Irmas seksuelle revolution
SPONSORERET indhold

82-årige Irma vil bryde tabu om seniorsex: ”Jeg føler, at jeg lever”

Irma er 82. Anne-Laura er et halvt århundrede yngre. Midt imellem deres fødselsdage fandt den seksuelle revolution sted og frisatte sex fra skam og blufærdighed og satte fokus på lyst. I den nye podcastserie ”Irmas seksuelle revolution”, taler de to om sex sent i livet og om den livsbekræftende fysiske kontakt, ingen af dem ville være foruden – et ønske, Irma føler er forbudt i hendes alder, hvor tabu og blufærdighed igen har afløst frisind.

Af: Anne-Laura Hedegaard Foto: Maria Fonfara, fra bogen 'Elsk hele livet'
15. okt. 2020 | Livsstil
Irmas seksuelle revolution
0:00 | Afspil

Irmas seksuelle revolution - 68'er

Irmas seksuelle revolution

Irmas seksuelle revolution - 68'er

Ungdomsoprør, p-piller, blå piller og kønssygdomme...

arrow-down

Forestiller du dig nogensinde hele din livsbane? Og hvis du gør – er sex så en del af det, til den dag du dør?

Hvis du ser dig omkring i film, musik og litteratur, kan det være let at få den tanke, at den seksuelle del af livet stille og roligt forsvinder af sig selv. For gamle kroppe og erotik er sjældent en kombination, vi ser. Men det findes. I privaten.

I en ny podcastserie taler jeg, journalist Anne-Laura Hedegaard, med en af dem, der bryder tavsheden om ældres sexliv.

”Jeg får lyst til en hel masse, når jeg har min søde elsker. Vi har noget skøn sex. Bare det, at han tager rundt om mig og er nøgen, det er bare så skønt. Jeg føler, at jeg lever,” siger 82-årige Irma Henriksen blandt andet i Talk Town-podcasten ”Irmas seksuelle revolution”.

Her forklarer hun, at hendes sexliv bestemt har ændret sig i løbet af de seks årtier, hvor det har fyldt i hendes liv – men at det i den grad stadig er intakt:

“Det er ikke så avanceret som dengang, (jeg var ung, red.), for der var det mere lige på og hårdt”, siger hun og forklarer, at hendes sexliv var mere kinky i hendes unge dage:

”En overgang skulle jeg også piskes og sådan noget, men det var, da jeg var yngre. Det er faktisk blevet bedre, for nu skal jeg have lidt mere blidhed og blødhed,” siger hun.

“Jeg har fundet ud af, at kys er noget af det vigtigste. Hvis der er en mand, der kysser godt – det er faktisk det halve for mig”.

Vil bryde tabu om seniorsex

I Irmas bogreol står flere bøger med hendes navn i. Enten som forfatter eller som deltager i interviews og på billeder. På den måde gør hun sit for at bryde tabuet om ældres sexliv.

For der er et tabu, det er hun ikke i tvivl om.

”Det er ikke tilladt. Det (sex, red.) må man ikke, når man er gammel og rynket,” siger hun.

Det oplevede hun fx på egen krop, da hun under en indlæggelse på hospitalet spurgte om gode råd til sex efter en diskusprolaps. Her fik hun blot at vide, at hospitalet ikke havde nogle informationer om det, og det fik hende til at føle, at personalet dømte hende, husker hun:

’Det spørger man da ikke om - hun kan jo ikke en skid.’ Jo, jeg kunne - oppe i mit hoved, og så regnede jeg med, at noget af kroppen også kunne,” siger Irma, der godt kan føle, at hun afstikker fra normen:

”Jeg er unaturlig. Sådan kan jeg godt føle mig. Men så ranker jeg ryggen og stiller mig foran spejlet nøgen og siger, du er god nok. Jamen, det er jeg sgu da nødt til.”

