Esbjerg
SPONSORERET indhold

Guide til Esbjerg: Oplev kunst, natur og byens skønneste badehotel

Med sin beliggenhed ved Vadehavet byder Esbjerg på storslåede naturoplevelser, men også på gode kulturoplevelser og gastronomi fra øverste hylde. Byen blev oprindeligt planlagt som havneby, og selvom den er blandt landets yngste byer, er den vokset til at blive den femtestørste.

Af:: Lene Lykke Hovmand Foto: Privat
27. maj. 2023 | Livsstil | ALT for damerne

Her skal du opleve kunst & kultur

Arkitektur i verdensklasse

Musikhuset Esbjerg er tegnet af Jan og Jørn Utzon og stod færdig i 1997. Bygningen er lys og indbydende, præget af sine store vinduespartier og et væld af hvide søjler indvendig og udvendig.

I 2020 blev der føjet yderligere til det arkitektoniske udtryk, da Henning G. Kruses Plads tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group, blev indviet foran hovedindgangen til musikhuset. Musikhuset har en stor teaterscene, så udover koncerter kan du også opleve teater, ballet og revy foruden foredrag og andre arrangementer i huset. Hvis du ikke har et event planlagt, kan du i stedet besøge Musikhusets café Kulissen, som ligger i stueplan med udsigt til pladsen. Caféen er åben i dagtimerne fra 13-16, og når der er særarrangementer som f.eks. små koncerter.

Se program og informationer på mhe.dk.

Skjulte kunstværker

Musikhuset Esbjerg deler foyer med naboen Esbjerg Kunstmuseum, som er et besøg værd alene for magasinet i kælderen, hvor du kan trække vægge på hjul frem fra gemmerne og blive overvældet af de mange tætophængte værker.

Det er en fornøjelse hver gang. Indtil september kan du opleve udstillingen 'MATCH 2023', som præsenterer resultatet af kunstneren Troels Aagaard og hans amerikanske kollega Ted Larsens samarbejde. Det er første gang, at den anerkendte amerikanske kunstner bliver udstillet i Danmark i stor skala.

Se mere på eskum.dk.

Museer og festuge

Er du historisk interesseret, så besøg Esbjerg Museum, som tager dig igennem byens udvikling og har skiftende særudstillinger. Der er også flere andre interessante museer i omegnen af Esbjerg, ikke mindst Vadehavscentret, som med sin på én gang skarpe og bløde arkitektur er et vartegn helt ud til Vadehavskysten.

Museet, som er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup, er et besøg værd for både voksne og børn, som har lyst til at udforske Vadehavet og områdets dyreliv.

I Ribe, som ligger en halv times kørsel fra Esbjerg, kan du besøge Jacob A. Riis Museum og følge Riis’ livsrejse samt hans skildringer af slummen i New York i hans verdensberømte billeder. Fra d. 11.-20. august er der Esbjerg Festuge med en lang række udendørs og indendørs koncerter og events.

Se programmet på esbjergfestuge.dk.

Heerups have er et meget lille haveanlæg midt i byen, hvor der er et kildevæld og en samling af kunstneren Henry Heerups stenskulpturer. Henry Heerup lavede udover skulpturer også maleri, linoleumstryk, tegning, ”skraldemodeller” af skrot og affald og var med i kunstnergruppen COBRA. Heerups have ligger på hjørnet af Torvegade og Skolegade bag Hotel Britannia.

Her skal du nyde forårssolen

Byparken ved Musikhuset og Kunstmuseet

Med kulturen i ryggen og fødderne i græsset kan du sidde og nyde udsigten helt ned til havnen, hvor store skibe og Fanø-færgen løbende glider forbi.

Sammen med ni meter høje mennesker

På stranden nord for Esbjerg sidder der fire mænd – helt stive i kroppen og ansigtet – og kigger ud over havet. Skulpturen 'Mennesket ved havet' er lavet af kunstneren Svend Wiig Hansen og blev opstillet i 1995 i anledning af Esbjergs 100-årsjubilæum.

Skulpturerne kan ses på ti kilometers afstand fra havet, så du kan jo passende sætte dig ved siden af dem og spekulere over, hvor langt det er set fra den modsatte side. I dag er de fire hvide mænd blevet et vartegn for Esbjerg, en by som oprindelig blev planlagt som en havneby og efter 2. Verdenskrig voksede gevaldigt i takt med fiskeriet.

Byen var i 139 år en portal til Harwich i England via færge, men færgeruten lukkede i 2015, og siden har byen i højere grad været præget af offshore-branchen, som tilfører noget internationalt (natte-)liv.

Ferieøen Fanø

Fra 'Mennesket ved havet' kan du se helt til Fanø, som du kan sejle til på kun 12 minutter fra havnen i Esbjerg. Fanø er en populær ferieø i sommerhalvåret med sandstrande og naturen som det helt store trækplaster, men også med de stemningsfulde historiske byer Sønderho og Nordby og med masser af fristelser for gourmeter.

