Caroline Fleming
SPONSORERET indhold

Caroline Fleming om sin søns diagnose: ”Da psykologen fortalte mig om ADHD, knækkede jeg”

Efter Caroline Flemings yngste søn fik konstateret ADHD sidste år, har alting ændret sig. Både hendes syn på sønnen, men også hendes rolle som mor. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Af: Marie-Louise Truelsen og Cille Lewinsky Foto: Franne Voigt
17. jun. 2021 | Børn | ALT for damerne

Det var en stor lettelse, da Caroline Flemings yngste søn Nicholas i februar sidste år fik diagnosen ADHD.

Med ét følte hun ikke længere et ansvar for, at hendes dengang 9-årige dreng havde haft svært ved at følge med i skolen, lavede ”baglæns kolbøtter” i matematiktimen og fik sine ”flip” i supermarkedet, som hun måtte undskylde for.

”Jeg var ikke gået til Jens Richardt Jepsen (psykolog, red.) for at få en udredning, jeg var gået til ham for at få noget hjælp til Nicholas. Og da han så begyndte at fortælle mig om ADHD, knækkede jeg. Fuldstændig. Jeg brød helt sammen, for han sad jo og beskrev mit barn,” siger hun i denne uges ALT for damerne.

”Pludselig var der en årsag til, at min dreng er, som han er. En årsag til, at jeg, så længe jeg overhovedet kan huske, har været dybt nervøs hver gang, jeg skulle ud ad en dør. Fordi jeg ikke anede, hvordan dagen med Nicholas ville blive. Nicholas har hele livet har haft de vildeste flip. Flip, som jeg undskyldte, fordi han var en følsom dreng. En anderledes dreng.”

Fik først diagnosen i Danmark

Det var egentlig et tilfælde, at Caroline Flemings søn fik konstateret ADHD.

I England, hvor hun boede indtil for to år siden med sine tre børn, havde de ikke bemærket, at hendes yngste søn var anderledes.

Derfor var det kun, fordi de flyttede til Danmark, at Nicholas’ udfordringer blev opdaget, mener den tidligere baronesse.

”Jeg er overbevist om, at hvis jeg aldrig var flyttet til Danmark, så var Nico aldrig blevet udredt,” siger hun og forklarer, at Nicholas gik på en lille skole i England med kun 12 børn i klassen.

Her arbejdede de altid i grupper af fire og kun i 30 minutter ad gangen med ”masser” af sport i løbet af dagen. Men sådan var det ikke i Danmark.

”Da vi kommer til Danmark, starter Nico på Den Internationale Skole, og allerede tre uger inde i skoleåret bliver jeg kaldt ind til samtale, hvor jeg får at vide, at jeg har en dreng, der har virkelig brug for støtte. Efter halvdelen af en matematiklektion med 25 elever og én lærer er han f.eks. begyndt at lave baglæns kolbøtter eller har sat sig over i et hjørne for at lege med noget andet. De har fundet ud af, at uanset hvilket fag han har, så kan han ikke koncentrere sig og er all over the place, og han skal have støtte i alle fag.”

Alt giver bare mening

I starten var det svært for Caroline Fleming at forstå, at hendes søn havde brug for andre rammer end skolekammeraterne.

Men som tiden er gået, har Nicholas’ diagnose givet hende en langt størrelse forståelse for og accept af ham som menneske, men også af sin egen rolle som mor.

”Så længe jeg overhovedet kan huske, har folk kigget på mig, som om de har tænkt: Hold da op, kan hun ikke styre sit barn? Der er jo rigtig mange, der tror, at du har et uopdragent barn, når du har et barn med ADHD,” siger hun og uddyber, at når man har et barn, der "udtrykker" sig anderledes end andre børn, men uden at man ved hvorfor, så overkompenserer man som forælder for at få "styr" på sit barn.

”Som forælder er man så presset. HELE tiden. Og det var derfor, jeg brød sammen på Jens Richard Jepsens kontor den dag. Fordi jeg lige pludselig fik at vide, at det ikke var min skyld. Og fordi der var en forklaring.”

I det hele taget har sønnens diagnose ændret familiens liv. For i februar i år fik Caroline Fleming også konstateret ADHD ­­– og pludselig giver alt bare ”mening”, forklarer den tidligere baronesse.

”I min opdragelse har jeg lært at have en facade, hvor alt er godt og perfekt. Oven i at være super presset over at skulle holde styr på Nicholas har jeg skullet opretholde en facade. Så når folk taler om udbrændthed, så kan jeg forstå det på det højeste niveau. Og det giver rigtig meget mening nu,” siger hun.

”Jeg har været udbrændt adskillige gange i mit liv, men jeg har lært at samle mig selv op. Som min psykiater siger: ”Caroline, du er simpelthen blevet din egen super-ADHD-coach”. Og det er jeg, fordi der ikke har været nogen, der har taget hånd om mig på noget tidspunkt i mit liv. Jeg har altid skullet klare mig selv.”

Læs hele interviewet med Caroline Fleming her.

Anbefalet til dig