Lykkelig barndom
SPONSORERET indhold

Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt liv

Penge, uddannelse og parforhold betyder mindre for at få et lykkeligt liv. Nøglen til lykke ligger i en god barndom, viser forskning.

Af: Cecilie Møller Rasmussen
26. nov. 2014 | Børn | Vores Børn

Lykke er… penge, vil nogle mene, men det passer ikke. Derimod er det afgørende at have en god barndom for at få et tilfredsstillende liv som voksen. Et hold engelske forskere fra London School of Economics har fundet ud af, at børns følelsesmæssige sundhed er langt vigtigere for at få et lykkeligt liv end andre faktorer såsom succes med uddannelse og et velbetalt job.

Forskerne har undersøgt sundheden i 9.000 børns tidlige barndom ved blandt at se på parametre, såsom om de var sengevædere, led af søvnløshed, havde angst eller træthed, led af spiseforstyrrelser eller var ulykkelige.

LÆS OGSÅ: Det gør din baby lykkelig

Børnene, der nu er blevet voksne, er født i 1970 og har hvert femte til syvende år skullet svare på en lang række spørgsmål omkring deres liv.

Det viste sig, at nøglen til et lykkeligt voksenliv i højeste grad afhænger af, hvor god barndommen er. Der er altså god mening i at forsøge at finde ud af, hvad der gør din baby lykkelig.

Karriere giver ikke den samme lykke

Resultatet, der er udgivet i rapporten ‘What Predicts af Succesful Life?’ og udgivet i Economic Journal, slår tydeligt fast, at faktorer såsom hvor meget man tjener, om man opnår uddannelsesmæssige resultater, om man har arbejde, om man har været konflikt med loven, om man er single og om man er sund både indeni og udenpå ikke kan overgå vigtigheden af den gode barndom i forhold til et lykkeligt liv.LÆS OGSÅ:
Ni hemmeligheder til en lykkelig barndom– Det er specielt interessant, at uddannelse, indkomst og karriere betyder mindre i forhold til, hvordan livstilfredsheden bliver sat over for den psykiske kvalitet. Altså at de her meget hypede ting i både det engelske og danske samfund, hvor det eneste, der tæller, er karriere, indkomst og karriere ikke er vigtigt. Siger lektor i socialpsykologi Jan Brødslev Olsen, der blandt andet forsker i lykke på Aalborg Universitet til Vores Børn.Han mener, resultatet er ”uhyre positivt”. Det er identisk med det, man har vidst inden for psykologien, men nu ligger der altså statistik på baggrund af en kæmpe befolkningsundersøgelse.LÆS OGSÅ: 10 bud på en god barndom Forskningen kan dermed kvantitativt slå fast, penge ikke er den vigtigste faktor for at blive lykkelig:”Uddannelse og indkomst er blandt de mindst vigtige faktorer for voksensucces målt på tilfredshed med livet,” skriver en af forskerne Andrew E. Clark ifølge The Guardian.

Samfundet har fokus på mål og vægt

Faktisk forklarede deltagernes indtægt kun omkring én procent af forskellen på, hvor godt de mente, deres liv var. Det står ifølge Jan Brødslev Olsen i skærende kontrast til samfundets konstante fokus på materiel velstand, karriere og succes.

– Det er ikke den vej, vi skal gå, med hele det her tælle-, måle-, veje-system, som vi har indført i Danmark med PISA-test og læringsvejledninger i børnehave og Kina-forskrækkelse, hvor der bliver råbt målinger, karriere og resultater frem for trivsel, hvis vi gerne vil have et lykkeligt liv, siger Jan Brødslev Olsen.

I stedet skal vi ifølge ham hellere fokusere på tillid, lighed, social deltagelse og nære realationer, hvis vi ønsker en god livskvalitet, og forsøge os med nogle af de mange bud på en god barndom.

– Det kan godt være, vi kan performe bedre og få en højere BNP, men vi får ikke et højere velbefindende.Vi bliver måske rige men ikke glade.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn et godt selvværd

LÆS OGSÅ: Foto-humor: To voksne brødre genskaber barndoms-minder

LÆS OGSÅ: 25 ting, vi kan lære af børn