Besøg f.eks. Sønderho Kro, Fanø Krogaard og Kellers Badehotel, eller tag et smut forbi Slagter Christiansen i Hovedgaden, og køb ind til en god frokost i sommerhuset eller på stranden.

Dokken City Beach er byens unge strandbar, etableret i 2018. Her kan du tage en pause på en slentretur på havnen, og om sommeren er der bar eller mulighed for at købe en varm kop kaffe på køligere dage, og man kan spille beachvolley, petanque eller vikingespil. Indimellem er der open air biograf, salsaundervisning eller en dj, der sætter tonerne til en lys og lun aften. Dokken City Beach åbner sæsonen i maj måned.

Tjek programmet ud på gammelhavn.dk.

Ud i elementerne

En tur langs stranden er et must, når du er i nærheden af Vesterhavet og Nationalpark Vadehavet, og hvis du planlægger en weekendtur til Esbjerg om efteråret, er det værd at overveje en østerssafari. Sæsonen begynder i oktober måned, og her kan du tage med på en guidet tur fra Vadehavscentret, hvor I først samler østers og siden spiser den friske fangst med et glas bobler til på båden.

Læs om østerssafari på oplev.esbjerg.dk.

Her skal du bo

Byparken ved Musikhuset og Kunstmuseet

Med kulturen i ryggen og fødderne i græsset kan du sidde og nyde udsigten helt ned til havnen, hvor store skibe og Fanø-færgen løbende glider forbi.

A Place To Hotel ligger på de øverste ni etager i det højeste af de tre kaktuslignende tårne, der siden 2021 har været med til at tegne Esbjergs skyline. Bygningerne, som udover hotel og restaurant rummer lejeboliger, café og fællesarealer, er tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group.

Det skarpe og kantede udtryk på bygningerne gør sig ikke gældende på værelserne. De er præget af en mere blød og varm stemning takket være vægge beklædt med træ og runde og moderne møbler fra Hay. Alle værelser uanset størrelse har altan med udsigt over enten Vadehavet eller Esbjerg by.

Se mere på da.aplacetohotels.com.

Hotel Britannia er et firestjernet hotel i centrum af Esbjerg. Her får du overnatning i den lidt højere ende i nordisk og moderne indrettede værelser, men du kan dog vælge på et spektrum fra budget til superior. Hotellet ligger i Torvegade i gåafstand til butikker, restauranter og shoppingmuligheder.

Læs mere på britannia.dk.

Hjerting Badehotel

Hvis du hellere vil bo med udsigt til naturen, så book et værelse på Hjerting Badehotel, som ligger helt ud til vandet og har en fantastisk udsigt over Vadehavet. Hotellet er fra 1914, er klassisk og lyst og skal nok få dig ned i hvilepuls på kort tid. Her kan du også vælge et gourmetophold med fokus på lokale og økologiske råvarer.

Læs mere på hjertingbadehotel.dk.

Her skal du spise

Middag på 17. etage

Det kan godt være, at der kun bor 72.000 mennesker i Esbjerg, men når man kan sætte sig til bords med en god drink og nyde udsigten fra 17. etage, så giver det en vis storbyfornemmelse. Den følelse kan du få på restauranten Plates, som åbnede sidste år i toppen af bygningen A Place To.

Menuen på Plates består af jordnære retter med kød, fisk, skaldyr og grønt, og konceptet er socialt. Enten deles hele bordet ”family style” om køkkenchefens udvalgte retter, eller også sammensætter man sit eget udvalg af små retter som f.eks. kan være bagte og karamelliserede løg med grillet porre og ristede hasselnødder, gratineret kammusling med spinat og hollandaisesauce eller iberico presa-gris med brændt lardo og blanquette sauce.

Efter middagen kan I gå i baren og få ”Vestjysk Kaffe” med brændevin, brun farin, baileyflødeskum og myntesukker.

Læs mere på platesesbjerg.dk.

Rustik luksus

Helt så højt til vejrs i bogstavelig forstand kommer du ikke på ”Loftet”, som ligger på anden sal på Torvet i Esbjergs centrum, men til gengæld kommer du gastronomisk på en mindre himmelfart. Køkkenet har fokus på kvalitet, økologi og lokale råvarer, og retterne følger årstiderne.

Du kan sammensætte menuen af flere små retter fra kortet, eller du kan vælge en menu med 12 eller 14 serveringer. Indretningen er rustik, nordisk og hyggelig. Er vejret til det, så book bord på terrassen. Den første torsdag i måneden er der skaldyr med bobler ad libitum.

Læs mere på restaurant-loftet.dk.

Lækker, grøn cafémad

Rankin Park i Skolegade er en hyggelig café, hvor du kan spise brunch, frokost, aftensmad eller bare snuppe en kop kaffe og et stykke kage. Caféen har foruden retter med kød et stort og lækkert udbud af vegetariske og veganske småretter, som du kan sammensætte til det antal, appetitten kalder på.

Se mere på rankinpark.dk.

Anbefalet til dig