løb ud og leg” til børnene. At have to små børn i byen er fint nok nu, de kræver bare, at vi er med dem hele tiden. Så vi står pænt meget på en legeplads og spytter i en latte to go og tænker, ” er I ikke snart færdige med at grave i den sandkasse ...” Men når det så er sagt, kan vi jo så nyde godt af alle byens kulturelle ting. Tiden går jo, så det kan godt være, at de der ønsker går lidt i sig selv igen.

Har byen forandret dig?

– Jeg var kun 18, da jeg flyttede herind, så jeg er jo blevet voksen herinde. Derudover tror jeg også, at det, du sådan omgiver dig med, det påvirker dig, og jeg kan da godt mærke, at jeg er lidt mere øko-spelt-hippie-agtig end mine gamle venner fra Holbæk – vi er nærmest mere landlige, end folk der bor på landet. Men det er det, jeg omgiver mig med. Jeg er generelt ret tolerant og er blevet vant til at omgås med mange typer af mennesker. Men det handler jo også om viden – jeg er her jo til dagligt og er aldrig blevet bestjålet, overfaldet eller har set noget som helst kriminelt. Jeg ser mest byen for dens fordele.

LÆS OGSÅ: Rekordmange kvinder bliver mødre i 40'erne

Hvem, hvad, hvor:

Thea Marie Gulborg Rytter, 26 år, specialestuderende i dansk, er gift med Kristian Høj Nielsen, 28 år, folkeskolelærer på en skole i Hillerød. Sammen har de Harald på 3 et halvt, Eivind på 14 måneder. 

Familien bor på 1. sal i en treværelses- andelslejlighed på 90 kvm på ydre Nørrebro.