En voksende minoritet

Lidt ”mærkelig” er Irma måske, for det er ikke majoriteten, der har sex i hendes alder. Det er dog en minoritet, der bliver større og større, viser statistikkerne.

På Göteborg Universitet har et hold forskere fx undersøgt 70-åriges liv (og sexliv) siden 1971. Her fandt de den største udvikling blandt ugifte over 70 år. I 1971 var det nemlig kun én ud af 100 single-kvinder, der fortsat havde et aktivt sexliv. 40 år senere var det tal steget til hver ottende. For mænd var det steget fra 30 til 54 procent.

Også de gifte 70-årige har mere sex i dag end tidligere. Her er tallene steget fra 52 til 68 procent blandt mændene og fra 38 til 56 procent for kvinderne.

”Vi har været vant til at tænke, at vi vidste, hvordan de ældre var,” siger Bjarke Oxlund, som er institutleder på Institut for Antropologi på Københavns Universitet og tidligere formand for Sex & Samfund.

”De gik i brunt og grønt og gråt tøj, bevægede sig langsomt og havde nogen bestemte interesserer. Den går ikke længere. Ældre har nu et helt repertoire at spille på, som er lige så bredt og vidt som de yngre generationer. Forestillingen om, at det er sådan her, ældre er, den står for fald.”

En seksuel udløbsdato?

Da Bjarke Oxlund stillede op til formandskabet i Sex & Samfund, gik han til valg på at sætte fokus på ældres seksualitet og kaldte det for det sidste sextabu.

”Og det passer selvfølgelig ikke. Men i vores forestilling om frigjorthed har ældre helt klart udgjort en blind vinkel,” siger han.

Det, at forstå seksualiteten uafhængig af reproduktion og børn, er et lidt nyere fænomen, der først for alvor begyndte med den seksuelle revolution i 1960’erne og adgangen til p-piller, forklarer han:

”Det var som om, at man næsten havde en udløbsdato i seksuel forstand. At ønsket og drifterne skulle stoppe,” fortæller Bjarke Oxlund.

”Og derfor er det noget, man ikke har talt meget om. Det har selvfølgelig været tilfældet, men det har ikke været noget, man har kunnet dele eller tale højt om.”

Et frit kærlighedsliv

Irma Henriksen beskriver selv sin ungdom som genert og blufærdig. På hendes 82 år er hun gået fra en barndom, hvor hun aldrig så sin mor nøgen, til selv at posere nøgen i fotobøger og danse slørdans på tv. Men i mellemtiden har der også været et ungdomsoprør og en seksuel revolution.

Irma var nemlig 30 år, da den seksuelle revolution kom med Summer of Love, p-piller og selvstændighed. Og et frisind, som hendes generation nu tager med sig ind i alderdommen.

”68’er-generationen, vi var jo selv med til at bryde alle grænser med stor hjælp fra p-piller og pessaret,” siger Margrethe Kähler, som er tidligere chefkonsulent for Ældre Sagen og også 68’er.

Hun beskriver den seksuelle revolution som en flodbølge, der brød broerne.

”Det var lidt ligesom ’slip fangerne fri’. Man nød den vilde musik, man rejste, man uddannede sig. Vi begyndte at have flere partnere og at se meget friere på kærlighedslivet. Man oplevede en enorm frihed, fordi man kunne nyde sex,” siger hun.

”Når man fik accepteret de her normer om, at kærlighedslivet kan være noget glædesfyldt, så er det nogle værdier, man har hele livet.”

I Talk Town-podcasten ”Irmas seksuelle revolution”, som kan lyttes til i Apple Podcasts, går vi på opdagelse i seksualiteten og tager frem og tilbage i tiden, ind i populærkulturens verden og med på internettet. Vi taler om sex og kærlighed i en tid, hvor stævnemøder hedder dates, hvor kontaktannoncen er rykket fra envejskommunikation i avisen til datingprofiler og nu også involverer casual sex, dickpicks og ghosting.

Irmas-seksuelle-revolution.jpg

Anbefalet til dig