Parforhold med børn
SPONSORERET indhold

Pas på kærligheden: 6 nyttige råd fra parterapeuten

Det kan være svært for et parforhold at have små børn. To parterapeuter giver dig svar på de største udfordringer for forholdet mellem mor og far.

Af: Amalie Nebelong Foto: Getty Images
26. feb. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Hvilke udfordringer er de største for parforhold med børn?

"Mange par bliver overraskede over, hvor stor en forandring det er at få et barn. Manglen på søvn, forventninger til hinanden, alle de praktiske opgaver. Det at to bliver til tre, sætter parforholdet på en rigtig hård prøve, fordi ressourcerne bliver drænet. Det ændrer jeres samliv at få et barn, og det er I nødt til at forholde jer til, for det er sådan, det er. Mange siger, at de ikke troede, at det ville ændre deres liv at få et barn, men at det ville være fantastisk og skønt. Det er det også, men det er også hårdt," siger Susanne Christensen.

2. Hvad kan forældrepar gøre for at undgå skilsmisse?

"I burde måske slække lidt på kravene til jer selv om, at I altid skal være hundrede procent på jeres børn, så de for alt i verden føler sig elsket. I er også mennesker, og det er også vigtigt, at I får kigget lidt på hinanden og bruger noget tid dér", siger Pia Rasmussen.

"Det vil hjælpe jer, hvis I får koordineret opmærksomheden til jeres barn og hinanden, for det er her, det ofte går galt. Jeres barn får hurtigt al opmærksomheden, mens I så småt glemmer hinanden. Det kræver, at I er strukturerede, så I ikke glemmer, at parforholdet skal dyrkes på lige fod med børn, arbejde og fritidsaktiviteter. Hver eneste dag. Ellers kan det gå ud over kontakten og nærheden i jeres parforhold," siger Susanne Christensen.

3. Hvorfor bliver mange skilt, når de har små børn?

"Fordi vi ønsker det perfekte familieliv, er vores tærskel, for hvor problematisk noget må være, ret lavt sat i dag. Vi er så fokuserede på egne behov, at vi kan have svært ved at rumme de forskelligheder, vores partner har. Selvrealiseringen fylder en hel del, og hvis tingene ikke lige spiller efter vores melodi, så kan vi ikke være med til det, og så er det nemmere at gå sin vej", siger Pia Rasmussen.

"Det vigtigste, I som par kan have fokus på, er kommunikationen. At I ikke glemmer at tale med hinanden om, hvordan I har det hver især. Det er mange desværre rigtig dårlige til, og så mister I kontakten og nærheden", siger Susanne Christensen.

4. Hvordan påvirker en skilsmisse børnene?

"Cirka hvert tredje barn oplever det, og det er en voldsom oplevelse – en livskrise. Jeres barn vil betale den største pris, for godt nok er det heller ikke sjovt for hverken dig eller din mand, men I kommer oftest videre med en anden partner senere, hvor børnene ikke forlader følelsen af at have mistet kontakten til den ene part hver dag, fordi det bor hos jer på skift. Ingen skilsmisse er positiv for jeres barn, uanset hvordan I som forældre håndterer det," siger Susanne Christensen.

5. Giver vi for hurtigt op i et parforhold med børn?

"Når I som par står med problemer til op over begge ører, er I simpelthen ikke klar over, at det kan blive anderledes – at det kræver meget af jer som forældre, mens jeres børn er helt små, men at det bliver nemmere efter de første par år. I ved slet ikke, hvad I skal stille op, for I er udmattede og står midt i en enorm omvæltning, som I ingen erfaring har med, hvis det er jeres første barn", siger Susanne Christensen.

LÆS OGSÅ: Det her skændes nybagte forældre om

6. Hvornår skal vi sige stop?

"I skal være opmærksomme på, at jeres parforhold er sat på standby i de år, I har små børn, men at det er for en periode. Lige nu er der ikke fokus på jer som par, og det er der en god grund til. Så vær lidt varsomme med at dømme jeres forhold ud fra det. I skal altid prøve andre muligheder af først, før I vælger skilsmissen."

"Manglen på søvn og tid til hinanden, er noget, som alle par oplever. Men hvis du tænker, at du simpelthen ikke kan samarbejde med din mand omkring jeres familie, så er det helt forståeligt at du overvejer skilsmisse. For det er ikke godt for et barns tarv og udvikling, hvis mor og far modarbejder hinanden," siger Pia Rasmussen.

"Mange par er overraskede over, hvor krævende forældreskabet er, og det er dér, det går galt. Det med at blive forældre var ikke, som I forventede. Det er meget hårdere, og I glider fra hinanden, og når jeres barn endelig sover, smider I jer på sofaen af udmattelse fremfor, at du hopper i blondeundertøjet, og din mand henter vinen. Det er helt okay, når I ikke har overskud til andet, men det er også vigtigt, at I afsætter tid til at være kærester, og det kan ofte være nødvendigt at planlægge, når I har små børn", siger Susanne Christensen.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever i det første år med barn

LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever i kriserne