Lykke og alder
SPONSORERET indhold

Du bliver lykkeligere med alderen

Hvis du ikke føler dig så lykkelig lige nu, er der gode nyheder – det bliver bedre!

Af: Sofie Hviid
20. apr. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Hud, der bliver slappere, rynker og grå hår på hovedet kender de fleste til som alderstegn. Men der er faktisk en rigtig god grund til, at man også kan glæde sig over, at der kommer flere lys på lagkagen for hvert år.

Forskning i lykke viser nemlig, at menneskets lykkeniveau er formet som en u-kurve. Sådan fortæller Meik Wiking, der er leder af The Happiness Research Institute i København og forfatter til bogen Lykken under Lup, der netop er udkommet.

Han forsker i, hvad der gør folk lykkelige – og undersøgelser viser et tydeligt mønster i forhold til, hvornår livet folk er mest lykkelige:

- Internationale studier i livstilfredshed viser, at lykken udvikler sig som en U-kurve. Vi er lykkeligst, når vi er unge, og når vi er ældre. Men omkring midten af fyrrerne, der rammer vi bunden, siger Meik Wiking.

 

Teorien om lykkens u-kurve er baseret på store internationale studier, der viser samme mønster for vores udvikling i lykkenieveau gennem hele livet. 

LÆS OGSÅ: Forskere har endelig fundet opskriften på det gode sexliv

De sværeste år
Vi bliver mere bekymrede og stressede i tyverne, og dermed begynder lykkeniveauet at falde. I fyrrerne kan man se, at mennesker er mest bekymrede – og dermed mindst lykkelige. Hvis man sammenligner med statistikker for depressioner, kan man også se, at der er størst risiko for at blive ramt af en depression, når man er midt i fyrrerne.

Ingen ved helt præcis, hvorfor lykkekurven ser sådan ud. Ifølge Meik Wiking kan der være flere faktorer, der spiller ind.

- Den statistiske: Lykkelige mennesker lever længere – derfor vil de ulykkelige ganske enkelt dø tidligere, og dermed vil de personer, der lever et langt liv, formentlig være de lykkelige. Det påvirker statistikken.

- Den realistiske: Måden, vi indretter vores liv, kan også være en del af forklaringen. I fyrrerne har mange både små børn og stresser rundt for at få enderne til at hænge sammen med en karriere, der også skal passes.

- Den biologiske: Studier af dyr viser den samme tendens til, at vi er mindst lykkelige midt i livet. Der er altså en biologisk forklaring.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til en knivskarp hjerne

Lykke er mental tilstand
Vi har altså ikke et helt klar svar på, hvorfor lykken former sig, som den gør. Det har fået forskere til at pege på, at forklaringen formentlig handler meget om vores mentale indstilling til livet, og hvordan den forandrer sig over tid.

Som unge er døden en fjern tanke, som skræmmer os, men som vi ikke forholder os reelt til. Men når vi nærmer os alderdom og død, finder vi en accept af livets tilstand og bliver bedre til at sætte pris på øjeblikket lige nu. Med alderen finder vi samtidig en accept af, at vi er, som vi er – og ikke nødvendigvis skal vinde en Nobelpris for at blive lykkelige.

Kan man så bruge viden om lykkens U-kurve til at blive lykkeligere?
Nej, formentlig ikke – men det er netop det, der gør viden om U-kurven interessant, mener Meik Wiking. Lykkens U-kurve viser nemlig, at der er faktorer, som er så generelle og universelle, at hverken selvhjælpsbøger eller gode råd kan gøre en forskel:

- Forhåbentligt kan vi finde en ro i, at det ikke er alt i denne verden, hvad angår vores lykke, som vi kan kontrollere og dermed må acceptere.

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til ikke at have fællesøkonomi

LÆS OGSÅ: ”Man skal ikke arbejde solen sort for at blive en succes. Mange – især kvinder – kan få utrolig mange ting fra hånden på få timer om dagen”

LÆS OGSÅ: Lone Frank: "I starten tænkte jeg, hvad formålet var med at leve videre"