Giv dit barn en gladere barndom

Giv dit barn en gladere barndom

Livsglæde, et lyst sind og en positiv indstilling til tilværelsen – alt sammen noget, der kan læres. Læs her, hvordan du lærer dine børn at være glade for det, de har.

Faktaboks

Sådan får du et gladere barn

Tag en snak, om hvor dejligt det er at være jer.

Slut dagen med at opremse de tre bedste ting, der er sket i dag.

Giv familien et pusterum, – vent med at tale om rengøringen, til I har spist (og nydt) kagerne.

Bliv i nutiden og vær nærværende i stedet for hele tiden at tænke på fremtiden.

Sæt grænser for, hvor meget barnet skal have, for eksempel når det gælder legetøj.

Dit barn følger dit eksempel, så stop unødig brok.

Tal og tænk pænt om dig selv, og lær dit barn det samme, – vi bliver, hvad vi tænker.

Har du også et barn, der hellere ville have haft blusen i rød i stedet for den blå model, du har købt? Kender du også til det legetøj, som barnet brændende ønskede sig i julegave, og som nu står i skabet samler støv, fordi det kun var interessant i to dage?

Kan du nikke genkendende til børn, der aldrig er rigtig glade for det, de får, men altid synes, at græsset er grønnere på den anden side? Så har du nok selv en del af ansvaret, for vi forældre er i høj grad med til at skabe vores børns behov.

– Når man fokuserer for meget på de ting, man gerne vil have, så glemmer man at nyde det, man har i forvejen, forklarer psykolog Mette Holm.

LÆS OGSÅ: Legetøj: Har du en lille forbrugsjunkie?

Og det er sådan set ligegyldigt, om det er kammeratens PlayStation-spil, eller om det er den nye dukke fra reklamerne, barnet ønsker sig. Behovet for hele tiden at få nye ting er stort. Og jo mere forældre imødekommer børnenes ønsker og behov, jo flere behov skaber de hos børnene. På den måde bliver det sværere for børnene at nyde det, de får, for der vil nemlig hele tiden være noget nyt, der vækker deres interesse, fortæller Mette Holm.

– Behov kommer ikke af sig selv. Forældre skal være bedre til at sige fra over for deres børn, for hvis de er bukket under for børnenes plagerier én gang, plager børnene også næste gang, siger Mette Holm.

”Vil-have”-symptomet

Fri leg: Hjælp dit barn til at lege bedre selv

Giv dit barn et pusterum

Giv dit barn en pause

Tænk positive tanker

Du bliver, hvad du tænker. Så enkelt er det. Så derfor er det også en god idé at lære sit barn at tænke positive tanker, for positive tanker skaber livsglæde. Man kan sagtens lære sig selv at opfatte glasset som halvt fuldt i stedet for halvt tomt.

– Positive tanker kommer ikke af sig selv. Det er vigtigt at lære sine børn at fokusere på det positive i stedet for det negative. Nogle gange kan man godt spørge sit barn: ”Hvad, synes du, er rart ved at være dig?” Hvis man tænker på noget positivt, kommer man ind i en positiv stemning. Tanker vokser nemlig. Fokusér på det positive, og del det med dine børn. Man skal huske at glæde sig over de små ting. Det er vigtigt at sige til sig selv og sine børn: ”Ej, hvor er det dejligt, at solen skinner i dag, siger Mette Holm.

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Lær dit barn at være optimist

LÆS OGSÅ: Giv dit barn et godt selvværd

LÆS OGSÅ: Marte Meo: Sæt ord på dit barns følelser