Derfor klør din datter sig i tissekonen hele tiden
SPONSORERET indhold

Derfor klør din datter sig i tissekonen hele tiden

De helt små piger finder hurtigt ud af, at det kan kilde dejligt, når de ”ridder” på bamserne - og det er helt naturligt.

Af: Amalie Nebelong
26. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

Da min datter var omkring halvandet år, begyndte hun at fatte umådelig stor interesse for sin tissekone. I vores lille familie har vi hele tiden syntes, at det var lidt sjovt – vi har aldrig sagt til hende, at hun skulle lade være, men nærmere bare sagt ting som ”Ih, hvor du ridder på dén hest, hva’?”

I dag er hun lidt over to år, og tissekonen er stadig spændende at røre ved, når hun bliver skiftet – men decideret at gnubbe sig op ad bamserne og foranledige os andre til at tro, at hun sover om aftenen, når hun i virkeligheden har ligget en halv time på maven i sin seng og gnubbet sig helt svedig – det gør hun ikke mere.

LÆS OGSÅ: Pædagoger ved ikke nok om børns seksualitet

Men hvad er det egentlig, der foregår, når de små piger gnubber sig op ad alt i dén alder?

– Din datter har mærket, at det er rart. Det er naturligt, at børn rør ved sig selv. Drengene gør det også og oftest endnu tidligere end pigerne, nemlig allerede på puslebordet. For de små er det en måde at finde sig selv på og opleve sin egen krop – og det er ofte gennem legen, de opdager, at en bestemt form for berøring er rar. Det starter allerede, når de putter fødder og hænder i munden som helt små, siger sundhedsplejerske Dorte Fischer.

Journalist, forfatter og foredragsholder om børns seksualitet, Anna Louise Stevnhøj, supplerer:

LÆS OGSÅ: Kropsforskrækkelse: Er børnene de store tabere?

– Med mindre det er fordi, det klør på grund af for eksempel svamp, så er det fordi, det er dejligt. Helt små børn har også erogene zoner, og det kilder simpelthen mere, når de gnubber sig mellem benene end andre steder. Og når det ser meget voldsomt ud hos de helt små børn, er det, fordi de har ble på. Så der skal faktisk noget til, før de kan mærke noget gennem ”polstringen”, siger hun.

Manglende opmærksomhed

Som voksen kan man hurtigt foranlediges til at tro, at det for barnet handler om noget seksuelt. Men det gør det ikke. I hvert fald ikke i dén forstand, som det gør, når man taler om voksnes seksualitet.– Hos voksne har seksualiteten et mål; nemlig orgasmen. For børn er det bare en følelse af, at det mærkes rart på kroppen. Børn mærker sig selv igennem leg og berøring, siger Dorte Fischer.Men der er stor forskel på, hvor meget små piger – og drenge for den sags skyld – gnubber sig. Og det kan skyldes forskellige udefrakommende faktorer.LÆS OGSÅ: Numselege – hvor går grænsen?– Nogle børn gnubber sig hele tiden, og det kan skyldes, at de mangler opmærksomhed eller er utrygge – et eller andet, der gør, at de søger ”det dejlige” hele tiden for at få deres opmærksomhed væk fra noget andet. Her må forældrene tænke over, om de skal give deres barn lidt mere tid, lege lidt mere med det eller lige være opmærksom på at gøre noget andet med barnet, når det begynder at gøre det, for at prøve at få dets tanker væk fra det, siger Dorte Fischer.Dorte Fischer har ofte i samråd med forældrene fundet frem til årsagen.– Oftest kan forældre, jeg har talt med, godt se, at der har været f.eks. et stort skift i barnets liv i forbindelse med, at det har rørt ekstra meget ved sig selv. F.eks. hvis det er startet i en ny institution, siger hun.

Lære barnet sociale spilleregler

Når jeg tænker over det, startede min datter sit gnubberi i forbindelse med, at hun startede i vuggestue, og vores liv og hverdagen som en familie på fire for første gang for alvor buldrede derudaf. Med to job og to børn, var der pludselig ikke helt lige så meget tid til den nære kontakt med min datter. Hun er nummer to. Med min søn var der masser af tid, for dengang var min mand og jeg studerende og havde kun ham.Men der behøver ikke at være nogen grund til, at min datter har været optaget af sin tissekone, for det er, som eksperterne siger, helt naturligt. Men derfor synes Dorte Fischer godt, at man på en lempelig måde kan lære sit barn nogle sociale spilleregler.LÆS OGSÅ: Rør ved dit barns krop– Det er okay at lede barnet væk fra sit pilleri, men det er vigtigt, at du ikke skælder det ud og siger: ”Dét må du ikke”. Men du kan godt sige ”nu skal du ikke gøre sådan der mere, nu kan vi læse en bog”. Du skal ikke gøre det til noget med skam, skyld og forbud. Og hvis barnet kun gør det engang imellem, skal du ikke gøre noget, siger hun.Anna Louise Stevnhøj er enig:– Det allerbedste, du kan gøre, er at ignorere det og kalde det for en fase. Med mindre der er tale om ”hyperonani”, hvor små børn onanerer næsten konstant, fordi de har for lidt forældrekontakt, så skal man ikke være bekymret, siger hun.

Giv barnet en kildetur

Anna Louise Stevnhøj henviser til en amerikansk børnepsykolog, der har meget styr på det her specifikke område. Han råder forældre til, hvis deres barn er meget optaget af sit kønsorgan, i stedet for at skælde barnet ud, give det et alternativ i form af sjov og dejlig kropskontakt.

– Tag barnet op, giv det en kildetur. I stedet for at kommentere på, hvad du er træt af, så gør noget andet med barnet. For man kan jo godt blive lidt irriteret – især hvis man er ude – hvis barnet hele tiden har hånden nede i bleen. Men barnet forstår simpelthen ikke, hvorfor det her er irriterende, for de har ikke noget forhold til, at kønsorganer skulle være forkerte, så du kan ikke forklare et barn, hvorfor det ikke må røre ved sig selv. Det skal være i hvert fald fire år, før det kan forstå, at tissemanden skal blive inde i bukserne, siger Anna Louise Stevnhøj.

Det vigtigste er, at vi som forældre ikke går i panik og tænker, at der er noget galt. For så kan vi hurtigt få gjort problemet værre, end det er. Og ”problemet” er ikke værre, end at det – som med de fleste af børns andre faser – går væk helt af sig selv.

– Børn stopper af sig selv, ligesom at små børn stopper med at have hænderne i munden hele tiden, siger Dorte Fischer.

LÆS OGSÅ: Sådan taler du om sex med dit barn

LÆS OGSÅ: Tissemanden – min søns sjoveste legetøj

LÆS OGSÅ: Børns seksualitet: Tre skarpe til eksperterne om krop og nøgenhed