Udenfor står det ned i stænger, og et gråt mørke har nærmest omfavnet os, som Sophia og jeg sidder her over for hinanden en sen eftermiddag.
– Her den anden aften stod jeg og lavede aftensmad, mens jeg ventede på, at min mand skulle komme hjem fra arbejde. Jeg glædede mig faktisk rigtig meget til at se ham, men idet han træder ind ad døren og står så fint foran mig i sit jakkesæt og smiler, så er det første, jeg siger til ham, noget virkelig surt, beretter Sophia.
– Faktisk kommer min reaktion fuldstændig bag på mig, og da han så samtidig smider lige så sure ord tilbage i hovedet på mig, så bliver jeg helt paf og forvirret. Jeg havde jo glædet mig til, at han kom hjem, så hvorfor begynder jeg at skælde ham ud?
Sophia fortæller, at hun efter episoden gransker sin hjerne for at finde svar på, hvad der gik galt. Og svaret overrasker hende:
– Det er gået op for mig, at jeg simpelthen er misundelig på min mands karriere.
Misundelse er fy
Sophia er langt fra den eneste kvinde, der har udtrykt over for mig, at hun er misundelig på sin mands karriere. Desværre er de fleste af os vokset op med, at misundelse er en grim ting. Vi forbinder følelsen med at efterstræbe en andens egenskaber, evner, status eller ejendele og med, at vi ikke kan rumme andres lykke eller held. Derfor ser vi slet ikke de positive elementer, der også er i følelsen.
Netop at misundelse er en underliggende drivkraft eller et ønske om at ville noget andet og mere med sit liv. I det øjeblik vi begynder at se på misundelsen på dén måde, kan følelsen bruges positivt og konstruktivt.
Fra negativ følelse til positiv drivkraft
Frem til nu har Sophia kun set på sin misundelse som negativ og skamfuld, men i det øjeblik, hvor jeg fremlægger for hende, hvordan misundelsen faktisk forsøger at dreje hendes opmærksomhed over på, at hun måske ønsker sig noget andet af sit liv, så åbner vi op for et nyt niveau i samtalen.
Et niveau, der skabes plads til, fordi det skamfulde omkring misundelsen er manet i jorden. Sophia sænker paraderne og er nu modtagelig for at se på sig selv, sin mand og sit liv med nye øjne.
Jeg beder hende lukke øjnene og se situationen for sig, hvor manden kommer hjem fra arbejde. Så siger jeg til hende:
– Forestil dig, hvordan du vil møde ham, nu hvor du har en ny viden om din misundelse.
Der går et øjeblik, og så svarer hun:
– Vildt nok! Jeg kan faktisk mærke, at jeg bliver misundelig. Jeg mærker det så tydeligt, og med min nye viden om, at det er en god følelse, kan jeg sagtens sige til ham, at jeg er misundelig på ham, fortæller Sophia.
– Jeg kan endda fortælle, at jeg ved hvorfor. Det er, fordi det er tid til, at jeg skal noget nyt i mit arbejdsliv.
Forholdet får et boost
Da Sophia igen åbner øjnene, siger hun med det største smil på læben:
– Det var en fed oplevelse, fordi følelsen var så ægte og så stærk. Nu glæder jeg mig til at komme hjem og dele oplevelsen med min mand og fortælle ham, at det ikke var ham, jeg blev vred på, selv om det jo var, hvad jeg udtrykte, da jeg blev sur og vrissede ad ham. Men at jeg faktisk er misundelig på ham og på, at han gør det så godt.
Da Sophia kommer igen nogle uger senere, fortæller hun, hvordan oplevelsen har haft positiv indflydelse på deres forhold, netop fordi de begge to er blevet opmærksomme på, hvordan følelser og reaktionsmønstre ikke nødvendigvis behøver at hænge direkte sammen.
– Og jo mere opmærksomme vi bliver på det, des bedre bliver vores kommunikation, siger hun.
4 vigtige indsigter om misundelse
1. Fra grim til god
De fleste af os er vokset op med, at misundelse er en grim ting, og derfor vil vi helst undgå at mærke følelsen. Men hvad nu, hvis misundelse rent faktisk er en positiv følelse, som i virkeligheden bare forsøger at fortælle dig noget om din drivkraft i livet – vil du så være mere åben for at se på den? Prøv at se på misundelse som en god følelse, og fortæl dig selv, at følelsen kan bringe noget godt med sig. Bare det, at du begynder at sætte positive ord på misundelsen, gør, at dit system slapper mere af og giver plads til, at du kan mærke følelsen.
2. Mærk din misundelse
Du skal huske på, at når du i mange år har opfattet følelsen af misundelse som skamfuld, så er det en følelse, som du er vant til at pakke væk. Men den er umulig at undgå, og derfor skal du nu til at mærke den. Beslut dig for, at næste gang du mærker følelsen af misundelse, så hæft dig ved, hvor du mærker den i kroppen – har den en form, en farve eller andet, der karakteriserer din følelse af misundelse? På den måde giver du nemlig følelsen plads og ”ørenlyd”.
3. Lyt til, hvad den vil fortælle dig
Et er at mærke følelsen, noget andet er at lytte til den og lade den få plads. Når du igennem mange år – måske næsten hele dit liv – har undertrykt følelsen, så har du sikkert glemt at lytte til den, og har du ikke lyttet, så har du med stor sandsynlighed også svært ved at forstå den. Derfor er første skridt, når du skal til at give ørenlyd til din misundelse, at du mærker den, lytter til den og anerkender den ved at sige: ”Jeg mærker dig, og jeg ved, at du forsøger at fortælle mig om min drivkraft og mine ønsker i livet.”
4. Gør misundelsen til din drivkraft
Når du nu har set, mærket og lyttet til følelsen af misundelse, så skal du til aktivt at handle på den. Og det gør du sikkert ikke den første uge, men bare det, at din bevidsthed er målrettet på, at misundelsen vil dig det godt – nemlig drive dig frem i dit liv – gør, at du kan begynde at se på dit liv. Hvilke områder af livet gør dig glad og fylder dig op? Og hvilke dele af dit liv bør du ændre ved, fordi de dræner dig? Lav en prioritetsliste for, hvad der skal ske, og tak til sidst din misundelse for at have ledt dig på rette vej.