Henrik Qvortrup i lyserød skjorte i træ

Foto: Bo Nymann/Her og Nu Ekstra Bladets chefredaktør, Henrik Qvortrup, langede i Aftenshowet hårdt ud efter ALT for damernes kandidattest.

Kommunalvalg 2021 - ALT for damernes kandidattest

Henrik Qvortrup: ”Et billigt stunt fra en damebladsredaktør”

Det er et billigt stunt at lave en kandidattest kun for kvindelige kandidater, mener Henrik Qvortrup, chefredaktør på Ekstrabladet.

Er det i orden at sortere mænd fra i en kandidattest?

Dét spørgsmål fik bølgerne til at gå højt i DR-programmet Aftenshowet mandag aften, efter ALT for damerne samme dag kom med deres indspark til kommunalvalgkampen:

Kandidattesten Kend din kvinde, før du stemmer’ – kun med kvindelige kandidater, som du kan tage her på ALT.dk.

Ekstra Bladets chefredaktør, Henrik Qvortrup, langede hårdt ud efter ALT for damernes kandidattest.

”Det hører til i kategorien et billigt stunt fra en damebladsredaktør og fair nok, men jeg synes nærmere, at det er en nedvurdering af kvindekønnet at lave en test, hvor man ikke som kvinde selv får lov til at bestemme, om man vil stemme på en mand, man er enig med – eller en kvinde, man er enig med – for det kunne jo være, der var en mand derude, der lige som undertegnede kalder sig feminist og står for nogle synspunkter, som en kvinde måske kunne overveje at stemme på, og den valgmulighed har I jo frataget kvinderne,” lød det fra Henrik Qvortrup, da han mandag aften tog debatten i Aftenshowet med ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup.

Testen skal være med til at sætte fokus på den skæve repræsentation i kommunalpolitik, hvor kun hver tredje valgte er kvinde, forklarede hun omvendt.

”Vi skal blive bevidste, om hvorfor vi stemmer, som vi gør, og det håber jeg, at den her test kan være med til at prikke til. For sagen er, at selv om der ER en tredjedel kvinder på listen, når vi skal stemme, så flytter udviklingen sig utroligt langsomt. Hvis udviklingen sker med samme hast som de seneste 7 kommunalvalg, så er fordelingen i kommunalbestyrelser og byråd fifty-fifty i 2089. Det er 68 år fra nu,” sagde Rikke Dal Støttrup, som understregede, at testen er ment som et indspark i en vigtig debat.

Med i studiet i Aftenshowet var også sangerinden Mathilde Falch. Hun syntes, at testen er en god idé:

”Jeg kan huske, at første gang, jeg skulle stemme, sagde min mor, at ”husk nu, at man også kan stemme på kvinder”, fordi det historisk set har været et kæmpeproblem og stadig er det. Jeg tror ikke, at der er nogen, der ønsker at blive valgt på grund af sit køn, men at vi sidder her og snakker om det, viser, at det en god ide. Jeg tænker, at vi er i en overgangsperiode og på et tidspunkt bliver det normalt, og så behøver vi ikke de her sjove tiltag.”

Du kan se hele indslaget i Aftenshowet her

Du kan tage kandidattesten ’Kend din kvinde, før du stemmer’ her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Valg, Politik, Samfund og Ligestilling

610x200_woordy_knap2.jpeg