Ghais Sangari
SPONSORERET indhold

Fra flygtning til succesfuld forretningsmand: "Hjælp kan komme i alle former, min hed Olav"

Et mentorforløb fik stor betydning for den tidligere afghanske krigsflygtning Ghais Sangari, der har skabt en forretning og et godt liv i Danmark.

Af: Nicoline Tauning Foto: Tobias Selnæs Markussen
29. nov. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Han drømte om at blive selvstændig og åbne sin egen forretning, da han var landet i Danmark efter flugten fra Afghanistan i 1997 og på sprogskolen fik besøg af Dansk Flygtningehjælp, der fortalte om deres mentorordning. 

I dag bor Ghais Sangari i en villa med sortglaseret tegl på Amager med sin kone og fire børn og har succes med sin import af asiatiske fødevarer, som han sælger videre til private og restauranter. Successen kan sammen med hårdt arbejde og viljestyrke tilskrives den mentorordning, der satte ham sammen med mentoren Olav. 

– Det er vigtigt, at man forstår, hvordan virksomheder og butikker fungerer i Danmark. Her er mange regler og myndigheder, der er meget effektive i forhold til rigtig mange andre lande. Det kræver derfor også noget viden, hvis man ønsker at drive forretning her, siger Ghais.

LÆS OGSÅ: "Venligboerne var vores vindue ud i det danske samfund. De var jo de eneste, vi mødte"

Olav havde været ansat på den danske ambassade i Singapore og Hongkong og arbejdet med import og eksport af varer i Danmark igennem 35 år. Han anbefalede Ghais at tage en uddannelse inden for business.

– Jeg startede på marketing på erhvervsskolen Niels Brock, hvor jeg lærte om, hvordan man har en virksomhed i Danmark. Derudover arbejdede jeg i Føtex. Det bliver man jo ikke rig af, men jeg ville gerne lære, hvordan man driver et supermarked i Danmark, så jeg kunne åbne mit eget på et tidspunkt.

Efter noget tid blev Olav mere end en mentor for Ghais, de blev samarbejdspartnere og begyndte at eksportere danske småkager til Iran. De tjente ikke meget på det, men der var godt gang i salget af kagerne.

– Tanken var ikke, at vi skulle tjene mange penge. Formålet var, at jeg skulle lære noget om at eksportere varer, og jeg lærte en masse om det iranske marked. 

De lukkede virksomheden, da der kom sanktioner mod Iran, men Ghais og Olav fortsatte samarbejdet, samtidig med at et venskab udviklede sig. 

– Olav var en rigtig stor hjælp for mig, og han kom ofte forbi og havde gaver med til mine børn. Olav havde stort set ingen familie selv, så jeg tror, at han var meget glad for at komme hjemme hos os. Vi blev gode venner, og jeg tog ofte hjem forbi ham for at spørge, om han havde brug for, at jeg gjorde noget for ham. 

LÆS OGSÅ: Mød "Strikkesild"-damerne, der har rejst 300.000 kroner til gode formål

Olavs viden om det asiatiske marked fra ambassadetiden var medvirkende til, at Ghais fik succes med at åbne et supermarked i Kødbyen i København med varer fra primært fra Thailand, Kina og Vietnam. Men en dag kunne Ghais ikke få fat på sin ven og samarbejdspartner. 

– Jeg ringede og sms’ede uden at få noget svar, og så tog jeg forbi hans hjem og så, at hans postkasse var stopfyldt med aviser og breve. Derefter ringede jeg til kommunen, hvor de fortalte, at Olav var død. Jeg blev enormt ked af det. Han var en af mine bedste venner, fortæller Ghais. 

Efter Olavs død har Ghais kørt sin forretning videre og åbnet en afdeling i Aarhus. 

– Hjælp kan komme i alle former, for mig hed den Olav og Dansk Flygtningehjælp. Jeg går meget op i at prøve at hjælpe andre, der er kommet til Danmark, med at få startet et godt liv op her. Jeg har blandt andet rigtig mange ansatte i min butik, der kommer fra hele verden, og jeg bruger meget af min tid på at prøve at komme med ideer og forslag til andre, der gerne vil starte noget op selv. 

Anbefalet til dig