Utroskab kan føre til et stærkere parforhold.
SPONSORERET indhold

Utroskab: Sådan kommer du videre

Hvis man pludselig får at vide, at ens partner gennem mange år har været en utro, er det naturligt at føle, at hele verden ramler sammen.

Af:: ALT for damerne i samarbejde med Kvinneguiden.no Foto: Bulls
20. okt. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Sådan reagerer de fleste, mener psykolog Andreas Løes Narum.

- Folk flest reagerer med chok, vantro og vrede. Så går vreden over i sorg. De fleste vil føle, at de ikke er gode nok siden partneren har valgt en anden, siger han til Kvinneguiden.

Frode Thuen, psykolog, professor og forfatter, mener også, at det er den normale reaktion på utroskab.

- Alt det trygge og kendte, man har kunnet stole på, forsvinder under fødderne på en, forklarer han.

Sørger resten af livet
Det afhænger af omstændighederne, hvor længe sorgen over utroskab vil sidde i kroppen, mener Frode Thuen.

- Er det en løgn over lang tid, er der ofte tale om år, før man kommer sig. Normalt kan der gå et halvt år til et år før man kommerr videre, men nogen kommer sig aldrig over chokket (over utroskab, red.), siger han.

Læs også på Kvinneguiden.no: Har du valgt den rigtige partner?

For at kunne leve et så normalt liv som muligt efter utroskab, er det dog vigtigt at fokusere på at komme videre.

-Det er det som er vanskeligt, for det er vigtigt at have et nogenlunde normalt liv, sådan at utroskaben ikke får en dominerende plads eller bliver et stort, sort hul, som man må prøve at komme op fra. Har man lyst til at blive sammen, må det være noget begge parter tager fat på og arbejder med, selv om det kun er den ene som har vært utro, siger Frode Thuen og tilføjer:

- Ender det med et brud, har man kun lidt motivation til at samarbejde om at komme videre, og da er det mindre aktuelt. For dem som ikke er vant til at snakke sammen om vanskelige ting, kan det letteste bare være at smide partneren på porten. Det kan føles som mindre smertefuldt end at prøve og rydde op, siger han.

Ødelagt selvtillid
Når man opplever et så groft svigt som utroskab er, kan mange af følelsene være præget af at man ikke føler sig god eller flot nok til sin partner.

Og det kan tage lang tid at bygge selvtilliden op igen.

- Men man vil genvinde selvtilliden, hvis man undgår, at utroskaben bliver en enormt dominerende ting, som vil overskygge alt andet i livet. I stedet skal man forsøge at sidestille utroskaben med andre dårlige oplevelser, man har haft i sit liv, siger Frode Thuen.

Det er samtidig vigtigt i den proces, at den utro partner får at vide hvor ondt det har gjort.

- Den utro partner må være villig til at gøre det som må gøres for at bygge tilliden op igen. Det kan også gøre ondt på den, som har været utro, men denne "soning" er nødvendig. Derudover må de finde nye måder at vise hinanden nærhed og kærlighed på, siger Andreas Løes Narum.

Bedre forhold efter utroskab
Som den forsmåede part, kan tilgivelse af utroskab virke fuldstændig meningsløst og latterligt i starten. Men også her mener psykologerne, at det kommer an på graden af utroskab og selve situationen i hvert enkelt parforhold.

- Dette er personafhængigt, og det kommer også an på utroskabens art, om det var et engangstilfælde eller noget som er sket systematisk over tid, siger Andreas Løes Narum og fortsætter:

- I nogle tilfælde kan forholdet faktisk blive bedre efter et sidespring. Ikke på grund af utroskaben i sig selv, men fordi man er nødt til åt snakke ordentligt sammen, måske for første gang. På den måde kan relationen blive stærkere end før, og man kan lære at stole mere på hinanden end før.

Læs også på Kvinneguiden.no: Sådan tackler du kærestens eks

Også Frode Thuen mener, at forholdet kan blive styrket af den hårde prøvelse, som utroskab er.

- Ofte kan det faktisk ske, at man bliver endnu mere opmærksom på, hvad man faktisk har i sin partner, og ofte bliver forholdet derfor endnu stærkere. Men det kræver mental energi og evne til at tilgive andre. Og det er altid lettere at tilgive en angrende synder, så hvis den som har bedraget viser, at han eller hun angrer, bliver det lettere, mener han.

Let at blive fristet
Lidt eller ingenting kan som regel undskylde utroskab, for der findes altid andre måder at takle både fristelser eller problemer på. Men i dag er det lettere at blive fristet af utroskab end tidligere, mener Andreas Løes Narum. Han har ikke noget forskningsmateriale som viser at utroskab er blevet mere almindeligt end før, men en undersøgelse han lavede blandt 1000 norske par i 2008, viser opsigtsvækkende resultater:

- Min undersøgelse viser, at cirka 30 procent af både mænd og kvinder har vært utro. Anden forskning viser også, at det er mere sandsynligt at man er utro, hvis man har en højere uddannelse bag sig. Jeg kan kun spekulere i hvorfor, men måske har dem, som har en højere uddannelse større anledning til at være utro gennem det job de har?

Kilde: Kvinneguiden.no