Tjekker du også din kærestes sms'er?
SPONSORERET indhold

Sandheden om, hvorfor vi tjekker kærestens sms'er

Hånden på hjertet: Er du kommet til at tjekke din partners sms’er eller mails (eller bare haft lyst til det)? Især kvinder ”kommer til” at snage. Find ud af, hvorfor vi gør det – og hvorfor vi skal holde os i egen inbox.

Af: Marie Kaufholz Foto: plainpicture og istockphoto
22. feb. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Det starter så uskyldigt. Og med næsten ingen lumske bagtanker. Man kigger jo bare lige på, hvad de mennesker, man følger, har liket på instagram. Så kan man jo lige klikke sig ind på de billeder, som ens kæreste har liket. Næste skridt – som stadig falder i kategorien over ting, som ikke er direkte snagen – er at kigge på, hvem han følger, og hvem der følger ham. Det kunne man også sagtens finde på at gøre med sine veninder. Ikke? Tredje skridt er at gå ind på alle de pæne damer, han følger og se, hvor tit han har trykket ”synes godt” om på deres billeder. Og selvfølgelig holde skarpt øje med, hvornår de gør det på hans.

Når instagram er tjekket, så kommer turen til Facebook, hvor man gør præcis det samme. Her er det selvfølgelig vigtigt at huske at gennemlæse hans væg, kigge alle billeder igennem og holde øje med alle likes.

Så gik der tid med det.

Du er hverken blevet klogere, fundet det, du ledte efter (for hvad er det helt præcis?). Til gengæld har du det nu helt vildt dårligt med dig selv. Alligevel tager du lige chancen for at tjekke, hvem der har sendt en sms til ham, mens han var ude i køkkenet. Hvis han tager dig på fersk gerning kan man jo altid undskylde sig med, at man “bare lige skulle se, hvad klokken var“.

Kvinder er de værste snagere
Det er blevet frygteligt nemt at finde ud af, hvem folk kender, og hvem de dater eller flirter med på de sociale medier. Og i nogle perioder er det viden, som vi synes, vi har brug for. Også omkring den person, som står os allernærmest, og som vi i princippet burde stole fuldstændigt på. F.eks. når det går lidt dårligt med vores mand, eller vi lige har mødt en ny og gerne vil vide præcis, hvor vi står.

LÆS OGSÅ: Efter skilsmissen: Sådan kom vi igang med at date igen

En undersøgelse fra East Carolina University har udspurgt mænd og kvinder, om de har udspioneret deres partner digitalt. Og det har de i høj grad. Pinligt nok for os, er det især kvinderne, der har gjort det. En tredjedel af de medvirkende i undersøgelsen har læst deres partners e-mails. Hver fjerde overvågede den systematisk. Og selvfølgelig havde de også styr på alle de andre sociale medier og hans telefon.

I en anden undersøgelse fra England blev 920 midaldrende par undersøgt. Her var det også især kvinderne, der gik mændene efter i sømmene. 14 procent af kvinderne tjekkede mandens mail, 13 procent tjekkede hans telefon og 10 procent holdt øje med, hvor han havde surfet på nettet. Tallene for mænd var otte og to gange syv procent.

Frygten for det ukendte
Men lad os starte fra starten. Hvad er det, der får os til at gøre ting, som, vi godt ved, ikke er spor i orden?

– Der er to grunde til, at vi tjekker vores mands eller kærestes mails eller kigger i deres telefon. Enten er det, fordi der er noget galt, eller fordi man har det med sig. Hvis der er noget galt i en periode, og man kan mærke, den anden fjerner sig, er det naturligt at føle sig usikker og så har man brug for finde ud af, hvad der er galt. Og det er de svar, vi leder efter i deres mail og telefon. Men problemet kan også ligge hos os selv. Altså at vi altid har været jaloux, og det ikke er, fordi der som sådan er en grund til at holde øje. Hvis man altid er jaloux og usikker, er der noget galt, forklarer psykolog Thea Sikker Remin:

– Det kan sagtens være, at den andens opførsel gør, at vi føler behov for at holde øje med dem, at de placerer en usikkerhed hos os. Hvis det er tilfældet er det ikke et sundt forhold. Det kan også være, at vi har nogle behov som ikke bliver opfyldt, og vi derfor ikke føler os set.

