Børn og unge på cykelstierne
SPONSORERET indhold

Pas på junior i trafikken: Få eksperternes råd til at undgå skader

Skolen er startet, og det betyder mange steder, at en masse både nye og unge trafikanter atter indtager cykelstierne. Det kan resultere i mange flere skader, advarer Codan. Læs, hvordan du hjælper junior bedst på vej her.

Af:: Emma Fjalland Lund Foto: Getty Images
12. aug. 2022 | Børn | ALT.dk

Cykelstierne er i øjeblikket fyldt med børn og unge, som glæder sig til at tage hul på et nyt skoleår. 

Men der er særligt god grund til at være lidt ekstra opmærksom på skolebørnene, både før man sender dem afsted hjemmefra, og når man gebærder sig i trafikken, viser tal fra forsikringsselskabet Codan

For der bliver nemlig hvert år i august slået rekord i antal fritidsulykker, skriver de. Faktisk har selskabet siden 2014 oplevet hele 20-25 % flere fritidsskader i august end i juli.

Særligt hjernerystelse, brækkede arme eller ben og overrevne ledbånd er blandt de hyppigste skader, og der er derfor gode grunde til at lære de små at mestre cyklen og køre i den heftige trafik samt at minde børn og unge om at bruge cykelhjelm.

Mobil på cyklen

Men det er ikke alene vigtigt at holde fokus på de små, nye trafikanter, som skal lære at finde sin plads i morgentrafikken.

For ifølge en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer fire ud af ti forældre til skolebørn, at de indenfor det seneste år har oplevet børn ved skolen, som har været så optaget af deres mobil, at de ikke har set sig ordentligt for.

I en tidligere undersøgelse har Rådet for Sikker Trafik spurgt de unge selv, hvorvidt de har brugt telefonen til at skrive beskeder og finde musik eller adresser, mens de cyklede. Her svarede 47 % af 13- til 15-årige, 67 % af de 16- til 19-årige samt 53 % 20- til 24-årige, at de har gjort det inden for de seneste to måneder.

Speciallæge Imran Rashid er ekspert i digital sundhed, og til Rådet for Sikker Trafik fortæller han, at det er vigtigt at tage en snak med de unge om brugen af mobilen i trafikken for at undgå ulykker. Han giver desuden hans bedste råd til at tage snakken:

”Fokuser på realistiske situationer i trafikken, hvor mobilen kan komme i brug. Fx at de er ude at køre på cykel, og lige pludseligt så ringer telefonen – hvad plejer de så at gøre? Hvis de har taget telefonen op og bare snakket i den, har de så været ved at køre galt?”

Med den snak mener Imran Rashid, at de unge vil blive mere bevidste om deres ubevidste handlinger og mere opmærksomme på at ændre dem, næste gang telefonen fx ringer, mens de cykler.

Anbefalet til dig