Özlem Cekic

Foto: Sara Skytte 44-årige Özlem Cekic har selv haft en masse fordomme om andre mennesker, før hun begyndte bevægelsen Dialogkaffe i 2009.

Özlem Cekic: ”Jeg var bange for, at han ville slå mig ihjel”

Som debattør og tidligere politiker modtog Özlem Cekic så mange hadbeskeder, at hun en dag traf en afgørende beslutning. Hun vidste dog ikke, om det var med livet som indsats, fortæller hun i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

Hun vidste ikke, om deres møde ville blive med livet som indsats.

Alligevel havde hun kontaktet en fremmede mand, fordi hun ville snakke med ham.

Det eneste, Özlem Cekic vidste om ham, var, at han hed Ingolf – og at han havde lavet radio med danske nazister, og at Dansk Folkeparti havde afvist ham som medlem, fordi han var for yderliggående.

Nu ville hun mødes med ham, fordi hun var et sted i sit liv, hvor hun vidste, at hun var nødt til at kigge de mennesker i øjnene, som sendte hende hadbeskeder online.

Det fortæller debattør og tidligere medlem af Folketinget for SF, Özlem Cekic, i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

”Jeg følte, at jeg hele tiden blev ramt af racisme og had, men jeg var måske også selv med til at skabe den polarisering? Den første dialogkaffe var med Ingolf. Han havde på forhånd fortalt mig, at han var blevet smidt ud af Dansk Folkeparti, fordi han havde så ekstreme holdninger til jøder og muslimer, og han havde lavet radio for de danske nazister. Da jeg skulle besøge ham, var jeg bange for, at han ville slå mig ihjel, og jeg forventede at møde en mand med sorte negle i et hjem, der lugtede,” siger hun til ugebladet.

Men dét, hun frygtede ved deres møde, var – heldigvis – ikke det, som kom til at ske.

”Jeg havde taget morgenmad med, for hvor der er mad, er der fred. Jeg turde ikke engang sige til ham, at jeg slet ikke drikker kaffe. Men jeg mødte en mand, der var dybt optaget af grønne planter, og han havde den sødeste kone. Jeg sad der i 2,5 timer, for vi havde så meget tilfælles. For eksempel hvor mange fordomme vi havde overfor hinanden, og enigheden om, at velfærdssamfundet har mange mangler,” forklarer Özlem Cekic.

Formiddagen med Ingolf og konen ændrede fuldstændig Özlem Cekic’ syn på, hvordan vi mennesker taler med hinanden.

Stadig i kontakt med Ingolf

Mødet endte med at blive selve startskuddet på, at den ikke-kaffedrikkende ekspolitiker startede bevægelsen Dialogkaffe tilbage i 2009.

I dag mener hun stadig, at vi ikke lytter nok til hinanden, men har i stedet travlt med at sætte mærkater på hinanden som ”landsforræder”, ”klimatosse” eller ”højreradikal”. Samtidig tror hun på, at der er mere, der samler os mennesker, end der skiller os ad.

Netop som hun oplevede det over "dialogkaffen" med Ingolf, der startede med en frygt for at miste livet.

”Det overraskede mig, at vi havde så meget til fælles, for i mit hoved var jeg den gode, og han var den onde. Nu er jeg holdt op med at google folk, inden vi mødes til dialogkaffe, for jeg vil ikke sætte mennesker i kasser. Jeg har i øvrigt stadig kontakt til Ingolf,” understreger en i dag positiv Özlem Cekic.

Læs hele interviewet med Özlem Cekic i Hendes Verden. Her fortæller hun også om at blive ramt af alvorlig stress, at være bedste ven med en 91-årig jøde – og om at møde sit livs kærlighed, mens hun var gift, og han havde en kæreste.

Køb Hendes Verden i butikkerne fra mandag den 21. december

Om Özlem Cekic, 44 år

  • Født i Tyrkiet, men også vokset op i Finland og Danmark
  • Uddannet sygeplejerske, men blev valgt til Folketinget for SF i 2007. Fik i 2015 næstflest stemmer, men kom ikke ind, fordi partiet gik tilbage. Siden har hun forladt partipolitik.
  • I dag generalsekretær for foreningen Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, som arbejder mod polarisering og dæmonisering. Derudover holder hun foredrag
  • Gift og mor til tre
Se, hvad vi ellers skriver om: Politik