Maria Kjær Themsen
SPONSORERET indhold

Dagbladet Informations kunstredaktør er særligt glad for københavnsk museum: "Ét af de smukkeste og mest sanselige steder i byen!"

Du har Karl Ove Knausgård og Inger Christensen stående i reolen. Du er velbevandret i Ingmar Bergmans film og har binget alle sæsoner af SKAM. Du har set Sonja Ferlov Mancoba på Statens Museum for Kunst, og du har da vist også en Hilma af Klint-plakat derhjemme. Men hvor godt kender du egentlig det skandinaviske kulturlandskab, som det ser ud lige nu? Og hvem vidste du ikke, at du skulle læse, lytte til eller se på? Vi har spurgt Maria Kjær Themsen, hvad der rykker i hendes hjemland.

Af:: Sine Gerstenberg Foto: Petra Kleis
24. maj. 2019 | Livsstil | Eurowoman

Maria Kjær Themsen har været en del af dansk kulturliv, siden hun var studerende på Københavns Universitet, hvor hun bl.a. startede indierock-klubben Revolver. I dag er hun forfatter, kulturkritiker og kunstredaktør på Dagbladet Information.

Hvem tegner den danske kunstscene lige nu?

– I stedet for at lade gallerierne styre deres karrierer, har en række kunstnere selv skabt nye dynamiske steder for samtidskunsten som Years, Ok Corral eller Vermilion Sands. De kunstnerdrevne steder er i dag mere væsentlige end de fleste gallerier. Det er hér tingene sker og udvikler sig.

Years.dk, Okcorral.dk, Vermilionsands.net

Hvilken dansk kunstner er kilden til tidens inspiration?

– Et godt eksempel er den danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba, der er aktuel i den første større soloudstilling herhjemme på SMK. Lige nu er skulpturen utrolig dominerende på den yngre kunstscene, og mange af de unge finder inspiration i de ældre billedhuggere. Samtidig er museerne endelig ved at råde bod på deres meget mangelfulde repræsentation af kvindelige kunstnere i både samlinger og udstillinger. Derfor er Sonja Ferlov Mancoba på alle måder en udstilling til tiden.

SMK.dk

Signe Gjessing
En fortælling af Signe Gjessing, Gyldendal.

Hvilken dansk forfatter optager dig lige nu?

– Jeg har været meget optaget af sorg og øko-kritik i litteraturen de sidste par år. Og jeg har fundet det hos mange unge danske forfattere som Theis Ørntoft, Bjørn Rasmussen, Olga Ravn, Signe Gjessing, Lea Marie Løppenthin, Amalie Smith, Glenn Christian og Ursula Andkjær Olsen. Flere af dem skriver litteratur, der forsøger at gentænke vores relation og forhold til den omgivende verden, så den glider ind under huden på os. Det kan være svært, men som Ursula Andkjær Olsen skriver i digtet Heks: (husk elsk husk elsk husk elsk husk elsk).

Hvilket dansk museum rykker lige nu?

– Gitte Ørskou gør et imponerende stykke arbejde med Kunsten i Aalborg. Hun er meget dygtig til at tale i øjenhøjde med både publikum og politikere i medierne, samtidig med at hun skaber et interessant program af lige dele dansk klassisk modernisme og aktuel international kunst. Glyptoteket er med den nye direktør Christine Buhl Andersen endelig vågnet af sin slumrende tornerosesøvn og er blevet det centrale sted for kunst og kultur, som man altid har fornemmet, at det skulle være. Tilmed ét af de smukkeste og mest sanselige steder i byen! 

Glyptoteket
Glyptoteket. Foto: Ana Cecilia Gonzalez.

Kunsten.dk, Glyptoteket.dk

Er der et spillested, der er særligt relevant at besøge nu?

– Thumps up til Forbrændingen i Albertslund, der tør gå forrest og signalere den store ubalance mellem kønnene, som også findes i musikbranchen. Det er et vildt sejt initiativ, at de kun vil sætte koncerter op med kvindelige musikere i et helt år.

Forbraendingen.dk

Hvilken by skal man tage til?

– Jeg har hørt, at Aalborg nu er blevet en destination i sig selv, som turister tager til pga. kultur og gastronomi. Det er ret flot for en nordjysk by langt fra hovedstaden. Som nævnt er Kunsten efter renoveringen blevet et utroligt smukt museum, samtidig har de Kunsthal Nord nede ved havnen, der også skaber interessante udstillinger. Man burde tage til Aalborg noget oftere.

Kunsthal NORD
Kunsthal NORD. Foto: PR.

Kunsthalnord.dk

Hvilket dansk galleri skal man holde øje med?

– Skal du købe kunst, skal du besøge Bianca d’Alessandro eller Christian Andersen, der har fat i den helt stramme unge scene. Et andet af mine yndlingsgallerier er Croy Nielsen, der godt nok er placeret i Wien, men er danskdrevet. De deltager hvert år på CHART på Charlottenborg i august. De har en lækker kombination af dansk modernisme som Albert Mertz kombineret med unge talenter som Marie Lund og Birke Gorm.

Biancadalessandro.com, Christianandersen.net, Croynielsen.com

Hvilke danske kunstnere skal man investere i lige nu?

– Birke Gorm, Hannah Heilmann, Ditte Gantriis, Lea Porsager, Marie Kølbæk Iversen, Lea Guldditte Hestelund, Maiken Bent og Benedikte Bjerre er bare nogle forslag. Alle kunstnere, der har en signifikant stil, og som kun er på vej op.

Lea Porsager
Lea Porsager. Foto: PR.

Site.hannahheilmann.dk, Dittegantriis.com, Leaporsager.dk, Mariekoelbaek.com, Leagulddittehestelund.dk, Maikenbent.dk, Benediktebjerre.com

Anbefalet til dig