Det, vi er bange for at finde, er det, vi er mest bange for, der er galt med vores forhold. At han ser en anden, at han taler om os bag vores ryg, eller at han på andre måder ydmyger os, uden vi ved det.

Den umulige jagt
Jo mere vi optegner scenarierne inde i vores egne hoveder for, hvad det præcis er, han gør, jo mere forekommer det os som en reel mulighed, at der er noget galt. Og for hver gang vi tjekker, bliver problemet mere virkeligt.

– Når man føler sig usikker og har en følelse af, at der er noget galt, men man ikke rigtigt kan sætte sin finger på, hvad det er, får man behov for at samle på beviser, siger Thea Sikker Remin. Men det ikke at finde noget er ikke et bevis i sig selv.

– Man leder efter ingenting, og derfor er det så svært at finde. Man får umiddelbart stillet sin angst, lige når man har tjekket, men man bliver nødt til at blive ved med at gøre det for at søge lindring. For der kan jo være kommet en besked øjeblikket efter, at man har tjekket, og derfor er man nødt til at tjekke igen og igen, siger Thea Sikker Remin. Og for hver gang, man tjekker, føles det som en mere og mere reel mulighed, at der er noget på færde.

– Det starter måske helt uskyldigt, det kommer bare meget hurtigt og meget nemt til at eskalere. Og langsomt, men sikkert kommer ens usikkerhed og mistroiskhed til at påvirke ens opførsel, for når man har behov for at tjekke hans ting, har man også behov for at holde øje med ham ellers.

LÆS OGSÅ: Klumme: En gang utro, altid utro?

– Det ender med, at man skriver sms’er til ham, hvis han er i byen alene eller spørger lige lovligt meget ind til, hvem han sms’er med, forklarer Thea Sikker Remin. Problemet er bare, at det har den præcis modsatte effekt, understreger Thea Sikker Remin:

– Utroskab starter ofte med mistænkeliggørelse. For hver gang man mistænker sin kæreste eller mand, planter man tanken om utroskab hos ham. Selvom det jo ikke er hensigten, kommer man til at give dem ideer til, hvordan de kan gøre det. Plus det aspekt, at hvis de alligevel skal have ballade for det, kan de lige så godt gøre det.

Lad nu bare være
Så det eneste, der er at gøre, er at tage et langt skridt væk fra telefonen. Og computeren. Og iPad’en.

– Man er nødt til at lade være med at snage i sin partners ting, for ud over at det jo er at overskride grænserne for deres privatliv, så kommer der ikke noget godt ud af det. Hvis du tjekker, forværrer det kun din mistroiskhed. I stedet er der ikke andet at gøre end at tale om det, råder Thea Sikker Remin.

I den perfekte verden er man aldrig gået i gang, men ellers er der ikke andet for end at tage en kold tyrker, siger hun.

– Du bliver nødt til at beslutte dig for at holde op. Det er ikke specielt nemt – men gør det alligevel. For det virker. For hver gang man ikke tjekker, stoler man lidt mere på den anden.


HUSK! - bryd ikke loven
Det er forbudt at læse andres private mails og sms'er ifølge brevhemmeligheden, tilgengæld er det ikke ulovligt at være utro. Det måtte en 22-årig mand sande, da hans kæreste sidste år meldte ham til politiet, fordi han havde læst hendes sms'er og opdaget, at hun havde en affære. Loven om brevhemmelighed lyder: Hvis er brev herunder e-mail og sms-besked sendes personligt til en person på vedkommendes privatadresse, er det et brud på brevhemmeligheden, hvis man åbner brevet. Forbrydelse er fuldbyrdet i det øjeblik brevet bliver åbnet. Overtrædelse af brevhemmeligheden straffes med op til et halvt års fængsel eller bøde.

LÆS OGSÅ: Expert: Derfor kan jalousi være godt